Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jul 2008  (Pročitano 32203 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Jul 2008
« Odgovor #20 poslato: 13. Jul 2008. u 01:43 »
Sve su manje šanse da ću gledati kišu u utorak i srijedu, ali je blagi pad temperature siguran.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #21 poslato: 13. Jul 2008. u 13:24 »
Nikad mi nije bilo jasno zašto ovakvi ljetnji frontovi uvijek promaše CG primorje, dok zimski najviše padavina donesu upravo ovdje. Da li je to zbog vjetra, ili... ne znam... ?

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #22 poslato: 13. Jul 2008. u 16:07 »
Da, ovo si lepo napomenuo. Valjalo bi da se umešaju Boce i Ptprince, pa da malo rasteraju maglu oko ovoga. I ja bih voleo slušati mišljenja. Prekompleksno je, pa me baš interesuje što i tebe.

Na mreži Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #23 poslato: 14. Jul 2008. u 07:03 »
Danas Bosna u centru zbivanja a i okolina

Citat
Central Dinaric Alps...

Storms are likely ongoing over parts of Slovenia and N Croatia in the early morning, moving onshore off the Adriatic Sea and becoming elevated over land. As diurnal heating sets in 1000-1500 J/kg MLCAPE will likely build over land as well and surface-based storms will occur as well. As deep-layer shear in excess of 30 m/s is expected, intense supercell storms are expected producing large hail, that may locally be very large (> 5 cm). Additionally, damaging winds are expected. During the afternoon and evening the focus of storm activity is expected to move southeastward from northern Croatia and northern Serbia across Bosnia and Herzegovina to southern Croatia/Serbia and Montenegro.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #24 poslato: 14. Jul 2008. u 09:57 »
Griješi Estofex. U Crnoj Gori neće nigdje biti pljuskova danas.

...A sve su veće šanse da neće biti ni narednih dana. Nema zahlađenja do septembra. :(

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #25 poslato: 14. Jul 2008. u 10:47 »
Ma bice milose bez brige ;)
sto se tice estofexa mislim da je prognoza tacna sem za Cg gde su zaista mininalni uslovi za padavine i oluju.Danas pljuskove sa grmljavinom sto se tice Srbije najvise trebaju ocekivati Vojvodjani

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #26 poslato: 14. Jul 2008. u 11:28 »
Da, ovo si lepo napomenuo. Valjalo bi da se umešaju Boce i Ptprince, pa da malo rasteraju maglu oko ovoga. I ja bih voleo slušati mišljenja. Prekompleksno je, pa me baš interesuje što i tebe.
Ukratko, da ne otvaram novu temo, biće kao mali off: Kopno i more su jako različiti po svom uticaju na atmosferu. Razlike su sledeće: More ima vlagu, kopno ne. Kopno ima veliku razmenu toplote, more manju. Kopno je po pravilu leti toplije od mora. Uslovi za vertikalne razvoje su povoljniji nad toplijim podlogama (leti kopno, zimi more).
Dimanika sistema strujanja je manje više ista po visini, što donosi istu promenu vremena, ali manifestacija tih promena uveliko zavisi od podloge. U mirnom vremenu, na moru skoro uvek ima vetra (s kopna na more, pa obrnuto), dok na kopnu toga ima samo tamo gde su brda i planine (po padinama i dolinama), eventualno pored neke vode (jezero ili veća reka), što je uzrokovano nejedjanik zagrevanjem podloge.
Pri promeni vremena, sve to što će pokuljati uvis sa kopna, pokuljaće upravo zbog boljih uslova, bolje zagrejanosti podloge i prizemnog sloja vazduha. More to uveliko ublažava. Dokaz za to može biti činjenica da na moru su srednje količine padavina prilično male u odnosu na kopno. Dakle, pljuskovi su uvek verovatniji nad toplijom podlogom. Setite se kako zimi ume da zagrmi na moru.
Inače, Miloš vam je tu, pa kao primorac će on to mnogo bolje reći od mene.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #27 poslato: 14. Jul 2008. u 11:31 »
Griješi Estofex. U Crnoj Gori neće nigdje biti pljuskova danas.

...A sve su veće šanse da neće biti ni narednih dana. Nema zahlađenja do septembra. :(

Ma nikad se ne zna.. Ipak je ljeto. Mogla bi već večeras negdje u Crnoj Gori da iznenadi neka oluja.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #28 poslato: 14. Jul 2008. u 12:37 »
Hvala za objašnjenja ptprince. Iako deluju logične naše pretpostavke, dobro je čuti ukratko nešto o tome, a dalje slagati priču po onome što znamo. Hvala još jednom! :)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #29 poslato: 15. Jul 2008. u 09:51 »
More leti hladi vazduh, zimi greje zato što moru treba dosta da bi se ugrejalo, ohladilo respektivno. Kada nailaze hladne vazdušne mase leti u unutrasšnjosti je mnogo toplije i veće su temperaturne razlike pa je samim tim veća šansa za nastajanje oluje, dok zimi more greje vazduh pa je šansa za nastanak oluje iznad mora mnogo veća nego u unutrašnjosti.
Podloga je ta koja najviše utiče na vreme. Pogledajte temperaturne razlike između dana i noći u pustinjskim oblastima....

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #30 poslato: 15. Jul 2008. u 22:01 »
Odlično.
Znam iz iskustva u letenju, da toplih vazdušnih masa nikada nema iznad većih vodenih površina. Naime, uvek ih izbegavamo, jer su tu u pitanju nispona strujanja. Povezujem sa ovim što govoriš.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #31 poslato: 16. Jul 2008. u 07:15 »
S obzirom da se zacementirao anticiklon nad Atlantikom narednih dana bi trebalo da bude vreme sa čestim prodorima hladnijeg vazduha sa severa Evrope i prolaznim kišama.

Ako gledamo naredne dane do četvrtka toplije i sunčano vreme, a nakon toga novi prodor hladnijeg vazduha uz moguću kišu i pljuskove.

Van mreže Dalton007

• *
« Odgovor #32 poslato: 16. Jul 2008. u 14:38 »
Na koji cetvrtak mislis Joe? Do sutra? Dokle ce po tvom misljenju trajati anticiklon nad Antlantikom? Kada bih opet trebalo da bude stabilno i bez kisa? Makar odprilike da mi kazes? Hvala Joe! Ili ovo znaci da je leto gotovo i da ce biti ovakvo mutno i kisovito vreme? Kakvo je tvoje misljenje?

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #33 poslato: 16. Jul 2008. u 15:04 »
Od sutra pa do kraja nedelje ce biti oko 30 C i sa malom verovatnocom za kisu.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #34 poslato: 16. Jul 2008. u 16:27 »
Od sutra pa do kraja nedelje ce biti oko 30 C i sa malom verovatnocom za kisu.

???

Pa Stefano prekosutra je kraj nedelje.

Da Dalton mislim do sutra. U petak već posle podne moguća pojava kiše i pljuskova uz pad temperature. Nestabilno i svežije vreme će se zadržati možda čak i nedelju dana. U ponedeljak i utorak moguće i obilnije padavine. Nakon toga postepena stabilizacija vremena.
« Poslednja izmena: 16. Jul 2008. u 19:55 Joe »

Na mreži Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #35 poslato: 16. Jul 2008. u 19:26 »
Slažem se sa tobom Joe  :smartass:
Dobri su izgledi da sledeća nedelja bude nestabilna i svežija
Trebalo bi da nam anticiklon nad Atlantikom donese nestabilan vazduh sa severa
E sad nikad se to nezna sa sigurnošću ali tako je red da bude  :pop:

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #36 poslato: 16. Jul 2008. u 21:15 »
A zasto je tako red da bude?
Meni se cini da cemo do kraja jula imati jedan pravi septembar,jesen u najavi a to me nikako ne raduje!
Danasnji dan je npr. bio pravi jesenji,kao da je vec kraj septembra,a jucerasnji je bio jos gori!
Ne volim ni one tropske zege i sparinu,ali i ovo je katastrofa!
Nadam se da ce bar avgust biti nastavak normalnog leta!

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #37 poslato: 16. Jul 2008. u 21:54 »
Heh palmark smiri se :)
barem kako sada stvari stoje sledec endelje obilne padavine,tako da sam siguran da ce i kod tebe biti kise!Inace te padavine sledece nedlje bice u vidu pljuska,ili kise koja ce padati non stop gfs crta u Vojvodini i do 35mm kise,za jedan dan da bude i pola od toga ja cu biti zadovoljan!

Van mreže Dalton007

• *
« Odgovor #38 poslato: 16. Jul 2008. u 23:21 »
Hoce mi neko reci da li ce biti jos leta 2008 ili je ovih 20 dan sve za 2008? Molim vas za objasnjenja sa argumentima! Hvala vam!

Van mreže Dalton007

• *
« Odgovor #39 poslato: 16. Jul 2008. u 23:21 »
Kad pocinje opet leto 2008 ako ce ga biti?