Kad imaš određeni broj podataka koji se ovako rasipaju, excel daje mogućnost dodavanja "trendline-a" tj. krivulje koja najbolje prikazuje kretanje tog niza podataka. Može se koristiti linearna krivulja, eksponencijalna, logaritamska itd...
Ja sam koristio krivulju polinoma petog stupnja. To vjerojatno nije najbolje riješenje, ali od onoga što mi excel nudi mi se učinilo da najbolje odgovara. Bolje riješenje bi vjerojatno bilo kada bi se koristili 10 ili 20-godišnji prosjeci, ali to bi onda uključivalo dodatno računanje tih prosjeka i njihovo ubacivanje na grafove, s tim da nisam siguran jel' bi to uopće mogao ubaciti u excel. Da sam tako radio, onda krivulja ne bi bila tako "ispeglana" nego bi više išla gore-dole...
Da li si zadovoljan ovim objašnjenjima :?:
Delimično. Filter u klimatologiji je izraz za izračunavanje neke centralne vrednosti, osrednjavanja na neki način serije koja ima ovako rasute podatke, kako bi se dobila neka tendencija.
Trendline u Excelu mi nije nepoznat nimalo. Umem da ga koristim. Čak je ponekad zgodna alatka.
Korišćenje ovakve trendlinije je odgovor koji sam tražio. Dakle, kvadrati odstupanja su minimizirani i usklađivani prema polinomu petog stepena. Ovo ima svoje opsasnosti, jer polinom petog stepena ima nekoliko lokalnih minimuma i maksimuma. Primera radi, za ljude koji nisu mnogo vični matematici, polinom prvog stepena je prava linija, drugog stepena je parabola (ima jedan ekstrem, minimum ili maksimum), trećeg stepena ima miniimum i maksimum (a kao neparna funkcija nije ni simetrična, nego menja znak odstupanja, kao i svaka funckija neparnog stepena). U tom smislu, izbor polinoma petog stepena je relativno loš, jer se takvim polinomom unapred 'zadaje' promena koju ustvari treba tek dokazati.
Otežavanje srednjaka je jedna lepa disciplina. Najjednostavniji primer otežanih srednjaka jeste množenje centralne vrednosti sa dva i dodavanje vrednosti dve susedne kategorije, i ceo taj zbir se deli sa četiri. Otežavanje nije tipsko, i ima varijanti već prema želji i mašti korisnika. Opisao sam samo primer kako se to radi. To je mnogo korektnija metoda. Mana toga jeste nemogućnost da se lako prikaže kvalitet takvog osrednjavanja, kao što može u Trendline opciji u Excelu (ubacivanje R
2 vrednosti u labelu pored trendlinije).
Ovo što je Zvone pomenuo u drugom pasusu citata jeste pokretni srednjak. To je takođe lepa alatka i ja je obilato koristim. Takođe spada u varijantu osrednjavanja i otežavanja centralne vrednosti.
Bilo bi interesantno dobiti vrednost R
2 za polinom četvrtog stepena, kao i sam grafik. Garantujem da bi ispala potpuno suprotna prilča, ona koja se kosi sa 'direktivama' IPCC (ko drukčije kaže...
)