OK, Nele, hvala za nalaze. Dakle, moja špekulacija je minimalno verovatna, takoreći i nije verovatni uzrok nastanka tornada.
Ali nisu ni čestice. Palo mi je na pamet baš to što si i dobio.
Za dalje se ne usuđujem da se petljam. Jednostavno, nisam u tome, ali sam svakako znatiželjan.
Inače, to što si uradio komšijama sa drvećem nije nepoznato u prirodi. U meteorologiji, pojava mirnog varničenja i isijavanja (uh, pozdravio me film Shining
) iz predmeta na tlu (na primer drveća, stubova, antena) je definisana kao
vatra Sv. Elma. Da, da, čuvena St. Elmo's Fire. To bih baš voleo da vidim, ali uživo i spontano. Ta pojava je zastrašivala mornare u olujnim noćima na pučini na podivljalom moru, a strah od nepoznatog je najstariji strah koji postoji. ali pošto je to off, otvirićemo novu temu za ovu pojavu, kad dođe red na to.
Za beket: Zvanična meteorologija je zasnovana na razmeni energije između Sunca i Zemlje (svih njenih delova), gasnim zakonima, termodinamičkim i mehaničkim zakonitostima. Nastanak vetra je uslovljen jednim prilično mehaničkim uzrokom, a to je razlika vazdušnog pritiska između dve tačke (mi to zovemo ugrubo 'gradijent pritiska'). Što je ta promena pritiska po horizontali intenzivnija, jače su i sile koje pokreću vazduh. Dakle, čista gravitacija, presipanje iz šupljeg u prazno, curenje iz veće u manju čašu... Mislim da shvataš šta želim da kažem. Da dodam i ovo da na vetar utiču i druge sile, među kojima su važnije sila trenja (između dva susedna sloja vazduha, ili između vazduha i tla - podloge), Koriolisova sila (posledica konstantne rotacije Zemlje oko svoje ose - svako kretanje kod nas je pod uticajem ove sile koja nastoje da skrene objekat koji se kreće, ustvari niša drugo nego posledica 'izmicanja' podloge)... Učiću detaljnije na studijama, i to kroz mnogobrojne jednačine više matematike.