Padao grad u Majdanpeku
Za pola sata nevreme poskidalo krovove i polomilo voće, a polomljen i čitav drvored stabala debljine osamdesetak centimetara
Meštani ne pamte ovakvo nevreme: Oštećen krov na porodičnoj kući
Rudna Glava, Majdanpek - Olujni vetar praćen grmljavinom i gradom veličine jajeta napravio je pustoš u naseljima Fir i Selište u najvećem selu majdanpečke opštine, Rudnoj Glavi. Samo pola sata bilo je dovoljno da nevreme poskida krovove, polomi voće, a kako nam je to rekao osamdesetogodišnji Rudnoglavac Nikola Balanović, on za svoga života ne pamti ovakvo nevreme.
Meštani ovog sela pričaju da se sve odigralo jako brzo, da im olujni vetar nije dozvoljavao da zatvore vrata i da su kada je sve prošlo imali šta i da vide. Dan po nevremenu Rudnoglavci su krenuli sa sanacijom posledica nevremena, pre svega krovova kuća pošto kiša i dalje pada i kuće prokišnjavaju. Uz to kreče se i putevi od polomljenih stabala koja su po njima popadala, a pošto je čitavo selo bez električne energije, a pojedini delovi i bez telefonskih veza ekipe "Elektrotimoka" i "Telekoma" pokušavaju da osposobe svoje sisteme.
Prizor kao iz filma predstavlja polomljen čitav drvored stabala debljine osamdesetak centimetara, a tokom prvog prepodneva Mesnoj kancelariji u Rudnoj Glavi javilo se desetak meštana prijavljujući štetu nastalu od ovog nevremena. Opštinska komisija za utvrđivanje nastale štete u Rudnoj Glavi radi na utvrđivanju štete. Nadležni u opštinskoj upravi nisu mogli da nam precizno kažu kakav će vid pomoći uslediti, navodeći da prvo treba utvrditi visinu štete.
Zanimljivo je da nevreme iako je zahvatilo čitavo područje opštine Majdanpek, neku naročito štetu nije nanelo drugim naseljima. J.B.K.
http://www.danas.co.yu/20050805/dezurna1.html#0Leteli krovovi i drveće
RUDNA GLAVA - Rudnu Glavu, najveće selo majdanpečke opštine, zahvatilo je kasno preksinoć jako nevreme praćeno olujnim vetrom i gradom veličine jajeta. Za nepunih pola sata opustošena su naselja Fir i Selište, dok je sam centar sela ostao gotovo netaknut.
- Za svojih 80 godina ne pamtim ovako nešto - kazao je Nikola Balanović, koga je naša ekipa zatekla ispred kuće kojoj nedostaje pola krova, a oko nje su polomljena stabla voćaka. - Odjednom se sve smračilo, nisam mogao da odem ni do štale da zatvorim vrata.
- Sve se odigralo jako brzo. Pokušavala sam, u strahu od onoga što sam videla, da zatvorim vrata štale, ali je vetar bio toliko jak da to nisam uspela. Jednostavno me je odgurnulo nazad. Buka napolju je bila jeziva. Kada je sve prošlo, imala sam šta da vidim: polomljena i iščupana stabla, krovove bez crepa, uništene bašte - priča Zoricu Birišić.
Meštani pokušavaju da saniraju posledice nevremena, krče puteve od stabala i popravljaju krovove. Ekipe Elektrotimoka i Telekoma pokušavaju da osposobe sisteme jer je celo selo bez struje, a delovi i bez telefonskih linija.
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/srpski/arhiva-index.htmlDatum izdanja je 5.8.2005.
Znači Princ ovo je 99% bio