Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Avgust 2008  (Pročitano 42231 puta)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
Odg: Avgust 2008
« Odgovor #60 poslato: 17. Avgust 2008. u 16:00 »
Pa slazem se profi-amaterko
ali nije isklj. da nekad i te prognoze budu pun pogodak,desava se sto me iskreno jako cudi!
Najtopliji dani sledece nedelje trebali bih biti cetvrtak i petak sa temp. i do 40C mestimicno.

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #61 poslato: 17. Avgust 2008. u 16:12 »
Pa slazem se profi-amaterko
ali nije isklj. da nekad i te prognoze budu pun pogodak,desava se sto me iskreno jako cudi!
Najtopliji dani sledece nedelje trebali bih biti cetvrtak i petak sa temp. i do 40C mestimicno.

Pa, nismo mi ništa gori od RHMZ. Mi čak češće od njih pogadjamo "u metu". Ja imam dosta dugačak "staž" što se tiče praćenja prognoza, i ne verujem ničemu što se odnosi na dalje od tih 7-10 dana... A pogotovo ne verujem u ono što RHMZ u prognozama stavlja; da će  taj i taj period ličiti na onaj i onaj period iz 19.. godine (to je stvarno neozbiljno i smešno)...
Nijedna godina ne liči na bilo koju drugu. Svaka godina je nešto posebno, originalno, i tako će ostati...
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #62 poslato: 17. Avgust 2008. u 17:40 »
Kao sto vidis, vec su za 1. dan, 16. avgust pogresili prognozu! :) Toliko o tome da ta prognoza od mesec dana sluzi necemu! :) :-[

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #63 poslato: 17. Avgust 2008. u 18:11 »
Kao sto vidis, vec su za 1. dan, 16. avgust pogresili prognozu! :) Toliko o tome da ta prognoza od mesec dana sluzi necemu! :) :-[
Ma, normalno... Pa bar mi koji nešto znamo o vremenu i klimi ne bismo smeli da "nasedamo" na sve ovo. A, bogami, mnogi od nas znaju mnogo više i od onih koji su "profesionalci" ??? Jedan "profesionalac" sa Foruma negde reče da je "dobar amater uvek bolji od lošeg profesionalca" ::) :-\ Ja se baš ne bih potpuno složio sa tom konstatacijom... Pre bih rekao da je neretko dobar amater bolji i od prosečnog ili čak i pravog profesionalca  ???
To ne važi samo za meteorologiju, već i za sve ostale struke i nauke... Da nije bilo amatera, ne bi bilo danas nauke  ;) ???

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #64 poslato: 17. Avgust 2008. u 20:32 »
Ma, normalno... Pa bar mi koji nešto znamo o vremenu i klimi ne bismo smeli da "nasedamo" na sve ovo. A, bogami, mnogi od nas znaju mnogo više i od onih koji su "profesionalci" ??? Jedan "profesionalac" sa Foruma negde reče da je "dobar amater uvek bolji od lošeg profesionalca" ::) :-\ Ja se baš ne bih potpuno složio sa tom konstatacijom... Pre bih rekao da je neretko dobar amater bolji i od prosečnog ili čak i pravog profesionalca  ???
To ne važi samo za meteorologiju, već i za sve ostale struke i nauke... Da nije bilo amatera, ne bi bilo danas nauke  ;) ???

Pa bravo!Od amatera i nastaju profesionalci!
Mislim da ce upravo od ljudi sa ovog foruma,ubuduce da se sastoji radna snaga RHMZ-a ;)

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #65 poslato: 17. Avgust 2008. u 22:49 »

Mislim da ce upravo od ljudi sa ovog foruma,ubuduce da se sastoji radna snaga RHMZ-a ;)
Nažalost, to su puste želje... :( :cry:

Van mreže beket

• **
« Odgovor #66 poslato: 17. Avgust 2008. u 23:04 »
Nažalost, to su puste želje... :( :cry:

ima vremena, joca je jos mlad ;)

a sutra - nece biti onako tmurno jutro? utice mi na raspolozenje...

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #67 poslato: 17. Avgust 2008. u 23:12 »
ima vremena, joca je jos mlad ;)

a sutra - nece biti onako tmurno jutro? utice mi na raspolozenje...

Da, za njega ima vremena... ;) A što se tiče jutra, trebalo bi da bude  :suncano...
Valjda se neću  :redface:...

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #68 poslato: 18. Avgust 2008. u 11:49 »
U Beogradu suvo i toplo do 24. avgusta kad ce doci do zahladjenja sa dosta kise...Bar tako kaze ensemble :)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #69 poslato: 18. Avgust 2008. u 20:53 »
Ovakvu situaciju teška srca komentarišem
Toplota ne namerava da ode sa Balkanskog poluostrva sigurno još pet-šest dana
Šta posle toga to stvarno nije moguće prognozirati
U strahu sam da će Afrika produžiti boravak i u septembru :o

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #70 poslato: 18. Avgust 2008. u 21:15 »
Pa sto strah?! Divota!!! 25 stepeni do novembra a onda sneg! :) :first: :smartass: :-[

Van mreže Dalton007

• *
« Odgovor #71 poslato: 18. Avgust 2008. u 21:39 »
Samo da se javim! Pozdrav za profi-amaterka, Palmarka kao izrazite ljubimce toplog vremena i leta. Ali pozdrav i za sve ostale.Cimi mi se da i Sic voli leto, ali prvo leto. Mozda nisam u prvu? Da li se neko usudjuje da kaze kakva se zima ocekuje ali i jesen? Ako se bazirate samo na 2 dana unapred, CEMU ONDA PROGNOZA????? Hvala, valjda ce se neko usuditi da progonozira. Mnogo se hvalite, pa valjda cu na ovo dobiti odgovor!!! Pozdrav!!!

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #72 poslato: 18. Avgust 2008. u 22:02 »
Ja javno velim ne da ne volim leto nego da ne volim temperature preko 30°C
a pogotovu noći preko 20°C
A što se tiče prognoze za jesen i zimu mislim da je to u sferi naučne fantastike
Svako ko se iole ozbiljnije bavi prognozom zna da na duže od pet dana nema prognoze nego samo postoje izgledi vremena
Da li se neko usudjuje da kaze kakva se zima ocekuje ali i jesen? Ako se bazirate samo na 2 dana unapred, CEMU ONDA PROGNOZA????? Hvala, valjda ce se neko usuditi da progonozira. Mnogo se hvalite, pa valjda cu na ovo dobiti odgovor!!! Pozdrav!!!
Nije stvar u hrabrosti da se da prognoza nego u odgovornosti prema datoj prognozi tako da od mene a i od većine na forumu nećeš dobiti odgovor na to pitanje.

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #73 poslato: 18. Avgust 2008. u 23:41 »
Ovakvu situaciju teška srca komentarišem
Toplota ne namerava da ode sa Balkanskog poluostrva sigurno još pet-šest dana

U strahu sam da će Afrika produžiti boravak i u septembru :o

Boce, kod tebe je zastupljen strah :-[ , a kod mene velika nada ??? ;D
Sada i ti ode predaleko, u septembar, a mene si pre neki dan  :axe:  :lmao: :lmao: :lmao:
Samo da se javim! Pozdrav za profi-amaterka, Palmarka kao izrazite ljubimce toplog vremena i leta.
Da i ja tebi otpozdravim, druže Dalton007 :D Što se tiče sezonskih prognoza, tu nema odgovora, dragi prijatelju :cry: :D Priroda je nešto nepredvidivo, predivno, i tako će zauvek ostati :D  Maksimum izgleda vremena je od 7-10 dana, to nam je dovoljno, priroda ne dozvoljava da guramo "njuške" tamo gde ne treba...
Inače, mogli bismo, čisto radi igranja i zezanja, da otvorimo i takve teme, pa da malo eksperimentišemo ;)... Pozdrav  ;)

Nije stvar u hrabrosti da se da prognoza nego u odgovornosti prema datoj prognozi tako da od mene a i od većine na forumu NEĆEŠ dobiti odgovor na to pitanje.
Tako je, nećeš dobiti odgovor, jer jednostavno ne postoji odgovor na to pitanje ;) Nema ništa lepše od neizvesnosti, prijatelju ??? :D
Dalton007, prijatelju, da još nešto dodam... Vidim da ti baš voliš žarka leta (kao i ja, to si dobro primetio ;), ali su tako žarka leta (koja mi želimo da doživimo) ipak vrlo retka pojava kod nas :cry: Tako, da znaš, bolje se pomiri sa činjenicom da će takvih leta biti jako malo :evil:, ili u suprotnom, traži toplije predele i mora... Inače, ovo leto 2008. ispašće dosta toplije od proseka, nisi se valjda  :zima2... Već si zaboravio nikakvo leto 2005 :kisurdaca... A i neka ranija leta, kao 1996. i 1997. su bila  :zima2 :kisurdaca, pa si ih preživeo  ;) I tokom celog leta, druže, mora da dodje do povremenih, kratkotrajnih osveženja sa kišama, da bi ljudi prodisali, a biljke dobile vlagu da bi nastavile da napreduju i da nam donesu nešto najlepše-svoje plodove :D Ovo leto je baš bilo idealno, imalo je svega pomalo, stvarno jedno dobro leto :D Pozdrav :D
« Poslednja izmena: 19. Avgust 2008. u 00:54 profi-amaterko »

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #74 poslato: 19. Avgust 2008. u 00:36 »
Ne bih se kladio da je priroda nepredvidiva, a naročito ne da će tako ostati. Upravo suprotno, što više napredujemo, pokazuje se da sve više ulazimo u detalje procesa nastajanja, kretanja i prestajanja njenih pojava, koje uzimaju najrazličitije oblike. Naravno, tehnike koje spominjem, ne koriste se još uvek mnogo u meteorologiji, ali bi je značajnije unapredile kada budu počele.
To što mi koristimo su standardne metode, ali ne treba se zaluđivati da se toliko stagnira i u drugim zemljama. Mi smo samo neobavešteni, to je sve. Postoje timovi koji koriste moderne fizičke teorije za predviđanje stanja atmosfere. Ti matematički modeli su isprva korišćeni za predviđanje kretanja gasa u kosmosu, kao i kretanja širenja svemira, naspram čega je naša atmosfera manje kompleksna, tj imamo daleko više "početnih uslova" za analizu.

Tokom našeg penjanja na Midžor, razmatrao sam ideju praćenja vremena... bavio sam se time da se predvidi nastajanje i nestajanje oblaka preko obronaka. Aparatura za to postoji svakako. Krećući se uzbrdo, analizirao sam gde bi se mogli postaviti uređaji. Da skratim: mogao bi sedeti u dolini, na balkonu hotela i reći gledajući na sat: "sada će početi formiranje oblaka...od istoka, prema zapadu, srpastog oblika zbog strujanja..." itd.

Priroda ne samo što dozvoljava da guramo njuške tamo gde ne treba, već nam lepo pokazuje kako to i da uradimo. Ali, ovo je druga tema...

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #75 poslato: 19. Avgust 2008. u 01:04 »
Ipak, poslednju reč u svemu, pa i u vremenu, opet i uvek će reći Priroda, ili Sila, ili Zakon, ili Logika, ili Poredak... Nazovimo to kako hoćemo... Protiv Logike (Logike Stvari) se ne može...
Suviše smo mi mali, sitni... a i propadamo ubrzano kao civilizacija...Stvoriće Priroda nešto novo, ali o tom-potom...

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #76 poslato: 19. Avgust 2008. u 02:00 »
Samo da se javim! Pozdrav za profi-amaterka, Palmarka kao izrazite ljubimce toplog vremena i leta. Ali pozdrav i za sve ostale.Cimi mi se da i Sic voli leto, ali prvo leto. Mozda nisam u prvu? Da li se neko usudjuje da kaze kakva se zima ocekuje ali i jesen? Ako se bazirate samo na 2 dana unapred, CEMU ONDA PROGNOZA????? Hvala, valjda ce se neko usuditi da progonozira. Mnogo se hvalite, pa valjda cu na ovo dobiti odgovor!!! Pozdrav!!!
Ja volim ekstreme :) Sta da ti kazem... Ako je leto, nek przi onda, ako je zima nek zaveje! :) Jesen i prolece su smor :)

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #77 poslato: 19. Avgust 2008. u 12:59 »
Poslednji izlaz daje nadu u promenu vremena od nedelje  ::)
Sve je nesigurno ali lepše je kad na kartama ima bar nekog nagoveštaja za promenu  :)

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #78 poslato: 19. Avgust 2008. u 16:29 »
Pa to od nedelje stoji vec neko vreme, nije se ni menjalo na ensemblu! Ostali su varirali... :) Bice sigurno tu nesto...

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #79 poslato: 19. Avgust 2008. u 19:18 »
Evo konačno jednog izlaza koji daje od nedelje pravi summer killer i vraća biljni svet u život :)
Padavine su kao i uvek najnesigurnije u prognozi tako da je o količini padavina teško govoriti pre četvrtka, petka