Jos jedan od,kod nas,retkih meteo fenomena koji me interesuju su i Pijavice(Trombe) i Tornado vetrovi.Medju ove dve vrste vetrova i nema neke preterane razlike u pogledu izgleda i snage ali se razlikuju u velicini tj.precniku vrtloga ali i to je relativno,mozemo ih podeliti na:
1.Morske Pijavice
2.Kopnene Pijavice(ili Trombe)
3.Tornado
Vrtlozni vetrovi nastaju u toplim i sparnim danima uglavnom iz Cumulonimbusa koji se tada stvaraju(kao oluje single,multi i super cell tipa).Uglavnom se stvaraju u olujama super celijskog(super cell) tipa mada se mogu stvoriti i u olujama jedno celijskog(single cell) tipa.
Takodje jedan od uslova za vrtolzne vetrove su i jaka vezdusna strujanja promenjvog smera.
Jedan od znakova upozorenja za pojavu pijavice i tornada moze biti i wall cloud(repni oblak)
Razlika izmedju kopnenih i morskih pijavica je jedino u tome iznad kakve povrsine nastaju.
Dok je razlika izmedju tornada i pijavica uglavnom u velicini,mada je i to relativno kao sto sam rekao posto su u pitanju vetrovi koji nastaju na identican nacin ,prakticno isti vetrovi.
Snaga tornada i pijavica se meri u Fujtia skali i to u opsegu od F0 do F5:
F0=64-116 km/h
F1=117-179 km/h
F2=120-253 km/h
F3=254-332 km/h
F4=333-419 km/h
F5=420-512 km/h
forumula po kojoj se racuna F je
BV= 6,30(F + 2)^1,5
BV je brzina vetra
Brzinu vetra Tornada ili pijavice tesko mozemo izmeriti,vec se uzima "procenjena" brzina na osnovu pricinjene materijalne stete.
Najvise Tornada i pijavica su F0,F1,i F2,dok su redje F3 a svega u 1% slucajeva su F4 i F5 koji unistavaju sve sto im se nadje na putu.F5 tornada u proseku ima oko 2 godisnje u svetu
Najvise tornada ima u Amerci,Indiji,i Juznoj Africi.Ali Tornado vetrovi su zabelezeni na svim kontinentima osim na Antartiku.
U Evropi tornada najvise ima u Velikoj Britaniji.Pretpostavljam da je jedan od razloga i Golfska struja.
Tornada i pijavica u Evropi ima zaista mnogo narocito u toploj polovini godine,od Finske do Malte i od Rusije do Portugala.Zbog toga i pretpostavljam da su pijavice "ceste" i u Srbiji,ali da prodju ne opazeno.
Postoje mnogi Evropski meteo sajtovi koji se bave pijavicama i Evropskim tornadima,navescu samo neke(premda ih u linkovima imam mnogo):
http://www.spainsevereweather.com/severeweather.asp http://www.torro.org.uk/ http://www.tornadoit.org/ http://www.tordach.org/de/tornado.htm .
.
.
Ja sam imao prilike da vidim pijavicu i uzivo(ali sa bezbednog restojanja ) u Savoni (u Italiji 40 km od Djenove) 21.6.1999,sto sam i ovekocio kamerom
Fenomeni slicni tornadu/pijavici su i:
1.Gustnado
2.Funnel cloud
3.Dust devil(i Snow devil)
Gustando je interesantna pojava slicna tornadu,naime radi se o vrtloznom kretanju vazduga na zemlji,koji ne pravi vrtlog,ali dize prasinu u vis i druge relativno lake predmete.
Funnel cloud je ustvari tornado ili pijavica koji se nisu spustili na zemlju.Za ovu rec ne postoji adekvatan prevod na Srpski jezik.
Dust devil u nekom slobodnom prevodu je "Tasmanijski djavo" ustvari najcesci vid vrtloznog kretanja vazduha.Mozemo i sami o videti u jesen kada se opalo lisce vrti u krug i pravi mali vrtlog sa prasinom.Dust devil ipak najlepse izgleda kada se pojavi iznad suve zemlje ili peska posto tada stvori zaista impresivan vrtlog prasine koji se nekad izdize i do 1 km visine,a moze biti i do 10 tak metara u precniku,ali uglavnom je mnogo manji.Dust devil je uglavnom bezopasan,nije zabelezena nikakva materijalna steta od njega(ako izuzmemo stolice ili suncobrane koje odnese par metara kada se pojavi na plazi),mada ipak nije preporucljivo prilaziti velikom dust devilu(koji lici na tornado)posto on ima snagu da usisa coveka.Snow devil je mnogo redja pojava a desava se kada se javi vrtlozno kretanje iznad sneznog pokrivaca jos ako je sneg ratresit onda stvori zaista fenomenalan vrtlog.Oni su zabelezeni u Rusiji,Finskoj i Svedskoj,ali su jako retki tako da jos uvek nisam nasao fotografije snow devila.
Tornado i pijavice u Srbiji Kao sto sam i napisao na pocetku,verujem da se u nasoj zemlji svako leto pojavi nekoliko pijavica,ali da to ostane ne zabelezeno(bar ne u dnevnoj stampi i nacionalnim televizijama).
U staroj Geografskoj citanci za 5. razred osnovne skole(jos iz vremena kada sam ja bio osnovac) ima jedan tekst gde se opisuju pijavice i navodi nekoliko primera pijavica iz Srbije(iz 80-tih godina cini mi se).
Sto se tice EX YU pijavice na moru su redovna pojava,a najpoznatiji odnosno najjaci tornado(ili pijavica) je bio u Sloveniji 23.8.1986,kazu da je bio F3 jacine.
31.8.2003 je bila jaka oluja u celoj Srbiji(Cumulonimbus pordreo iz Madjarske donoseci izuzetno hladan talas vazduha na podrucije tople i sparne vazdusne mase,sa temperaturama od 32-35C doveo je do pojave izuzetno jake oluje narocito u Vojvodini u regionu oko Zrenjanina).
Sto se tice Zrenjanina i okoline zabelezen "neuobicajno" jak olujni vetar i "vrtlozi".Ovo je tekst iz jedne od nasih dnevnih novina.Jasno je da je autor teksta mislio na pijavice.Nazalost nemam nikave slike pijavica u Zrenjaninu ali sam video stetu od te oluje koja nije mala,a po steti bi se reklo da je stvarno bilo pijavice.
Pijavica je bila i u Beogradu 14.9.2005, na Bezaniji, ali do sada nisam nasao njenu fotografiju.
Valjevsko podrucje je najpoznatije po tornadima kod nas, 1992 su imali trombu.
Ako imate slike pijavica iz Srbije,ili ste culi,prisutvovali,posmatrali pijavicu ili tornado u Srbiji,javite.