Naime, bilo šta što se desi sa stanicom već ubodi nehomogenost u podacima. U ovom slučaju je promena termina osmatranja. Za sada se još uvek radi računanjem nekih odnosa iz jednih i drugih podataka i nekakvim upoređivanjem, jer to je najlakši put. Pravi put je gotovo nemoguće ostvariti, ali išta približnije istini je moguće napraviti samo korišćenjem parametrisanih odnosa starih i novih merenja. S druge strane, to može uvesti novu dimenziju greške u podacima, a onda pojeo ćar vajdu. Niko ništa ne dobija.
Potpuno se slažem sa ovim rečenicama
Pošto ovde govorimo o BG podacima, moram da kažem da je na Vračaru u početku zvaničnih BG merenja bilo 8 termina osmatranja, na svaka 3 sata, i to: 01, 04, 07, 10, 13, 16, 19, 22h (kao današnji synop koji takođe ima 8 dnevnih termina, na svaka 3 sata, samo danas su to drugi termini). Moram naglasiti da osmatrači nisu vršili direktna merenja u 01h, pa su te podatke skidali sa registrirnih instrumenata, to jest očitavanjem traka. Ovo se odnosi na period od 1887 (13. jul) do 1889 (31. decembar). Od početka 1890. godine se prešlo na neke druge termine, ali bila su ova tri klimatološka (07, 14, 21h), da bi se početkom 1894. godine prešlo na merenja svakog sata, pa je u periodu 1894-1914 (30. jun) bilo 24 dnevna termina, što je u tadašnje vreme retko koja opservatorija organizovala. Za to je, naravno, zaslužan Milan Nedeljković, osnivač i dugogodišnji upravnik Meteorološke opservatorije-Beograd.
Sredinom 1914. godine je, zbog rata, došlo do prekida u merenjima (bilo je tokom 1915. godine isprekidanih nepotpunih merenja), pa se od 1916. godine pa sve do negde 1947. godine (ne znam tačan podatak) merilo i osmatralo samo u ona dobro poznata tri klimatološka termina (07, 14, 21h). Od početka 1950-ih godina do danas Beograd ima časovna merenja (znači 24 termina).
Moram sada reći ono glavno oko nehomogenosti BG podataka, koju sam odmah zapazio "golim okom" (to je ona nehomogenost nastala zbog promenjenih termina merenja u periodu 1887-1889). Taj nehomogenitet očigledno da nikome nije smetao, jer u dva puta objavljivanim rezultatima osmatranja (1963. i 1987. godine) takvi neupotrebljivi podaci nisu korigovani, tačnije svedeni na standardne termine (07, 14, 21h). Šta čovek da kaže na ovo :?: Toliko su bili lenji i nemarni, prosto su sračunali srednje mesečne temperature po formuli 07+13+22+22/4...
Mogli su jednostavno da sračunaju srednje vrednosti iz ovih 8 termina, i to bi bilo mnogo bliže istini nego onako kako su prikazali :o Ništa drugo nego
I tada mi postade jasno da se, u stvari, BG podacima više od 100 godina nije niko iole ozbiljnije bavio i bar ih elementarno sredio i pristojno pripremio za javno publikovanje.
A šta onda tek reći za Jakšićeva merenja kada nisu ni ova zvanična mogla da se iskontrolišu i koriguju tamo gde treba...
A u toku rada sa podacima naleteo sam na još neke vrste nehomogenosti, koje ipak manje "bodu oči" od ovih tako očiglednih i lako uočljivih. Tako da sam hteo-ne hteo morao da stvar uzmem u svoje ruke...
I eto tako, tužna istina je da generacijama meteorologa nisu smetale očigledne nelogičnosti u podacima, a nije bilo nikakve volje i truda da se podaci pristojno obrade, tako da su ljudi koji se iole udube u cifre prinuđeni da se posle tolikih decenija hvataju za glavu ...