Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Delimično pomračenje Meseca, 16. - 17. avgust 2008.  (Pročitano 2965 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Delimično pomračenje Meseca, 16. - 17. avgust 2008.
« poslato: 26. Avgust 2008. u 14:13 »
Dok se društvo sa foruma zabavljalo uz gitaru i pesmu, ja sam iz doline Velike Morave posmatrao delimično pomračenje Meseca. Naoružao sam se stativom i strpljenjem i evo rezultata. Samo, moram najpre da napomenem da sam imao problema sa oblacima u fazi nastupajuće eklipse, dok za odlazeću eklipsu se razvedrilo. Zato nema vremenskog kontinuiteta u prvom delu ove serije. Uz to, prvih 8 fotki je snimljeno sa različitim zumom, pa sam malo menjao veličine slika do približno istog uvećanja, kako bi fotke bile uporedive. Od devete fotke na dalje je radio stativ i isti zum, pa se nisam patio da podesim fotke na situ veličinu.

Delimično pomračenje Meseca je otpočelo nešto oko pola deset uveče, ali ja sam izašao napolje tek u 22:02. Ovo je, dakle, Mesec u tom trenutku. Počelo je!

22:08

A onda su naišli oblaci koji su plovili sa jugozapada. Tanak sloj Ac je bio sasvim dovoljan da omete fotkanje, ali uspeo sam par puta da provirim između njih objektivom. Na primer, u 22:36

Pa onda opet u 22:48. Pomračenje je baš odmaklo.

U 23:09 je maksimum bio blizu.

Ovo je, izgleda, maksimum. Bilo je 23:17.

U 23:41 je pomračenje polako počelo da odlazi.

Sledi serija na po 5 minuta. Posrećilo mi se sa vedrim vremenom. A i namestio sam se, najzad!

23:50

23:55

Ponoć! Bar po satu!

00:00

00:05

00:10

00:15

00:20

00:25

00:30

Nedugo zatim, pomračenje je prošlo.

Samo još da dopunim da pomračenje Meseca uopšte nije tako retka pojava, kao ni pomračenje Sunca. Ono se dešava na svakih 5-6 meseci, i to obično u paru Sunce-Mesec (ili obrnuto), a ređe i po tri za redom u razmacima od po oko 14 dana ('pola meseca'). Sasvim drugo je činjenica da nismo uvek okrenuti tako da možemo da vidimo ove fenomene, jer se oni vide sdamo sa jednog dela planete. dok pomračenje Meseca može da se posmatra sa otprilike pola planete (računajući i oblacima poklrivene delove), pomračenje Sunca se može gledati sa nešto manjeg područja, jer Mesec ne zaklanja Sunce Zemlji u potpunosti.
Potpuno pomračenje Sunca / Meseca je ipak ređa pojava, ali dovoljno je česta na planetarnom nivou. Samo treba da se nađemo tamo odakle to možemo posmatrati.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Stefano

• Administrator
Odg: Delimično pomračenje Meseca, 16. - 17. avgust 2008.
« Odgovor #1 poslato: 27. Avgust 2008. u 17:15 »
Citat
Samo treba da se nađemo tamo odakle to možemo posmatrati.
Samo toliko :) nego skoro je bilo neko potpuno pomracenje Sunca zar ne? Bas me interesuje ima li fotki onoga o cemu smo pricali, cini mi se, bas u Cupriji onog kada se na horizontu vidi dan a oko tebe je mrak.

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #2 poslato: 27. Avgust 2008. u 18:16 »
Bilo je, ali je epicentar bio u Rusiji... sledeće godine, epicentar će biti u Šangaju. Nadam se da ćemo ovaj put uspeti da obezbedimo finansije za put tamo...
Fotke verovatno možeš pronaći na netu, kao i snimke. Ali snimci tu ne mogu dočarati efekat... jedino uživo na žalost.

Van mreže Brandzi

• **
  • Starost: 43
« Odgovor #3 poslato: 27. Avgust 2008. u 21:32 »
Veoma lepe fotografij, ja sam gledala iz Grcke i koliko sam cula tamo je bilo pomracenje 81%. Te noci sam bas setala po plazi i zaista je bilo predivno gledati prekriven mesec, medjutim nisam imala stativ, a i nisam bas vicna fotografiji tako da nema slika, ali sta je tu je. 
Pedja svaka cast na umecu i strpljenju!!!!
Zivot je lep, samo ga treba znati ziveti...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #4 poslato: 28. Avgust 2008. u 09:30 »
nego skoro je bilo neko potpuno pomracenje Sunca zar ne? Bas me interesuje ima li fotki onoga o cemu smo pricali, cini mi se, bas u Cupriji onog kada se na horizontu vidi dan a oko tebe je mrak.

I ja mislim da ih ima, samo ja ih nemam. Tada, 1999te, nisam imao ni obični aparat u funkciji, a digitalna fotka je još bila 'svemirski brod'. Doduše, dostupna, ali ne i meni.
Da, sad se setih. Posle mog boravka u Horgošu, gde sam pratio potpun opomralenje Sunca, pisao sam Astronomskom društvu 'Ruđer Bošković', šaljući moju pričicu o pomračenju. Pričica je zaista i objavljena u jednom broju njihovog glasila. Jedan nezaboravan rezultat upoznavanja gospođe Jelene Milogradov-Turin s kojom se družila i naša ekipa. Ali o tom potom, kad se ukaže neka lepa prilika.

Veoma lepe fotografij, ja sam gledala iz Grcke i koliko sam cula tamo je bilo pomracenje 81%.
Mala napomena: magnituda lunarne eklipse (ili na srpskom: deo Mesečevog diska pokriven Sunčevom senkom) je svuda na našoj planeti isti, jer je u pitanju pomračenje Meseca koje se jednako vidi sa naše planete. Sunčeve eklipse (pomračenja) su nešto sasvim drugo u tom pogledu, jer Mesec nejednako pokriva Sunčev disk, gledano sa Zemlje. Zato postoje različite magnitude pomračenja Sunca, ali ne i Meseca.
Dakle, svuda je bilo 81% pomračenja, jer se ono dešavalo na Mesecu.

Pedja svaka cast na umecu i strpljenju!!!!

Hvala, Brandži! Za prvi put, ja sam prezadovoljan.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #5 poslato: 28. Avgust 2008. u 12:01 »
Odlično ispraćeno Peđa, svaka čast. Fotke još bolje.

Van mreže Brandzi

• **
  • Starost: 43
« Odgovor #6 poslato: 28. Avgust 2008. u 13:31 »
Mala napomena: magnituda lunarne eklipse (ili na srpskom: deo Mesečevog diska pokriven Sunčevom senkom) je svuda na našoj planeti isti, jer je u pitanju pomračenje Meseca koje se jednako vidi sa naše planete. Sunčeve eklipse (pomračenja) su nešto sasvim drugo u tom pogledu, jer Mesec nejednako pokriva Sunčev disk, gledano sa Zemlje. Zato postoje različite magnitude pomračenja Sunca, ali ne i Meseca.
Dakle, svuda je bilo 81% pomračenja, jer se ono dešavalo na Mesecu

E ovo stvarno nisam znala, samo sam dobila obavestenje taj dan u vezi sa pomracenjem.  :)
Zivot je lep, samo ga treba znati ziveti...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #7 poslato: 28. Avgust 2008. u 13:32 »
Isto obaveštenje je bilo i kod nas.
Hvala, Joe, za komentar. Čekamo sledeću priliku...