Evo zanimljive satelitske slike u pitanju je linija koja se proteze od jadrana do severa madjarske,pa i dalje
Nešto sam gledao genezu te linije, koristeći insajderski pristup. Vrlo zanimljivo, naročito kada imaš satelitske snimke na 15 minuta u kontinuitetu.
Elem, sa severozapada se spušta nešto nalik frontu, ali to je samo jedna linija koja označava dokle je stigao prodor vazduha iz centralne Evrope. Ta linija nije bila vidljiva sve dok se vrhovi oblačnog sistema nad našim krajevima nisu razvukli po visini do te linije, naprosto se sudarajući sa vazduhom iz centralne Evrope. Do trenutka sudara, linija nije bila vidljiva, ali je bila tu. Kada je počelo susticanje ova dva sistema, počela je intenzivna kondenzacija i stvaranje oblaka u jako uzanom pojasu, i to po svim visinama (proverio sam i hrvatske SYNOPe).
Šta dalje? Očekujem da će ta linija jedno vreme biti prilično intenzivna, ali da će u drugoj polovini dana slabiti. Svakako će se polako premeštati na jugoistok, ali dovoljno sporo da će pokušati da nestane.
Pratiću dalje...
Žao mi je što ne mogu da okačim komplet seriju slika, jer ima 24x4=96 slika dnevno, a vidim seriju od 27og u 00 UTC. Nema veze, snimio sam na HDD.