Da, ovo si lepo napomenuo. Valjalo bi da se umešaju Boce i Ptprince, pa da malo rasteraju maglu oko ovoga. I ja bih voleo slušati mišljenja. Prekompleksno je, pa me baš interesuje što i tebe.
Ukratko, da ne otvaram novu temo, biće kao mali off: Kopno i more su jako različiti po svom uticaju na atmosferu. Razlike su sledeće: More ima vlagu, kopno ne. Kopno ima veliku razmenu toplote, more manju. Kopno je po pravilu leti toplije od mora. Uslovi za vertikalne razvoje su povoljniji nad toplijim podlogama (leti kopno, zimi more).
Dimanika sistema strujanja je manje više ista po visini, što donosi istu promenu vremena, ali manifestacija tih promena uveliko zavisi od podloge. U mirnom vremenu, na moru skoro uvek ima vetra (s kopna na more, pa obrnuto), dok na kopnu toga ima samo tamo gde su brda i planine (po padinama i dolinama), eventualno pored neke vode (jezero ili veća reka), što je uzrokovano nejedjanik zagrevanjem podloge.
Pri promeni vremena, sve to što će pokuljati uvis sa kopna, pokuljaće upravo zbog boljih uslova, bolje zagrejanosti podloge i prizemnog sloja vazduha. More to uveliko ublažava. Dokaz za to može biti činjenica da na moru su srednje količine padavina prilično male u odnosu na kopno. Dakle, pljuskovi su uvek verovatniji nad toplijom podlogom. Setite se kako zimi ume da zagrmi na moru.
Inače, Miloš vam je tu, pa kao primorac će on to mnogo bolje reći od mene.