Video sam vrh tog Cb-a ali ga nisam fotkao.
I ja sam ga video, ali u trenutku kada sam ga video (oko 20 h), već se skoro raspao. Još je imao lepe vrhove, obojene u rumenilo zalaska Sunca. Odmah sam poslao SMS Stefanu da ga fotka, jer bio sam sa klincima u šetnji, te nisam poneo aparat. On mi se, istina, javio ali sat kasnije, kada je sve već bilo gotovo. Ali biće dana za megdana...
Da, u tom trenutku oblak je već bio južno od Zrenjanina (kako budžak kaže), i u proputovanju na jug Banata, gde se i ugasio. U to vreme nije dao nikakve pojave karakteristične za Cb.
Edit: Sad vidim na sajtu RHMZ da je ovaj Cb dao sugradicu u Laliću, opština Odžaci.
po RHMZ-u u 21h bilo 27C
kako je sad Beograd najtopliji grad u Srbiji?
Vazda i jeste, beket. Međutim, ono malo što mu fali da od svog prirodnog položaja postane najtopliji grad u Srbiji jeste otežano noćno hlađenje. To je, inače, posledica urbanizacije kraja u kojem se nalazi meteorološka stanica (Vračar). Već Košutnjak ima nižu srednju temperaturu, iako su ovde noći po pravilu toplije nego ucentru grada, ali su ovde dani malo svežiji.
Kad smo već kod najtoplijeg grada u Srbiji, pod tim se podrazumeva najviša srednja temperatura za neko mesto. Prošle godine to jeste bio Beograd sa jako visokih 14.0 (za celu godinu), što prošlu godinu čini drugom najtoplijom svih vremena (rekordna ostaje 2000ta sa 14.2). Međutim, u većini mesta u Srbiji prošla godina je bila rekordno topla, toplija od 2000te. Urbanizacija u Beogradu podiže srednju godišnju temperaturu za oko pola stepena na godišnjem nivou. Inače, da nije urbanog efekta, najtopliji grad prošle godine bi bio Negotin.
Izvin'te za off.
Idemo u poslednji julski dan, vedro i toplo! Još jedna tropska noć, sa Tmin oko 20 stepeni (Cerak). Sutra popunjavam bazu za komplet julskih podataka (osim onog što sam već preskočio, kad nijsam bio u Beogradu), pa ćemo lepo moći sve sa pregledamo.
Sada je već oko 28 stepeni. Nebo se zasivelo od prašine i čestica iz grada, pa vazduh deluje prljavo. A i nebo je nešto ubledelo...