Uz tu tabelu valja dati jednu krajnje važnu napomenu.
Vrednosti u tabeli su produkt procene ovih vrednosti za period kada u Beogradu nije bilo meteoroloških osmatranja. Procena je vršena prema vrednostima iz Budimpešte i Beča (koliko ja znam).
Bilo bi mnogo važnije da su tako procenjene vrednosti posebno obeležene. Onda bi znali šta je istina, a šta procena.
Rad na takvoj proceni nije nimalo lak. Poznat mi je ovaj amaterkov rad, ali mi je manje poznata njegova metodologija. Pretpostavljam da se radi o čistom poređenju vrednosti dvaju/triju tabela, kompletnih i nekompletne. Takvo poređenje daje vrlo veliku opsanost od metodološke netačnosti (jer ni za trenutak ne sumnjam da je amaterko ovo radio veoma savesno). S druge strane, veoma su retki podaci koji zalaze u osamnaesti vek.
Metodološki tačnije, pitate me? Pa, teško... Lično, ja bih se za svaku procenu klime oslonio radije na radiosondažne podatke, ali onda sečem nizove na manje od polovine prošlog veka. Prizemlje je dosta 'prljavo' od raznih uticaja, što sa slobodnom atmosferom nije slučaj. Dakle, ja to ne bh radio, ali nikom ne branim da se ovako postavlja, smatrajući ovu postavku u osnovi relativno dobrom (svakako sa odličnom idejom).
Ah, da,
homogenitet homogenost podataka je jako osetljiva stvar. Da bi dobili realnu sliku o varijacijama klime (što nije isto što i promene klime), moramo da bar budemo svesni homogenosti nizova.
Inhomogeniteti Nehomogenosti u podacima ima, i amaterko ih je svestan, bar što se Beograda tiče. Sam je
nanjušio procenio gde homogenost puca, a gde je homogenost lakše dokazati. Međutim, zeznuto pitanje je pitanje (ne)homogenosti podataka za Budimpeštu i Beč. Naime, stanica u Beču je ciglo 12 puta menjala svoju lokaciju. Slično je i u Budimpešti. Eksperti iz te oblasti su čak vršili epizodna merenja na starim lokacijama kako bi dobili neku osnovu za homogenizaciju, ali sa malo uspeha (informacija iz prve ruke, lično sam pričao sa tim ljudima o tome).
U nedostatku stručnijih ili valjanijih procena (nemojte gledati u mene!) vrednosti koje su date, ovakva tabela je vredan rezultat, među prvima te vrste sa ovih prostora. Vredan je utoliko što se pokazuje i dokazuje da su klimatske promene nešto što traje dugo i neosetno u jednom ljudskom veku, a klimatske varijacije trpimo iz godine u godinu.
Amaterko će svratiti, makar i kao gost. Znam ja njega...