Dok se društvo sa foruma zabavljalo uz gitaru i pesmu, ja sam iz doline Velike Morave posmatrao delimično pomračenje Meseca. Naoružao sam se stativom i strpljenjem i evo rezultata. Samo, moram najpre da napomenem da sam imao problema sa oblacima u fazi nastupajuće eklipse, dok za odlazeću eklipsu se razvedrilo. Zato nema vremenskog kontinuiteta u prvom delu ove serije. Uz to, prvih 8 fotki je snimljeno sa različitim zumom, pa sam malo menjao veličine slika do približno istog uvećanja, kako bi fotke bile uporedive. Od devete fotke na dalje je radio stativ i isti zum, pa se nisam patio da podesim fotke na situ veličinu.
Delimično pomračenje Meseca je otpočelo nešto oko pola deset uveče, ali ja sam izašao napolje tek u 22:02. Ovo je, dakle, Mesec u tom trenutku. Počelo je!
22:08
A onda su naišli oblaci koji su plovili sa jugozapada. Tanak sloj Ac je bio sasvim dovoljan da omete fotkanje, ali uspeo sam par puta da provirim između njih objektivom. Na primer, u 22:36
Pa onda opet u 22:48. Pomračenje je baš odmaklo.
U 23:09 je maksimum bio blizu.
Ovo je, izgleda, maksimum. Bilo je 23:17.
U 23:41 je pomračenje polako počelo da odlazi.
Sledi serija na po 5 minuta. Posrećilo mi se sa vedrim vremenom. A i namestio sam se, najzad!
23:50
23:55
Ponoć! Bar po satu!
00:00
00:05
00:10
00:15
00:20
00:25
00:30
Nedugo zatim, pomračenje je prošlo.
Samo još da dopunim da pomračenje Meseca uopšte nije tako retka pojava, kao ni pomračenje Sunca. Ono se dešava na svakih 5-6 meseci, i to obično u paru Sunce-Mesec (ili obrnuto), a ređe i po tri za redom u razmacima od po oko 14 dana ('pola meseca'). Sasvim drugo je činjenica da nismo uvek okrenuti tako da možemo da vidimo ove fenomene, jer se oni vide sdamo sa jednog dela planete. dok pomračenje Meseca može da se posmatra sa otprilike pola planete (računajući i oblacima poklrivene delove), pomračenje Sunca se može gledati sa nešto manjeg područja, jer Mesec ne zaklanja Sunce Zemlji u potpunosti.
Potpuno pomračenje Sunca / Meseca je ipak ređa pojava, ali dovoljno je česta na planetarnom nivou. Samo treba da se nađemo tamo odakle to možemo posmatrati.