Pravo cudo da ja nisam video ovu temu. Veliki sam ljubutelj tornada. U srbiji se definitivno povecao broj superceliskih oblaka., a samim tim i sanse za formiranje tornada. Proslo leto, tj. 2009. secate se sigurno one strasne oluje koja se kretala iz bosne prema srbiji, i presla preko centralnih delova zemlje. E ta oluja je bila savrsena za formiranje tornada, i bas sam se cudio kako ga nije bilo, a bila je skoro identicna oluja kao i u amreici. Svi uslovi su tu bili a od tornada ni traga. Cak se formirao i woll claud. Ali mozda se negde i spustio ali ostao neopazen.
Jedva cekam da pocen sezona oluja i kod nas.
Jedno moje skustvo o slicnim olujama, kao i one u beogradu.
Jul. Ujutru je bilo malo tek,tek oblaka. Oko 12h poceli su se formirato oblaci, koji su bili znak da ce biti sigurno poslepodnevnih pljuskova, ali bilo je mnogo vise ob toga. Bilo je koliko se secam oko 30-35 stepeni a vlage je bilo i previse (jel je pre da dana bilo obilnijih pljuskova). Oko 3 sata poceli su se pojavljivati ogromni kumulunimbusi. Jedan je samo malo presao preko mog grada i doneo sasvim dovoljnu kolicinu padavina, da onaj uzareni asfalt jos vise nahrani sledecu oluju. Oko pola 5 u daljini se vidi crn oblak sa mnogo grmljavina. Za pola sata, smracilo se. Poceo je da duva umeren severni vetar, a grmljavine su bile sve jace.Oko pola 6 stize, Temperatura je i dalje bila visoka, kao i vlaznost vazduha. Odjednom poceo je da duva neverovatno jak vetar, ali bez kise. Vetar je bio toliko jak da si se morao za nesto drzati inace, bi te vetar "odgurao". Secam sa ja sam bio na bazenu tada. Brzo sam otisao po mobilni da vidim o cemu se radi, a i imao sam sta da vidim. Snazan oblacni sistem se kretao sa severa prema jugu, a moj grad je bio na meti centra te oluje. Za nekih pola sata stigao je i centar oluje, a ona je vec nanela dovoljno stete vetrom. Poceo je i grad da pada, a kod mene to znaci potpuna steta na usevima, zato sto se oko mog grada nalaze njive. Videlo se da su ljudi pokusavali da razbiju oblake sa raketama ali nije uspelo. Dakle poceo je grad da pada, a vetar je poceo da cupa drveca, pored kanala. U oblacima su se videle rotacije i to me je pomalo upasilo. Bilo je uslova za mali tornado ali nije ga bilo. Ubrzo je pocela jaka kisa, sa ogromnim kapima. vetar je oslabio, ali kisa je ojacala. Sve je bilo poplavljeno. Vode je bilo oko 10cm, gde god na se okrenes. Posle pola sata kisa je stala i pocelo se razvedravati. Sutra dan sa otisao sa stricem na vikendicu da obidjemo vocke. Dok smo isli do vonjaka, videli smo cak 10 stabala, od toga 4 prepolovljena od udara groma, i 6 potpuno iscuanih iz korena zbog vetra. U gradu su 3 stabla bila takodje iscupana. Tog dana cu se secati sigurno jos dugo.
Stesa sto nisam ovde od ranije, pa bi uzeo fotoaparat, da vidite sta je uradio taj monstrum.
Nadam se da ce ove godine biti jos vise takvih oluja
, da i ja vidim malo sta su oluje, a ne samo amerikanci.
Bilo je jos nekoliko slicnih oluja, ali otpadose mi prsti od pisanja.