Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?  (Pročitano 306673 puta)

Van mreže pavlovic

• Moderator
  • Starost: 39
Re: Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #120 poslato: 22. Septembar 2009. u 17:04 »
Slučajno sam u tvoj post ubacio moj odgovor,al sam uspeo sve da vratim kako je bilo.Izvini Princ :redface:
I ja sam se dvoumio oko datuma.Pogledao sam u odbranu od grada,7.7. stanica Rivica-Irig prijavljuje štetu,pa ipak mislim da je taj dan u pitanju,jer mi se čini da se ono na početku čuje lupkanje grada o prozore (možda i grešim).8.7. nije registrovana ni pojava sugradice ni grada u ovoj opštini.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #121 poslato: 23. Septembar 2009. u 10:03 »
Ma nema problema. Ništa nisam primetio.
Ali, ako PGZ daje grad, onda i nije nemoguće. Međutim, meni je delovalo nekako verovatnije da vidim počupano drveće od onog ludog prodora 8. jula. Radarski snimci od 7. jula mi nisu delovali ubedljivo, a na Fruškoj gori nema meteoroloških stanica koje bi potvrdile ovakvu oluju gde bi bila pijavica.
Ovo sve može biti od nekog Cb-a sa vrlo jakim pljuskom i grmlajvinom koji, u kombinaciji, mogu da polome štošta trulo. Vrba koja je pala nije neko stabilno drvo (ispravite me ako grešim). Rupe u krovu mogu biti i od propalog crepa.
Ipak, i ja se slažem da nije pijavica. To bi nanelo mnogo veće štete, i to u jednom neprekidnom pojasu. Ovo mi više liči na downburst (kao onaj od 18. maja prošle godine u centru grada - i sam si o tome izveštavao). Samo par kilometara dalje nije bilo tako strašno, a kod mene, oko 6-7 km južno, bilo je možda sasvim slabe kiše.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže pavlovic

• Moderator
« Odgovor #122 poslato: 24. Septembar 2009. u 13:11 »
Nađoh ovo na jednom sajtu,nažalost bez datuma objavljivanja:

Beogradski Fond “Ecotopia” čiji je korporativni partner Logosfera, otpočeo je realizaciju višegodišnjeg projekta revitalizacije devastiranešume u području nacionalnog parka Tara.

Pre deset godina jak vrtložni vetar (za koji stručnjaci smatraju da je sve češća i direktna posledioca globalnih klimatskih promena) uništio je oko 40 hektara najkvalitetnije šume na tari. Na potesu zvanom Kamalj, koji se nalazi u centralnom delu Nacionalnog parka Tara na pola puta između kalušerskih Bara i Mitrovca, tada je stradala šumska sastojima bukve, jele i smrče. I danas su na licu mesta vidljivi tragovi pustoši, izvaljeni panjevi u fazi raspadanja, usamljena stable koja su preživela ali dobro oštećena, kao i brojna oštećenja u terenu nastala izvaljivanjem ogromnih stabala.

Ideja Fonda “Ecotopia”, po rečima Srđe Popovića, jeste da ovu šumu revitaliazuje i kroz programe rada sa Nacionalnim parkom Tara obezbedi da ova šuma ponovo zablista.

Početak sadnje mladih sadnica upriličen je na Dan biodiverziteta a prve sadnice posadili su promoter kampanje Ivan Zeljković, voditelj kviza Milioner i Srna lango glumica iz Beograda.

http://logosfera.net/index_files/Page431.htm

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #123 poslato: 24. Septembar 2009. u 15:37 »
znaci sad imamo i drugu potvrdjenu planinsku pijavicu (pored one na Zlatiboru jel tako?)

Van mreže natasha

• Starost: 45
« Odgovor #124 poslato: 22. Oktobar 2009. u 00:01 »
pre par nedelja sam na B92 videla amaterski snimak tornada u Vojvodini. Stvarno tornado ili nesto drugo? Jel jos neko to video?

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 41
« Odgovor #125 poslato: 22. Oktobar 2009. u 00:17 »
Najverovatnije si videla proslogodisnju pijavicu kod Indjije. Komentarisano je na ovoj temi ali sada neki linkovi ka snimcima ne rade. Ovde je pocela prica o tome -> http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php?topic=10.msg29697#msg29697

A malo dalje se javio i autor tog snimka -> http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php?topic=10.msg35950#msg35950

dobrodosla na forum :)
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže pavlovic

• Moderator
« Odgovor #126 poslato: 22. Oktobar 2009. u 00:30 »
Evo ga video koji radi  :)

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=67Avr5zs8jE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=67Avr5zs8jE</a>

Da li si taj video videla?
Dobrodošla!  ;)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #127 poslato: 22. Oktobar 2009. u 08:51 »
Evo ga video koji radi  :)

E, sad ću da ga skinem!
Pavloviću, svaka čast što si ga našao.

Pre deset godina jak vrtložni vetar (za koji stručnjaci smatraju da je sve češća i direktna posledioca globalnih klimatskih promena) uništio je oko 40 hektara najkvalitetnije šume na tari.

Jak vrtložni vetar se često laički naziv za turbulenciju, mnogo češće nego za tornado. Uh, što 'volim' stručna objašnjenja, naročito deo oko klimatskih promena i globalnog zagrevanja. Da mi je samo čuti kako objašnjavaju te mehanizme...

znaci sad imamo i drugu potvrdjenu planinsku pijavicu (pored one na Zlatiboru jel tako?)

Ne. Pijavica je bilo i ranije, i postoji dosta beleški oko pijavica. Pavlović je prava riznica tih beleški, ima ih više nego meteo služba (potvrđeno i potpisano).
Jednom ćemo napraviti kompilaciju potvrđenih i sumnjivih pijavica u Srbiji. Imam češku publikaciju o klimi (drugi deo, jaki vetrovi), u kojoj se nalazi odličan primer takve liste. Začudili bi se kada bi videli koliko je pijavica česta pojava... samo što je kod nas meteorološka kultura i dalje u povoju (već vek i po)...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže natasha

« Odgovor #128 poslato: 22. Oktobar 2009. u 18:05 »
Hvala.
Nije to taj snimak. Ono sto sam ja gledala je snimak iz necijeg automobila (vidi se da se krecu na snimku). Ali definitivno izgleda isto ovako. Fascinirana sam. :-)

Van mreže natasha

« Odgovor #129 poslato: 22. Oktobar 2009. u 18:06 »
E, da - i to sto sam videla se desilo tih dana (otprilike pre mesec dana najvise). Nisam videla ni na jednom drugom kanalu osim na b92.

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #130 poslato: 24. Oktobar 2009. u 08:49 »
ptprince, šta misliš, kako bi mogle nastati? Mislim, van teorija koje su uobičajene. Radio sam neke simulacije sa dimom u radionici... sve to radi, ali mi se ne sviđa. Neke stvari su očigledno nelogične... Pojava koja je zaista jako vredna proučavanja. Da su bar češće ovde, pa da zakačimo elektronske kajase na jednu do njih :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #131 poslato: 26. Oktobar 2009. u 11:01 »
Sećaš se, Nele, kako smo o tome već diskutovali na forumu... Moj stav se nije nimalo promenio.
Jedino što ću da dodam jeste da sam, pitajući ljude koje vieš znaju, dobio sličan odgovor. Zvanično se ne zna, ali se mnogo špekuliše.

Van mreže pavlovic

• Moderator
« Odgovor #132 poslato: 06. Decembar 2009. u 22:38 »
Evo jedne legende iz Srpske Crnje:
"Jednu crnjansku legendu, zebelezio je a kasnije pretocio u pesmu takodje Mileta Jaksic, davsi joj ime: "Legenda o gluvonemoj". Tu se govori o jednoj devojcici, koju je poneo u nebo "VIJOR", vrtlozni vetar, a zatim je vratio na zemlju. Da li od udarca pri povratku na zemlju ili od neke druge sile, tek devojcica, je ostala gluvonema."

Citat
Izvor: http://p210.ezboard.com/Srpska-Crnjakratska-istorija-jednog-banatskog-sela/fistorijabalkanafrm30.showMessage?topicID=171.topic

Ovo tumačim kao znak da su se žitelji ovoga sela susretali sa ovim fenomenom.

Van mreže pavlovic

• Moderator
« Odgovor #133 poslato: 18. Decembar 2009. u 02:15 »
Bizaran događaj,članak od 24.9.2002.

Nezapamćeno nevreme kod Gornjeg Milanovca
Oluja uništila seosko groblje
GORNJI MILANOVAC - Prigradsko naselje Brusnica, kod Gornjeg Milanovca, preksinoć je preživelo pravi tajfun koji je najveće štete pričinio seoskom groblju.

Olujni vetar sa kišom sručio se na groblje kada je polupano na desetine mermernih spomenika, a drveće počupano i razbacano po grobnicama. Spomenici koje oluja nije oborila, polomljeni su od počupanih oraha, trešanja i bagremova koji su bili na groblju oko 100 godina. Stradali su i stambeni objekti u okolini groblja, pa je opštinska komisija juče ocenila da ukupna šteta iznosi oko 150.000 evra.

- Oborilo mi je spomenike roditeljima i ostalim precima koje sam podigao, a ovo nije dobar znak - objašnjava Sreten Ponjavić, na groblju u Brusnici.

Juče su Brusničani na groblju palili sveće iako nije bio nikakav praznik, krsteći se nesreći koju ni najstariji meštani ne pamte. Da se sve to nije dogodilo u večernjim satima, mnogi bi pomislili da su na groblju "boravile" neke vanzemaljske sile, a ovaj deo sela je ostao i bez električne struje, jer su počupani stubovi.

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2002/09/24/srpski/D02092310.shtml

Van mreže dejan_arsenov

« Odgovor #134 poslato: 21. Decembar 2009. u 02:30 »
Pozdrav.Nisam jedno vreme dolazio na forum ali sad vidim da jos vazim za jedinog autora snimka "Srpskog tornada".  8)
Da li ovde postoji opcija da direktno sa harda postavim slike i snimak tog tornada?

Van mreže dejan_arsenov

« Odgovor #135 poslato: 21. Decembar 2009. u 02:34 »
pre par nedelja sam na B92 videla amaterski snimak tornada u Vojvodini. Stvarno tornado ili nesto drugo? Jel jos neko to video?
Moj snimak je emitovan na B92 i dobio sam simbolicnu nagradu.Malo se hvalim sta cu.... ;)

Van mreže pavlovic

• Moderator
« Odgovor #136 poslato: 21. Decembar 2009. u 11:35 »
Pozdrav.
Da li ovde postoji opcija da direktno sa harda postavim slike i snimak tog tornada?

Pozdrav Dejane!Mislim da ne postoji opcija (ako grešim nek me neko ispravi).Slike moraš prvo da upload-uješ na imageshack,photobucket ili tako neki sajt.

....

Nađoh jedan zanimljiv komentar na videu http://www.youtube.com/watch?v=YI7hFzh8rfo .E sad,koliko je pouzdan i tačan ne znam...
Citat
Ljudi,pa ovo nije nista....tih dana je u okolini Zrenjanina bio manji torado......bio je jedan crni oblak i odjednom se sa kraja pocela spustati neka linija koja se kasnije spustila sve do zemlje--TORNADO!!!!!!!!

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #137 poslato: 21. Decembar 2009. u 15:34 »
Dejane, slobodno kaci na Photobucket ili tako nesto, a Youtube sada i sam znas verovatno, dozvoljava i upload kvalitetnijih (HQ i HD) snimaka... mi nazalost nemamo toliko hosting prostora da bi imali tu mogucnost...

Van mreže Freddy

• **
« Odgovor #138 poslato: 21. Decembar 2009. u 16:30 »
Ne bi bilo dobro da se iz te supercelije 8. jula formirao tornado. A malo je falilo.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #139 poslato: 21. Decembar 2009. u 17:37 »
zao mi je samo sto nema vise podataka o pijavici na Bezanijskoj Kosi iz ako me secanje ne vara 14.9.2005 godine... novine su "brujale" o tome tih dana i o preplasenim penzionerima koji su gledali kontejnere koji lete...