Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jul 2008  (Pročitano 32207 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Jul 2008
« Odgovor #80 poslato: 21. Jul 2008. u 13:23 »
Uh Boce, kod tebe razlika u Tmax između ponedjeljka i srijede više od 20 stepeni ! Ko će to preživjeti ?  :-[  :o

GFS i kod mene vratio padavine i zahlađenje, ali dosta blaža varijanta nego na kopnu:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #81 poslato: 21. Jul 2008. u 13:50 »
 :-[  dikile u pravu si
kod mene je sutra,a pogotovo u sredu totalni potop!Crta se i vise od 40mm u sredu.Posle mala pauza u cetvrtak,a ondah od petka do ponedeljka opet ima sanse za dobru kisu(oko 15-20mm)
Temp. ce biti u padu,sutra oko 20C,a u sredu i ispod 20C  :-\
Zaista srecan sam sto ce biti kise,i pada temp.  ;D  ali stvarno ne bih voleo da ovo potraje!Cak i pocetkom sledece nedelje bice padavina,daj boze da to ukinu  :smartass:

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #82 poslato: 21. Jul 2008. u 14:22 »
GFS se menja prilično u svakom izlazu
Negde će biti potopa ali ko bi znao tačno gde
Meni povećao skoro za duplo padavine

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #83 poslato: 21. Jul 2008. u 14:31 »
Imajući u vidu svoje iskustvo sa modelima, letom i situacijama, danas samo mestimično slabe padavine, i to samo u Vojvodini i eventualno Beogradu. Količine padavina 1-2 mm, a u Beogradu daj Bože 0,3 mm. A izlazi što se menjaju, pa neka ih! :)
Sutra glavnina padavina. Oblačno sigurno, a kiša tokom dana daće 5-10 mm, mestimično možda i svih 14 mm. Dosta slojaste oblačnosti daće manje-više ravnomerno raspoređene padavine, ali više na severu Srbije. Jug će dobiti 2 do 5 mm, mestimično i više, ali ne preko 10 mm. Padavine počinju ujutru na severu, pre podne u centralnoj Srbiji, a u rano popodne i na jugu, dok se kraj padavina očekuje predveče na severu, a do ponoći i u ostalim krajevima zemlje.
Posle toga, ako i bude padavina, ništa ozbiljno. Dakle, sreda sa malo ili nimalo kiše, a u četvrtak i petak razvedravanje, dok mogućnosti za pljusak su male.
Nikakav potop ne očekujem. Hladno i prohladno da. Malo da se odmore klima uređaji. :D
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #84 poslato: 21. Jul 2008. u 15:56 »
Bome Prince ja tipujem za Novi Sad preko 20 litara po kvadratnom metru do sutra uveče.  ;)
Obećao sam i drugaru i njegovim matorcima toliko kiše da će im zaliti lešnike, zato bolje za mene da padne inače.  :axe:

Evo kako izgleda GFS za nerednih par dana. Obratite pažnju na temperaturu i padavine.

+4 na 850mb u sredu ujutru.  :o

Van mreže jocozr

« Odgovor #85 poslato: 21. Jul 2008. u 17:30 »
Ovaj put sam uz Joe-a!
I kod mene,i da ne padne koliko crtaju bice preko 20 mm,ili taman oko 20m do sutra uvece!
Sreda ujutro hladno zaista,i na dva metra kod mene se crta 14C ujutro,a max ako dogura do 17C  :smartass:

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #86 poslato: 21. Jul 2008. u 17:54 »
Pogledajte tačku rose i temperaturu na meteogramu za NS u sredu uveče. Vidim li ja to maglu u julu?  :o

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #87 poslato: 22. Jul 2008. u 06:18 »
Ako se ostvari najnoviji izlaz GFS-a u Vojvodini ce biti potop  :-[ :-[ :-[

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #88 poslato: 22. Jul 2008. u 09:24 »
Pogledajte tačku rose i temperaturu na meteogramu za NS u sredu uveče. Vidim li ja to maglu u julu?  :o
Ne. To ti je od kiše i niske oblačnosti, a ne od magle. Dakle, ostaci od Stratusa.
Za maglu treba da bude vedro, a bojim se da neće biti.

Bome Prince ja tipujem za Novi Sad preko 20 litara po kvadratnom metru do sutra uveče.  ;)
Obećao sam i drugaru i njegovim matorcima toliko kiše da će im zaliti lešnike, zato bolje za mene da padne inače.  :axe:
U tom slučaju neka padne. Gde da ostanemo bez admina. :-[
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže jocozr

« Odgovor #89 poslato: 22. Jul 2008. u 09:49 »
Potop!
Danas sredinom dana mozda kraca pauza,od 18h ponovo kisa i sve do sutra ujutro!Pasce tu i do 40mm
a evo najnoviji meteogram za Zrenjanin  :-[  neka bude i 20mm manje pogledajte vi ovo cudo  :o

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #90 poslato: 22. Jul 2008. u 10:12 »
Zadnji GFS nije ni za mene tako loš. Crta dva prava jesenja dana u sred ljeta i moguću kišu večeras. Kad bi makar samo par mm palo, bio bih zadovoljan:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #91 poslato: 22. Jul 2008. u 11:42 »
Meni GFS00Z crta 100mm padavina. 
GFS je poludeo. :-[ :-[ :-[
Evo izlazi 06Z nadam se da će ublažiti količinu malo.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #92 poslato: 22. Jul 2008. u 11:48 »
Ja bi po ovome trebao noćas da dobijem blizu 50mm :-\

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #93 poslato: 22. Jul 2008. u 12:10 »
Meni GFS00Z crta 100mm padavina. 
GFS je poludeo. :-[ :-[ :-[
Evo izlazi 06Z nadam se da će ublažiti količinu malo.

Ja bi po ovome trebao noćas da dobijem blizu 50mm :-\

Slaba vajda od svega, ljudi. Umestio gledanja u GFS i ostale modele, ja se oslanjam na iskustvo koje mi kaže da će krajnji istok i jug dobiti poneki pljusak, ali sever i centar Srbije ništa značajno zbog slojaste oblačnosti.
Moja procena. Novi Sad ne više od 10 mm od slojaste (daj Bože da pređe 5 mm), Knjaževac takođe, ali od eventualnog pljuska. Boce, nisi ti te sreće. Negotin i Zaječar dobiju, a tebi... na kašiče! Okrenuće se sreća, ne brini.

Da dodam i ovo. Nemojte da vas iznenadi neka pijavica u Bugarskoj. Ovo 'meče' od padavina ukazuje na izuzetno jake razvoje. Nisam gledao šta kaže Estofex, ali nešto mi se tako čini da je moguć makar funnel, ako ne i tornado u centralnoj Bugarskoj.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #94 poslato: 22. Jul 2008. u 12:46 »
Najnoviji GFS crta i dalje 95mm kod mene. Večeras potop i jak vetar. Strahota.  :o
Peđa ja sam ubeđen u izrazito obilne padavine!!!  8) A Novi Sad je dobio već preko 8mm najmanje.  ;)
Evo najnoviji meteogram za NS

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #95 poslato: 22. Jul 2008. u 13:01 »
Ovo me podseća na novembar prošle godine. ;)
Joe, oblačnost prema satelitu ne seže dalje od granice Hrvatske i Slovenije. U Sloveniji je vedro, a u Hrvatskoj je uglavnom prestala kiša, dok su količine padavina bile ispod 10 mm za poslednja 24 časa. U Bosni ima znatno više padavina, recimo u Tuzli je bilo 33.2 mm, Zenici 20.6, ali Banjaluka je imala samo 6.5 mm. Međutim, koliko se sećam radara od juče, tamo je bilo dosta grmljavine i pljuskova, kao jutros u Negotinu. I dalje očekujem slojastu oblačnost sa malo padavina, a konvekcije nema. Dakle, u ovom naletu nema mnogo padavina.
E sad za sutra ću još malo ostati rezervisan, jer modeli daju solidne padavine, ali i dalje ne verujem u mnogo padavina. Recimo 10-15 mm. Daleko od potopa.
Jedva čekam razvoj situacije, SYNOP od 1200 UTC i 'prolazno vreme' za padavine.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #96 poslato: 22. Jul 2008. u 13:12 »
Ja se izivnjavam ovo je GFS06Z za Novi Sad, ali i dalje ovo liči na potop.  :)

Ja sam prognozirao kiše preko 20mm, sada mi se popravio optimizam i prognoziram preko 30mm u NS-u kiše.
Ovih 85mm ako padne to će biti katastrofa.  :o

Ne treba nama oblačnost u Hrvatskoj i Sloveniji. Jugozapadno je strujanje. Dolaze nove gromade iz Bosne. Očekujem za nekih sat vremena jačanje padavina. Po GFS od 14 do 17h će pasti preko 15mm. To je ključno videćemo.  ;)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #97 poslato: 22. Jul 2008. u 13:27 »
Uh, Joe, izgleda da nisi ukapirao šta sam hteo da kažem.
Naravno da nam ne treba oblačnost iz Hrvatske ili Slovenije. To je samo indikacija šta će se desiti sa oblacima severno od Save. I jeste, oblaci se kreću sa jugozapada. Međutim, oblaci imaju svoju evoluciju, i oni će nemonovno oslabiti dok dođu ovamo na sever, ako do tada ne odumru. Sada jesu gromade, ali ovde je takva stratifikacija (raspodela meteo elemenata po visini, pre svega temperature) da nema konvekcije ni lupom da je tražiš. Šansa za konvekciju ovde postoji samo ako se malo razmakne sloj i to će biti tamo gde Sunce dođe do izražaja. Međutim, svima nam je jasno kako se to danas neće desiti na severu.
Da, na jugu Srbije i dalje kuva, i tako će i biti, ali uglavnom dok je dan. Kad dođe veče, em Sunce više ne učestvuje u dodavanju energije, em će doći slojasta oblačnost i tamo.
Ipak, Joe, čini mi se da se maše procene padavina polako približavaju zajedničkoj proceni. Samo što ja nemam razloga da odstupim. Baš sam tvrdoglav. A lešnici... ???

Van mreže jocozr

« Odgovor #98 poslato: 22. Jul 2008. u 13:54 »
GFS kod mene crta 93.5mm,ja od toga prognoziram oko 50mm do petka uvece  ;)

Ono sto je sigurno, da temp. ni u cetvrtak nece ici preko 20C,kako se prognoziralo.
A ondah u petak nagli skok temp. 
kisa se ocekuje svaki dan,bar po 4mm   :P

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #99 poslato: 22. Jul 2008. u 14:00 »
Od padavina sa meteograma pola baciš u vodu... Eh, dobri, stari GFS i njegovi fazoni. ???
Temperatura ne preko 20, to se slažem. Ali ne i nagli skok temperature. Biće vlažno tlo, a oblaci će još da se vrte po visini od ose visinskog cikolna. Rast temperature da, ali postepeno. Po 3-4 stepena dnevno, taman da se ne šokiramo. ;D
Međutim, svaki dan padavine? To već ne. Model daje neku nestabilnost i/ili nisku oblačnost i odmah sve to trpa u padavine. Poznata mana svih poznatih operativnih modela.

Joco, koordinate sa tvog GFSa pre odgovaraju Srbi ili Palmarku. Ali neka, ako ubaciš neku decimalu tu i tamo, nećeš dobiti mnogo drugačiju priču od te.