Ovo sa medijima si i slazem. Ko zna odakle oni to pricaju.
Za 60dBZ, ali i vise og 60dBZ. To je pocetak formiranja superceliskih oblaka. Nisam rekao da se tornado formira ako je 60dBZ.
I 95% superceliskih oblaka ima rotacije, ali mozda ne doviljno snazne da se tornado formira.
Za procenu, moguce. Ja redovno gledam oblake od pre 2 godine. Ali mediji, se tu opet petljaju.
i zato postoji naziv, tromba, pijavica, devil, tornado... ali svi oni imaju isti naziv TORNADO.[/b]
Nazalost sa ovim boldovanim si se totalno pokopao. Posto dust devil i snow devil nikako ne mogu da se izjednacavaju sa tornadom.-TO SU VRTLOZNA KRETANJA VAZDUHA KAO I TORNADO. NARAVNO DA SE NEMOZE UPOREDJIVATI SA TONADOM PO SNAZI, I MNOGO TOME ali mnogi ljudi bi za dustdevil rekli da je tornado. Nisu svi obrazovani po pitanju meteorologije!!!!
I naravno, pre cu verovati amerikancima, nego nasim meteorolozima, jer amerikanci mnogo bolje znaji o tornadima i samom formiranju nego svi mi. I veruj te mi skoro sve o tornadima prvo proverim kod amerikanaca. Ali ima jos mnogo toga da proveravam. kod nas nema veliki broj tornada, pa samim tim i mi znamo manje o njima. Predlazem onima koji su ljubitelji tornada da odu na neki americki forum o meteorologiji, i tamo sve sazna ju o tornadima. Naravno moraju da znaju engleski.
Neunustavas mi samopouzdanje!!!!
Ja samo kazem svoje misljenje.