Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?  (Pročitano 306598 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Odg: Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #200 poslato: 16. Maj 2010. u 12:04 »
Meni jako žao što nisam pratio vremensku situaciju kada je bio tornado kod Sombora.  :-\

Inače najjači mi je onaj lik: "Tornado ladno, ladno tornado"  ???  :first:

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #201 poslato: 16. Maj 2010. u 17:51 »
Ali ovaj komentar mi je najjaci...  :first:... crk'o sam od smeha kad sam ovo procitao

Citat
2012. se blizi... Nenormalni zemljotresi, poplave, kise koje padaju tamo gde decenijama nisu, suse, mrtvi vulkani proradili, tornada koja se pojavljuju tamo gde nikada nisu...
(Petar, 16. maj 2010 12:51)

da se vratimo na temu... moze da se desi da je stvarno i bio tornado, ali sto je Pavlovic primetio, ovde se pominje sirok pojas, a ne uzak, kakav treba da bude kada je tornado u pitanju. I nigde se ne pominje, naprimer, da su prozori implodirali sa sve stokovima, sto se desava kada tornado prodje kroz naseljeno mesto (naprimer tornado u Malagi 2009 godine)

Van mreže beket

• **
« Odgovor #202 poslato: 16. Maj 2010. u 20:16 »
ha, popravljaju se novinari, a izgleda reagovali i ovi iz nadlezne institucije---

------

Požega: Nije bio tornado, već oluja
16. maj 2010. | 14:06 -> 19:36 | Izvor: B92, Tanjug
 Požega, Beograd -- U Republičkom hidrometeorološkom zavodu navode da Požegu juče nije pogodio tornado, već da je u pitanju bio jak vetar, brzine 21 meatr u sekundi.

Ova jaka oluja trajala je oko pola sata, što je znatno duže nego što inače traje tornado.

Kod nas se inače dešavaju takozvane trombe, koje liče na tornado, ali su mnogo manje i slabijeg su intenziteta. Ovakva tromba dogodila se 12. maja u okolini Sombora.

Ovakva pojava, inače vrlo retka u Srbiji, kako ocenjuju stručnjaci, nije posledica klimatskih promena, već posledica jako nestabilne atmosfere, pri relativno visokim temperaturama, a na njeno formiranje utiču i neki nepoznati faktori, kaže Časlav Stanojević i Republičkog hidrometerološkog zavoda.

“To su termodinamički uslovi bili takvi da je okolo bilo olujnog nevremena i termodinamički su bili uslovi da se spoji nebo sa zemljom i napravi ta surla koja je trajala oko 10 minita, sa perifernim brzinama blizu 30 i više metara u sekundu, to jest 100 kilometara sat. Bliža okolina zaista nije doživela ništa”, objašnjava on.

“Tromba ili tornado ili bilo koji događaj takve vrste praktično je nemoguć događaj u gradu, takve atmosferske pojave se javljaju na praznom prostoru, bez velikih čak i šumskih delova”, dodaje on.

Predsednik opštine Požega Milovan Mićović izjavio je da se materijalana šteta prouzrokovana olujnim vetrom procenjuje na oko 15 miliona dinara.

"Olujni vetar pričinio je velike štete i na poljoprivrednim imanjima, gde su uništeni plastenici, dok su u voćnjacima stradala mnogobrojna stabla", rekao je predsednik opštine.

Olujno nevreme koje je zahvatilo veći deo te opštine odnelo je deo limenog krova sa Doma zdravlja, kao i crep sa dvadesetak kuća u požeškim selima Gorobilje, Milićevom Selu, Prilipcu i Vranjanima.

On je potvrdio da je angažovanjem privatne firme još u toku noći saniran krov na zgradi Doma zdravlja, čime je privremeno spasena od propadanja imovina te ustanove, dok će se sutra pristupiti trajnijem rešenju.

Predsednik opštine Požega najavio je za naredne dane i pomoć seoskim domaćinstvima koja su u olujnom nevremenu pretrpela štetu.

izvor: b92.net

Van mreže Mili-CQ

• **
  • Starost: 39
« Odgovor #203 poslato: 17. Maj 2010. u 00:28 »
Sad bas malo ceprkam po google-u i naletim na zanimljiv sajt:

http://essl.org/cgi-bin/eswd/eswd.cgi

Kad tamo stoji:

Citat
tornado   

Sombor Vojvodina
Serbia and/incl. Kosovo (45.77 N, 19.11 E)
12-05-2010 (Wednesday)   10:35 UTC (+/- 1 min.)

based on: information from photo or video of the event, an eye-witness report, a report on a website
land use: land      land use where event was first observed: land
Suction vortices were observed.
Tornado recorded near town of Sombor. No information about damages. video: http://www.youtube.com/watch?v=o93oaMCU7hg&feature=player_embedded Radar images and topic about today storms in Serbia: http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1916.20.html

report status: report confirmed (QC1)

contact: Nik (and) Bartek | two tornado reports united to one report: T.Kühne. [e-mail]

Sledece:

Citat
tornado

Sivac Vojvodina
Serbia and/incl. Kosovo (45.70 N, 19.38 E)
12-05-2010 (Wednesday)   11:00 UTC (+/- 15 min.)

based on: information from photo or video of the event, an eye-witness report, a report on a website
This event happened some 17 km W/SW of previous (Sombor). Video: http://www.youtube.com/watch?v=JZUDUMrkVHw&feature=player_embedded#! Topic about tornadoes and landspouts in Serbia: http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,10.msg80684/topicseen.html#msg80684

report status: as received (QC0)

I jos jedan u al sutradan danu u austriji:

Citat
tornado

Mogersdorf northwest 10 km from Szentgotthárd, hügeliges, bewaldetes Gebiet, Burgenland
Austria (46.95 N, 16.23 E)
13-05-2010 (Thursday)   14:08 UTC (+/- 1 min.)

based on: information from photo or video of the event, an eye-witness report, a report on a website, a trained storm spotter
land use: land      land use where event was first observed: land
intensity: F0 T0
the intensity rating was based on photograph(s) and/or video footage of the inflicted damage, an eyewitness report of the damage.
total event duration: 1 min.
accompanying weather: heavy rain.
The funnel cloud was observed.
Two Chasers of "Stormhunters-Austria" documented a Tornado (from Convective Rainshower). Development: more than 10 Minutes at Krobotek/Mogersdorf Area in Austria. - First Details: http://www.stormhunters-austria.com/t1033f3--Plausibel-Torna do-F-T-Krobotek-Mogersdorf-Burgenland.html Photo1: http://img4.imageshack.us/img4/750/cimg0021aa.jpg - Photo2: http://img215.imageshack.us/img215/4885/cimg0039t.jpg - LG, Hans-Jürgen Pross www.Stormhunters-Austria.com - Remark A. Holzer: probably a subcritical tornado (according to HD video)

report status: report confirmed (QC1)

contact: Hans-Jürgen Pross/Elke Pross - Alois M. Holzer, ESSL [e-mail]
storm spotter/chaser

Van mreže pavlovic

• Moderator
« Odgovor #204 poslato: 17. Maj 2010. u 00:33 »
Ja sam prijavio ova dva (ovaj kod Sombora je prijavio i Bartek), samo sam se zeznuo, napisao da je Sivac W SW od Sombora, umesto E SE (možda zato nije prošao verifikaciju) :redface:
Redovno prijavim kad se nešto značajnije desi kod nas (tamo gde piše Nik). I Tilo Kune često prijavi neki događaj kod nas na osnovu članaka iz novina. Mislim da je on nešto na tom sajtu, čini mi se da radi verifikaciju.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #205 poslato: 17. Maj 2010. u 11:52 »
“Tromba ili tornado ili bilo koji događaj takve vrste praktično je nemoguć događaj u gradu, takve atmosferske pojave se javljaju na praznom prostoru, bez velikih čak i šumskih delova”, dodaje on.

Lupio i ostao živ! Kao da tornado ima plan grada...
Brojni su kontraprimeri po Americi.

Nista ne razumem!!
Jel ono u Somboru bio tornado ili tromba ili pijavica? :neznam: 
Ima da biram koji cu naziv.  :lmao: :lmao:  Oce se opredeliti za jedan naziv ili cu svaki dan da procitam drugacije.  :blahblah:
Jesu li tromba, pijavica samo "srpski" nazivi za tornado.

Da, pijavica i tromba su naši nazivi za američki naziv iste pojave, tornado.
Često se pijavica i tromba razlikuju tako što pijavica ima naziv po tome što 'pije vodu' iz mora ili reka, a tromba je ona glupa izraslina u dnu oblaka koja se spušta kao crevo. To je sva razlika između pijavice i trombe (ako uopšte i postoji, jer je u osnovi to ista pojava, bilo kopno ili more). Ipak, ne moramo se voditi ovim navodima kao definicijama, jer se i za trombu često kaže 'pijavica' (eto šta nam napisa Jay kao primer).

Dakle, biraj, laky. Ako hoćeš da se amerikanizuješ kao i većina mladih, ti pojavu nazovi tornado. Ako ti je do srpskih reči, neka bude tromba, a dozvoljeno je i pijavica.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #206 poslato: 17. Maj 2010. u 13:41 »
Danas sam nasao u ''ALO'' novinama naisao na ovaj tekst

TORNADO I U POZEGI!
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #207 poslato: 17. Maj 2010. u 13:53 »
Jes', naš'o si novine iz kojih ćeš da pročitaš bajate vesti. To su novine u kojima možeš da pročitaš najneverovatnije bljuvotine tipa 'Čovek pojeo sebe od muke do pola, ostatak se ubajatio u komšijinom frižideru!'
Sad će svi da kažu tornado ovde, tornado onde... A novinari su izvor te grozne zaraze dezinformisanja i neznanja.
Sloboda štampe ne treba da znači slobudu lupanja gluposti.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže pavlovic

• Moderator
« Odgovor #208 poslato: 17. Maj 2010. u 14:00 »
Neko sa Crometea je prijavio događaj u Požegi kao tornado na ESSL iako to vrlo verovatno nije...

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #209 poslato: 17. Maj 2010. u 14:06 »
Najverovatnije nije se radilo o tornadu... ovo je sad najgore, desilo se u Somboru a sad ce novinari svaki dogadaj videti kao tornado...

Van mreže Zika

« Odgovor #210 poslato: 17. Maj 2010. u 14:24 »
Inace prvo su rekli da je u Somboru bila pijavica ( da l' je to bilo u proslom, ili predproslom clanku ne znam tacno ), a danas je odjednom to postao tornado...

Van mreže laky

« Odgovor #211 poslato: 17. Maj 2010. u 14:28 »
Najverovatnije nije se radilo o tornadu... ovo je sad najgore, desilo se u Somboru a sad ce novinari svaki dogadaj videti kao tornado...

Upravo tako. Kada vidim snimak onda cu verovati.
Ali nece to dugo trajati, jos nekoliko oluja  :lmao: :lmao: :lmao: i nece vise.  :lmao: :lmao:
A sta ces to su ti novinari.

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #212 poslato: 18. Maj 2010. u 20:53 »
Nema kraja glupostima... jednostavno nemam reci!!
http://www.alo.rs/vesti/27297/U_Srbiju_stize_novi_tornado

Van mreže Zika

« Odgovor #213 poslato: 18. Maj 2010. u 21:03 »
 ^^ ^^

Citao sam i ja to danas, ali zaboravio da stavim  :doh:

Stvarno su da ne kazem sta....  :nelupaj:

Van mreže laky

« Odgovor #214 poslato: 18. Maj 2010. u 21:07 »
E kada moram reci "prave su budale :bang: " i to je blaga rec, sta sve treba da znace ove glupe izjave. 
Kada nesto ovako procitam odma  :hitna: :hitna: :hitna:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #215 poslato: 18. Maj 2010. u 21:22 »
Haha, ja sam čuo da će u nedjelju da u Srbiju stigne novi tornado. Na našu teritoriju će da uđe iz Bosne, kretaće se preko Loznice, Šapca, zatim će Beograd promašiti, onda nastavlja dalje ka Vojvodini i uveče stiže do Rumunije. I naravno, rušiće sve pred sobom. :bump:

Ma ovo treba da ide u neku odgovarajuću temu, kao što su "Chat" ili "Svaštara" i ostala mjesta gdje ostavljamo slične gluposti. :) Ovo je ipak malo ozbiljnija tema.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #216 poslato: 18. Maj 2010. u 21:24 »
 ^^
Slazem se!!!!!!!  :idea: :idea: :idea: :idea:

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 41
« Odgovor #217 poslato: 18. Maj 2010. u 21:28 »
Za plakanje :nelupaj:
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže beket

• **
« Odgovor #218 poslato: 18. Maj 2010. u 22:50 »
jeste ovo ozbiljna tema, ali bolje da ostavite sve te negativne komentare ovde, jer ih ljudi tu i traze...

da rezimiramo: stvarno se pojavila tromba tamo kod sombora /postoje video snimci/,
posle su za svaki jaci vetar obicni ljudi mislili da je to isto,
mozda probali da na tu pricu izvuku neku odstetu -
a "novinari" po svom obicaju dodali blesave komentare i pompezne naslove -
/napravila se obicna fama/

& najbitnije - jesu retke kod nas, ali nisu nemoguce -
a najgore je sto niko ne moze da predvidi kad ce se i gde pojaviti
/otud i razni "vidovnjaci" - po istom principu sirenja fame/
« Poslednja izmena: 18. Maj 2010. u 23:13 beket »

Van mreže Mili-CQ

• **
« Odgovor #219 poslato: 19. Maj 2010. u 01:02 »
Pa ovi su zeznuli i Dr Josha Wurman sa celim timom Storm Chasers-a od 12M$$$ opreme :D

Inace Tromba se stvara i u NS-u (ne znam dal je bio ovaj klip???)

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=_zOs0n-2RHI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=_zOs0n-2RHI</a>
storm spotter/chaser