Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Prognoze-čije prognoze najčešće pratite i koje od njih su, po vama, najtačnije ?  (Pročitano 15133 puta)

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Dragi moji ljubitelji meteorologije, kažite nešto o prognozama  :D

Ja godinama pratim prognoze RHMZ-a Srbije, DHMZ-a Hrvatske, METEOS-a, Weather2Umbrella... Po meni, ubedljivo najtačnije su prognoze METEOS-a (Branko Sparavalo) :D Prognoze koje Branko daje su fenomenalne :P... Taj sjajni čovek daje skoro potpuno tačne procene vremenskih zbivanja u narednih 7-8 dana, što je dosta teško izvesti, ali njemu u preko 90% slučajeva to izuzetno uspešno polazi za rukom :D :D :D Ja Branku kažem "svaka čast, majstore ;):first:
I hrvatski DHMZ ima vrlo dobre prognoze :), a posebno su dobre njihove sedmodnevne prognoze. I oni su potpuno zaslužili sve komplimente za stručnost i rad na ovom polju, a i na drugim poljima im se može pozavideti, kao na primer u oblasti saradnje sa strankama i klijentima :D Zaista, njima sve čestitke na profesionalnom odnosu u svim segmentima. Trebalo bi da se i mnogi drugi ugledaju na hrvatski DHMZ, mogli bi od njih mnogo toga da nauče i primene u svom radu...
Prognoze našeg RHMZ-a Srbije se baš ne bi mogle nazvati naročito dobrim :( Uglavnom, ne bih da ih mnogo kritikujem, ali bi mogli da budu bolji... Valjda će biti bolje, videćemo...
Na kraju, Weather2Umbrella ima dosta loše prognoze. Ne bih mnogo kritikovao, ali su njihove prognoze dosta lošije od onih iz RHMZ-a Srbije, tako da ono što čujem od njih primam sa maksimalnom dozom skepse i rezervisanosti...
A sada, recite i vi, dragi moji, šta mislite o prognozama ;)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže beket

• **
Weather2Umbrella ima precizne i svakodnevno azurirane prognoze, tako da njih najpre gledam... da, cesto omanu, ali ne previse... desava se ponekad da potrefe u sat...
Sparavalo - da, on je sjajan, mada nekad prodje i par dana da ne apdejtuje svoje prognoze, pa te iste prognoze budu zastarele...
imam jos par favorita, ali nisu pomenuti ovde, zasad toliko

Van mreže Amaterko

• **

imam jos par favorita, ali nisu pomenuti ovde, zasad toliko
Beket, hvala na informacijama :D Pa reci slobodno svoje favorite, baš zato što ih ja nisam pomenuo. I ostali ljudi će, nadam se, nešto reći na ovu temu. Pozdrav !!! :D

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Interesantna tema profi-amaterko
Iskreno rečeno u poslednje vreme sve manje pratim prognoze i zvaničnih zavoda i privatnih agencija kod nas.
Da se nadovežem na prethodne postove uvek sam voleo da gledam prognozu vremena na hrvatskoj televiziji koja je meni bila neuporedivo bolja od srpske televizijske verzije. E sad to ne znači da su prognoze RHMZ lošije nego čisto način na koji se one prezentuju. Recimo ljudi na istoku Srbije imaju vrlo malo poverenja u zvanične prognoze na medijima jer se u njima skoro nikad ne pominje taj deo Srbije a svi znamo za specifičnost klime kod nas. Zato i danas kad vide moje prognoze koje se često razlikuju od Bg prognoze ljudi konstantuju kako se prognoza za naš deo zemlje nikad ne slaže sa prognozom koja se najčešće može čuti na medijima.
E sad da se vratimo na temu. Poslednjih godinu i više se sve više oslanjam na svoje procene na osnovu modela kao što su GFS i ECMWF. Naravno pratim po nekad i ETA model našeg zavoda.
Što se tiše kvaliteta prognoza. Moram da priznam da se RHMZ u zadnjih par godina odlično drži Ranije je mislim bilo mnogo više kikseva. Naravno i dalje im fali taj kvalitetniji model predstavljanja prognoza na medijima. Dosta su te verzije koje čujemo uopštene a onda uvek ima delova zemlje koji se ne uklapaju u date prognoze. METEOS i W2U stvarno ne pratim previše ali ni ranije kad sam ih pratio nisam primetio da su nešto mnogo bolji od zvaničnih, čak mogu reći suprotno. Sećam se kako sam sa oduševljenjem gledao grafički lep prikaz na W2U sajtu i tu može RHMZ da se ugleda i da na tome poradi.

Van mreže Amaterko

• **

Sparavalo - da, on je sjajan, mada nekad prodje i par dana da ne apdejtuje svoje prognoze, pa te iste prognoze budu zastarele...

Tačno, ali na nekim TV-kanalima ima njegovih prognoza: na TV Avala već u vestima u 14 h prognoza za sutra i naredne dane, na TV Pink, TV Fox...
E sad to ne znači da su prognoze RHMZ lošije nego čisto način na koji se one prezentuju. Recimo ljudi na istoku Srbije imaju vrlo malo poverenja u zvanične prognoze na medijima jer se u njima skoro nikad ne pominje taj deo Srbije a svi znamo za specifičnost klime kod nas. Zato i danas kad vide moje prognoze koje se često razlikuju od Bg prognoze ljudi konstantuju kako se prognoza za naš deo zemlje nikad ne slaže sa prognozom koja se najčešće može čuti na medijima.  METEOS i W2U stvarno ne pratim previše ali ni ranije kad sam ih pratio nisam primetio da su nešto mnogo bolji od zvaničnih, čak mogu reći suprotno.
Slažem se sa tobom, ali hrvatski DHMZ ima daleko kvalitetnije prognoze od našeg RHMZ-a. Kao što si rekao, prezenteri prognoza na većini naših medija su za :cry: :redface: :-X... Boce :evil:, nemoj METEOS da mi diraš, od 2003. ga pratim svakog dana i stvarno je  :first:

Van mreže Sic

• **
Po meni RHMZ ima sasvim fine prognoze, onu od 5 dana! Ipak umeju ponekad, 2-3 dana ranije da promene stvari, ali retko kad grese, i nisu neke velike greske!
E sad secam se pre 10 god kad sam bio u americi, tamo ti kazu u kolko ce sati i minuta poceti kisa, tako da su ovi jos uvek daleko od prave dobre prognoze...

Van mreže ocelot

• Starost: 35
pratim nekoliko, ali mi RHMZ deluje najpreciznijim

Van mreže Amaterko

• **
Hvala na odgovorima, dobri ljudi :D
Mogli bi i ostali da nešto kažu o ovoj temi, pogotovo zbog činjenice da skoro svi prate vremenske prognoze ;) Samo, ne bi valjalo da se i ova tema pretvori u onu sa naslovom "Linkovi", kada je došlo, u decembru 2007, sasvim neočekivano do nepoželjnih stvari ( :-\ :redface: ::) :evil: :twisted: :glavomozid :axe: :pink
Ovoga puta treba obratiti pažnju na  :rules:

Van mreže Darko_9

Ne bih da vadim ovu staru temu ali ja ne verujem ni jednima posto nikad ne mogu 100% da pogode! mozda pogode 50% do 60% ove prognoze za 5 dana retko kad pogode...

Van mreže Stefano

• Administrator
Zavisi sta posmatras... da li je za tebe netacna prognoza koja omasi +-1 C ili je to za tebe tacna prognoza. Za mene je to sasvim tacna prognoza, posto mi nista ne znaci da li je 24 ili 25 C... medjutim za pogresnu prognozu smatram onu koja ne prognozira kisu tog dana ili bas debelo omasi temperaturu. Mada s'obzirom da si verovatno upoznat na nacin odredjivanja vremenske prognoze, onda shvatas da je ne moguce uvek i sa sigurnoscu predvideti kakvo ce vreme biti, pa i za 24h a kamoli za neki duzi period (48-72h)

Van mreže Stradivari

• *
Re: Prognoze-čije prognoze najčešće pratite i koje od njih su, po vama, najtačni
« Odgovor #10 poslato: 28. Septembar 2008. u 10:15 »
Govoriti o kvalitetu prognoze bez jasno utvrđenih kriterijuma šta prognozu čini dobrom ili lošom nije baš zahvalno. Dalje, mora se razdvojiti prognoza vremena do 6 sati unaprijed od one do 72 ili 96 sati, a obije od one za 7 dana.
Prije nego prokomentarišem kako ja vidim prognoze u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori dozvolite da istaknem da u Britaniji, Norveškoj, Njemačkoj, Italiji... prave šale na račun svojih prognostičara i imaju dosta primjedbi na njihov rad. Najčešće se radi o pretjeranim očekivanjima i neobjektivnosti.
Pitajte ljude sa Crometeo-foruma i čućete mnogo primjedbi na račun njihovog DHMZ. U Crnoj Gori će mnogi reći kako gledaju italijanski meteo (pošto je to najbolji  :o) i onda sami donose fantastične zaključke.
Kada se upoređuje ono što se radi u Hrvatskoj i Srbiji već decenijama je prisutan paradoks. S tačke doprinosa meteorologiji (prvenstveno numeričkom modeliranju atmosfere) Beograd je daleko ispred Zagreba. Imena Mesingera, Janjića, Ničkovića ... zaista predstavljaju "nešto" pa i više od toga. U doba najžešćih sankcija njihova imena su bila dovoljna da se na tzv. Ljetnjoj školi meteorologije iz godine u godinu okupljaju meteorolozi iz 30 do 40 zemalja Evrope i svijeta. Nekad je WMO uz Vašington preporučivala Beograd kao centar za obuku i istraživanja. Iako su ta slavna vremena prošla u WMO se i dalje sa velikim respektom gleda na Beogradsku školu. No, i danas kao i prije 20, 30 godina u Srbiji se jako malo koristi ono do čega njeni stručni ljudi dođu, bilo u Srbiji, bilo širem svijeta. Istina je da smo bolje odnose sa dijelom tih ljudi izgradili mi u Crnoj Gori i da recimo rezultate istraživanja i dostignuća u NCEP-u prije "ubacujemo" u operativu nego bilo koja druga zemlja u regionu.
S druge strane ni prije dvije ili tri decenije, a ni danas način prezentovanja prognoze vremena u Srbiji nije se mogao mjeriti sa onim kako to čine u Hrvatskoj. U Hvatskoj se uvijek nastojalo dati prednost struci u odnosu na šareniš i lijepe djevojke.
Što se nowcastinga tiče u Srbiji se nedovoljno koristi prisustvo desetak radara. Još uvijek nema kompozitne slike, još uvijek se misli samo o njihovom korišćenju u protivgradnoj odbrani...
Ne znam da li je još uvijek slučaj ali u Srbiji su prognostičari morali dati prognozu na osnovu određenog modela makar i ostali upućivali na nešto sasvim drugačije. Začudo, nikad to nisu bili modeli koji su bili produkt "domaće pameti". Oni su ostajali u nemilosti čak i kad bi autori otišli u SAD, Francusku, na Maltu...
E sad malo o tome šta je uspješna kratkoročna prognoza vremena (12 do 72 sata unaprijed).
Nijedan prognostičar se ne uzbuđuje (s pravom) kada maksimalna temperatura umjesto prognoziranih 28 dostigne 29 ili čak 30 stepeni, ako kiša ne padne u gradu, ali padne u okolini. Ali, prognostičari će smatrati greškom ukoliko prognoziraju pretežno sunčano i suvo vrijeme, a ono tokom većeg dijela dana bude povečane oblačnosti sa ili bez slabe sipeće kiše. Veliki je propust ukoliko se ne najavi pojačan vjetar, ili se ne uoči trend kretanja maksimalnih i minimalnih temperatura, ukoliko se ne uoči mogućnost pojave ledene kiše...Kad je riječ o sedmodnevnim prognozama unaprijed računajte da proces može da porani ili zakasni 6 do 12 sati i da prognostičari to neće računati kao grešku.
Detalj koji nije nevažan.
Površina Italije je oko 300 000 kvadratnih kilometara, Srbije blizu 90 000, a Crne Gore 14 000. U Italiji teritoriju pokriju sa 15-ak simbola. Dakle, otrprilike jedan simbol pokriva površinu od 45 000 km2. Čak i uz dodatni komentar ta prognoza se ne bavi detaljima kakve imate u prognozi vremena u Srbiji, a da ne pričamo u Crnoj Gori.
Kada u Crnoj Gori dajemo prognozu vremena obično je podijelimo na tri regiona i naravno naši građani su nezadovoljni iako je to mnogo detaljnije od bilo koga u bližem i daljem okruženju. Osim toga Crna Gora, BiH i Albanija su jedine zemlje koje nemaju meteorološke radare, a to onemogućava vrlo kratkoročne prognoze i nowcasting.
E da, da ne zaboravim. Meteos ima mogućnost da koristi najnovije rezultate istraživanja u NCEP-u što ga stavlja u povlašćen položaj u odnosu na ostale u Srbiji.
Napisah više ovom prilikom nego u prethodnih ohoho postova.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Ako si napisao, Stradivari... i treba!
Jako sam zadovoljan onim što si napisao. Doduše, ima par informacija ya koje ću te korigovati, kao insajder:
Što se nowcastinga tiče u Srbiji se nedovoljno koristi prisustvo desetak radara. Još uvijek nema kompozitne slike, još uvijek se misli samo o njihovom korišćenju u protivgradnoj odbrani...
Tih desetak radara su prilično zastareli. Oni su nabavljeni krajem sedamdesetih godina i montirani su negde oko 1977. godine. To su stari Mitsubishi analogni radari iz kojih se dopslovno crpi bilo kakva informacija, tako da se ja prosto divim kako uopšte išta odatle ide u nekom digitalnom obliku. Ja sam proveo tri sezone radeći za tim radarima, ali još pre skoro dve decenije. Onda jesu bili krik mode, ali Doppler radari po Vojvodini su nešto sasvim drugo. Tek od njih se može očekivati neka kompozitna slika. O tome se čak i razmišlja, a postoji šansa da se nešto po tom pitanju zaista i učini. Bilo je pokušaja da se od tih analognih radara pravi neka kompozitna slika, ali bez uspeha. Faktori neuspeha su brojni i očekivani, ali do toga se nije moglo doći bez nekog pokušaja.
Tužna je istina da se misli uglavnom na protivgradnu zaštitu. Ali, to je isplativo, a nowcasting još nije. Još tužnije je to što po meni protivgradna nema neku perspektivu, jer veliki poljoprivredni kompleksi su pokriveni, a samostalni proizviđači i dalje zavise od ćudi neba. Nowcasting jeste budućnost, ali te budućnosti nema bez sredstava (para) i sluha (problem koji je uvek bio i uvek će biti).
Ipak, slažem se da je bolje išta nego ništa...

Dodao bih da je za tumačenje prognoze koju daju meteorološke službe potrebno da ljudi to pravilno razumeju (ružno rečeno u današnje vreme 'da se edukuju' - kao da su svi sem meteorologa nepismeni). Istina, jako si dobro objasnio principe prognoze, da je njen cilj predvideti određeni meteorološki proces, a ne konkretne vrednosti u podeok. Naravno, i to je nešto što se računa, ali prilično sekundarno. Takoše mislim da je velika odgovornost ovog (i sličnih) foruma da se ljudi upute u 'slušanje' prognoze kao deo popularizacije ove kod nas zapostavljane nauke.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže MAGICIAN

• *
Tema je zanimljiva. Iz mog iskustva (doduše dosta skromnog) čini mi se da se modeli ne mogu olako ocjenjivati  kao jako dobri ili loši.
Naime primijetio sam da isti modeli za određena područja daju da kažem dosta kvalitetnu prognozu, dok isti ti modeli istovremeno na drugim područjima umeju značajno da omanu.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Pratim dosta prognoza,ali ona koju ja najviše posećujem i kojoj najviše verujem je WEATHER2UMBRELLA.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Eagle

Zdravo,

Probajte www.meteoblue.com, mislim da ce te biti zadovoljni. Dovoljno je da u polje unesete ime grada u kom živite ili mesto za koje želite da proverite prognozu, prognoza je do 5 dana sa dnevnim intervalima i slično a za one koji traze temperaturne i gradijente vetra, vlažnost i pritisak, indexe zračenja, lifta polare svega navedenog, sondazu i slicno možete naci na ovom sajtu takođe.

Pozdrav,
B.

Van mreže 10C-25C

• *
Od pre 2,3 nedelje pratim my forecast i izgleda da su najbolji oni i RHZ.
-3C...32C

Van mreže aca.ns

Sta se desilo sa W2U, jer zna neko?  :pop:

Van mreže Vozd

• *
  • Geek
Pa desilo se da su uradili redizajn :)
Trenutna nova verzija i nije toliko losa koliko je bila na pocetku kad se pojavila novi dizajn samog W2U bili su uklonjeni meteogrami i detaljnije prognoze za Srbiju, sad je sve doslo na svoje mesto, ali ipak po meni mnogo je to pretrpano (minimalista sam po prirodi :) ) i uzasno... Loading time 45s... "Tezina" samo 1MB...
« Poslednja izmena: 07. Jul 2010. u 03:18 Vozd »

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Odmah na početku, tv verzije prognoze odavno izbegavam jer ne vrede ništa.  :-\ Često me komšije pitaju "Šta ono bi? Najavili kišu a ono sunce..." Onda izgubim minute vremena objašnjavajući da voditeljka na RTS-u ne zna granice Balkana a kamoli kakvo će vreme biti sutra! Ne važi ovo samo za RTS nego i za ostale tv kuće.  :histerija:
Prognozu vremena uglavnom pokušavam da shvatim sam, uglavnom gledajući više "izvora". Pre svega RHMZ Srbije (prognozu za 5 dana i obavezno pogledam satelitsku i radarsku sliku...), zatim DHMZ-a Hrvatske i još po neki sajt ali ređe.
W2U sam jedno vreme posećivao, ali sam pošto su me nekoliko puta "prešli" prestao.  :-\
U principu vremensku prognozu (bilo čiju) ne treba uzimati kao 100% tačnu, jer ipak je to PROGNOZA vremena!!!  :)