Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2008  (Pročitano 56893 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Re: Septembar 2008
« Odgovor #80 poslato: 09. Septembar 2008. u 13:55 »
Očajan izlaz, za mene. :( Padavine se ne crtaju do ponedjeljka, a pada temperature nema u prvih 180h. Malo me još u životu drži ovaj potop što se crta u noći između ponedjeljka i utorka, ali se sve više bojim da će se i on odložiti...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #81 poslato: 09. Septembar 2008. u 17:24 »
Evo, dok još nije krenuo naredni izlaz, jedna karta za arhivu (ponedjeljak uveče):

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #82 poslato: 09. Septembar 2008. u 18:20 »
12Z, vikend  ;D

:hii :kisa:

Evo jedne nestvarne:

« Poslednja izmena: 09. Septembar 2008. u 19:11 Boce »

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #83 poslato: 09. Septembar 2008. u 19:16 »
Poslednji izlaz daje intenzivnije padavine u nedelju i posle toga pad temperature ispod 10°C
i spuštanje snežne granice do 1000m
Biće tu još puno varijanti do vikenda ali sve je sigurnije da sledeće nedelje stiže prava jesen
a pogledajte ovu bombu datu za 19. septembar  :P
Izgleda da nas čeka interesantna druga polovina septembra

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #84 poslato: 09. Septembar 2008. u 20:25 »
Uh od nedelje situacija kakva se samo poželeti može u januaru. Pogledaj te ovaj anticiklon nad Atlantikom i Skandinavijom i pravi zimski ciklon sa centrom jugoistočno od Srbije.  :o  Mislim da možemo da se pozdravimo sa letom.   ;)

« Poslednja izmena: 10. Septembar 2008. u 15:43 Joe »

Van mreže Dalton007

• *
« Odgovor #85 poslato: 09. Septembar 2008. u 22:09 »
Nadam se da me necete opet pogresno shvatiti jer nemam nameru nikoga da vredjam.Dobro!Dosle padavine! I sta sad? Ne tako skoro, neko rece sta raditi po ovakvim temperaturama? Ja pitam a STA RADITI PO KISI KOJA BESUMUCNO PADA CEO DAN 5 MESECI I NE PRESTAJE? Ako mi neko to objasni nagradicu ga!! E SADA PITANJA I KONSTATACIJE:DA LI STE VI NEKA NAVIJACKA GRUPA KOJA MRSKO GLEDA I HOCE DA BIJE SVAKOG KO NE MISLI KAO VECINA VAS ILI TREBA DA BUDETE NEUTRALNI JER PRVENSTVENO MISLIM NA TVORCE FORUMA I ONE KOJI SE BAVE PROGNOZAMA.JA SAM SE VEC IZRAZIO PRE PAR MESECI I PONAVLJAM TO, DA SE JA NE RAZUMEM I IMAM ZATO PRAVO DA KAZEM I NEKU KRITIKU JER STE POCELI DA BUNITE I SVAKO PISE SUBJEKTIVNO! JA NISAM VIDEO NEKOG OD VAS NEKOLICINE GLAVNIH, DA STE NEUTRALNI. DA LI MISLITE DA SU ONI OD PRE NEKU GODINU SA CUNAMIJEM ODUSEVLJENI?????ONOLIKO LJUDI POGINULO? DA LI NEKO OD VAS IMA TV? DA LI STE VIDELI HAITI I POTOPE, KAKO NEKO OVDE TO ZOVE? A KUBA? DA LI STE CULI ZVANICNIKE? KAZU DA JE URAGAN POGODIO KUBU I VECI DEO HAVANE KAO DA JE ATOMSKA BOMBA PALA?
DA LI JE NEKO OD VAS TO CUO? ZIVO ME ZANIMA? AMERIKANCI DA NISU TAKVI KAKVI SU, ODAVNO NE BI POSTOJALA NI FLORIDA NI TEKSAS NI OSTALE OBLASTI KOJE IMAJU PROBLEME.A CAK NI ONI NE MOGU DA IZADJU NA KRAJ SA TIM!!!
OVO CU RECI RIZIKUJUCI DA ME JOE IZBACI SA FORUMA ILI NEKO DRUGI?
VRATIMO SE U SRBIJU I POSTAVLJAM PITANJA STA DONOSI JESEN ZIMA I PROLECE KAKVO JE BILO 2008:
JA NE ZNAM KOLIKO IMATE GODINA ALI PREDPOSTAVLJAM DA NISTE BAS KLINCI I TIME PODSECAM:
VREME SA KOJIMA SE VI ODUSEVLJAVATE I GUBITE TIME SVRHU PROGNOZIRANJA I NEUTRALNOSTI DOPRINOSI DA U PRVI PLAN IZBIJU KATASTROFA PUTEVI.DA LI KISA ILI SNEG ILI MAGLA DOPRINOSE JOS VISE SMRTI ZBOG NJIH. DALJE STO SAM STEKAO UTISAK, DA VI SVI ZIVITE PO STANOVIMA I PLACATE MIZERNO GREJANJE I IMATE TEMPETETURU TOKOM CELE ZIME 26-28 PO STANOVIMA!!!! STO VAS BRIGA ZA ZIMU?
DA LI NEKO OD VAS ZIVI U VOJVODINI A POGOTOVO U SREMU U KUCI? ZNATE KOLIKO KOSTA GAS, A PONOVO CE DA DERU OD 01.10.2008? MOZE DA KOSTA GREJANJE BEZ PROBLEMA I 300-400-500 EURA MESECNO.ALI NECE BITI NI IZBLIZA TOPLO KAO KOD VAS? DA MORATE PLATITI 300-400 EURA MESECNO NE ZNAM KOLIKO BISTE SE RADOVALI?! I DA LI O TOME MISLI NEKO DRUGI!!!????
I STA VAS BRIGA ONDA KAKVO JE VREME? VAMA JE DO SOU-A? SVE TO O CEMU VI PRICATE IMA SMISLA U SVEDSKOJ, NORVESKOJ, FINSKOJ, NEMACKOJ I DRUGIM UREDJENIM DRZAVAMA! TAMO VREME NEMA NI VEZE KAD SVE FUNKCIONISE KAO SVAJCARSKI SAT? A DA NJU SAM ZABORAVIO!

MOLIO BIH VAS DA BUDETE NEUTRALNI I BAVITE SE PROGMOZAMA A NE DA NAVIJATE A PRI TOME JA DOBIJEM BATINE!
DOBRO, KISA PADA, PADA, PADA? I STA ONADA? KISA PADA? STA SE MOZE RADITI PO KISI? VI ZNATE! JA NE ZNAM!
A DA NE SPOMINJEM KATASTROFU CISCENJA PUTEVA OD SNEGA, A KRETEN DO KRETENA ZA VOLANOM???

JOE, AKO ME POSLE OVOGA IZBACIS SA FORUMA, TVOJU ODLUKU POSTUJEM! STVARNO STE POCELI DA ME BUNITE, SKRCUJETE VREME PROGNOZRE ZA 2-3 DANA I TO JE SVE? CEMU ONDA CITAM FORUM I PROGNOZE!!!
MOGAO SAM I JA DA O PROGNOZAMA PISEM I LUPAM SVASTA ALI NA POCETKU SAM BIO ISKREN! OVAJ FORUM JE BIO NEKI SPAS JER ZVANICNE PROGNOZE NA TV SU ZBRKA!
ZELIM VAM USPESAN RAD I AKO MISLITE DA IMATE RAZLOGA DA ME ISKLJUCITE VASA ODLUKA! POZDRAV JOE ZA TEBE
I SVE OSTALE!

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #86 poslato: 09. Septembar 2008. u 22:35 »
Pre svega Daltone007 nema razloga da te bilo ko izbacuje sa foruma . Tako da se to neće ni desiti. Ne znam odakle ti takva pomisao uopšte.
Drugo svako od nas ima pravo da uživa u nekom tipu vremena koje voli. Ti recimo voliš sunce i toplotu. Kao što si video nisi jedini takav ovde. Naravno ima i nas koji volimo vreme sa padavinama, akcijom, zimom i svime što prati takvo vreme. Vama mi delujemo blesavo a vi nama. I ti je to šta sad. Sto ljudi sto ćudi.
Treće što se tiče loših i dobrih strana odrećenog tipa vremena.
Mi na sreću živimo u pojasu sa vrlo retkim ekstremnim pojavama vremena koje ugrožavaju živote ljudi. I hvala bogu neka ostane tako. E sad zadnjih par godina ako nisi primetio najveća katstrofa po sve nas se dešava upravo zbog viših temperatura i manjka padavina. Nisam siguran da tvoji sremci koji rade u fabrici pod otvorenim nebom dele mišljenje sa tobom da im je kiša nepotrebna. Njima je ova suša i vrućina uništila veći deo onoga od čega su nameravali da žive narednih godinu dana.
Što se tiče prognoza koje čitaš ovde one nisu subjektivne već su proizvod analiza karata koje svi mi možemo da pratimo. A sad komentare na trenutna stanja naravno svako ima pravo da daje Tako da ne vidim u čemu je problem. Ti ćeš uvek navijati za jedan tip vremena neko drugi za nešto sasvim drugačije. I to je sve Ok jer onda ovaj forum i ima smisla. Bilo bi užasno dosadno da svi isto mislimo.
Jeste bilo off topic ali moralo se
Sorry

Van mreže beket

• **
« Odgovor #87 poslato: 09. Septembar 2008. u 23:04 »
auf, opet neki ljutko... :( ali ima moje kompletno razumevanje: dugo mi je trebalo dok nisam naucila da citam ove komentare: kad god se raduju ovdasnji "lovci na munje", tacnije - ljubitelji promena vremenskih prilika (ili slicno... - tesko je to definisati) - ja se zgrozim... i kad god su ti isti razocarani - ja se radujem...

poenta je ipak u sledecem: oni nesto vise znaju od nas, tj. citaju te tamo manje-vise nepouzdane karte (koje se menjaju iz sata u sat), i tu je opet razlika izmedju najava i prognoza...

ali to nista ne znaci: vreme je takvo kakvo je, bez obzira na navijacke strasti (ako se dobro secam, na ovom forumu - Boce je jedini jednom priznao da je prognoza bila pogresna zbog "navijackih" potencijala)

ne, ovo nije off topic!!! ovo je komentar na prognoze uopste...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #88 poslato: 09. Septembar 2008. u 23:22 »
Daltone, šta sve napriča ! :o Ne znam odakle da počnem odgovor. :)
Ja priznajem da su moje prognoze malo "navijačke", a kako ni neće biti kad kod mene već puna tri mjeseca nije pala kiša. Da poludi čovjek... Evo, čekam je kao Novu godinu, i moram priznati da su mi prognoze u ovoj temi malo subjektivne, jer vidim nadu u svakoj kapi kiše koju mi nacrta GFS.
Ako nisi vidio, u objašnjenju teme između ostalog piše "komentari i diskusija", tako da ovdje mora biti malo i navijanja i suprotstavljanja mišljenja. Ako već hoćeš objektivne prognoze, onda posjeti naše trodnevne prognoze koje se redovno ažuriraju.
Sad, daleko bilo da mi volimo i priželjkujemo prirodne katastrofe tipa tornada, uragana, cunamija itd... Mi samo volimo promjene. Zar je jedna frontalna olujica veća katastrofa od tromjesečne suše ?
I naravno, opušteno, nikome neće pasti na pamet da te izbaci sa foruma. ;)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dukej

« Odgovor #89 poslato: 09. Septembar 2008. u 23:25 »
@ Dalton007

Posto zelje nemaju uticaja na vremenske prilike sasvim je sve jedno ko se sa kakvim vremenom odusevljava i ko sta voli.
Sto ljudi sto cudi, neko voli kisu i nevreme a neko opet samo suncano vreme. A opet, neko nekad zeli jedno a nekad drugo vreme. Tako sam ja "navijao" za kisu kad je bila neophodna poljoprivrednim usevima a sad bih voleo da bude suvo da se letina na miru iznese sa polja.
U pocetku je i mene nerviralo kada u najvecoj susi, neki mole boga samo da ne padne kisa i pokvari im provod na plazi, toliko da sam cak hteo da napisem da ce, ukoliko im se zelje obistine jesti ulje za suncanje jer hleba nece biti...A onda opet, sto je za mene dobro - za nekog mozda i nije. Mozda taj neko radi cele godine i jedva doceka leto i godisnji odmor i ne zeli da mu ga kisa pokvari...
Zato postove citam tako da pogledam korisne informacije iz njih, dakle vremensku prognozu, a sve drugo ignorisem. Tako, sad neko moze da zeli i cunami, meni ne smeta, tu zelju jednostavno previdim. A kao sto vec rekoh, vreme ce biti kakvo ce vec biti i na to mi ne mozemo nikako uticati. Zato samo opusteno...

edit: dok sam ja ovo iskucao sa dva prsta vec su stigli odgovori slicni mom, al' sad mi je zao da obrisem post - da ne propadne toliki trud kucanja sa pomenuta dva prsta  ;)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #90 poslato: 09. Septembar 2008. u 23:33 »
Da se malo vratimo na temu ? :)
Promjena vremena je sve izvjesnija i polako ulazi u 72 sata. Neki modeli crtaju kišu već u petak.
ETA-HMZCG za petak prijepodne:

Nadam se da u prognozi nema ničeg navijačkog. Tako je kako je, mapa sve govori...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #91 poslato: 10. Septembar 2008. u 07:30 »
Bogami sldece nedelje dosta padavina,plus bar u Vojvodini ne preko 20C

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #92 poslato: 10. Septembar 2008. u 09:25 »
GFS ensemble crta kise kolko jos do sad nisam video :) i 17. septembra minimalnu temperaturu5 stepeni max ne preko 12 :) Brrrrrrr....

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #93 poslato: 10. Septembar 2008. u 12:30 »
Kako se promjena primiče, GFS crta sve više padavina. Zadnja dva izlaza mi daju oko 80mm !

Zanimljivo je da HMZCG još uvijek ne najavljuje nikakvu ozbiljniju promjenu. Kažu, do vikenda suvo, a za vikend nestabilno sa mogućim pljuskovima u kontinentalnim predjelima. Sa druge strane, prognoza TV Vijesti najavljuje za vikend nešto slično kao što trenutno vidi GFS...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #94 poslato: 10. Septembar 2008. u 12:44 »
Ovaj meteogram moram da okačim, jer se ovoliko padavina neće ponoviti ni u jednom narednom izlazu:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #95 poslato: 10. Septembar 2008. u 12:56 »
Baš ga je nagurao sa padavinama, Miloše! :-[
Ubeđen sam da će da puca od grmljavine.

btw, setih se jednog izlaza GFS-a, iz jula 1999-te, kada je najavljeno preko 80mm padavina u centralnoj Srbiji. Zaista, najavljenog 10-12 jula palo je čudo od padavina. Mestimično je 11 jula palo i preko 100 mm. U Jagodini je bila poplava (izlili su se Lugomir i Belica), Ravanica kod Ćuprije je bila pred izlivanjem, a 12og su se u Jagodini oglasile sirene za elementarnu nepogodu! Mesec dana posle bombardovanja!
Sve se nešto bojim da će ovaj izlaz za primorje biti ispravan. Miloše, čuvaj se!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #96 poslato: 10. Septembar 2008. u 13:12 »
Prošlog septembra je najavljivao GFS i još više. Palo je ipak dosta manje nego što je najavljivao, sad ću da pronađem u arhivi...
Evo te čuvene karte kad je GFS crtao u Crnoj Gori preko 200mm za tri dana (25-28 septembar):

Kod mene je palo oko 80mm, a ponegdje u CG i preko 100mm.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #97 poslato: 10. Septembar 2008. u 13:40 »
I ja sam čeprkao po arhivi, ali arhivi podataka.
Evo šta sam izlistao od 12-satnih i dnevnih padavina u naznačenom periodu.
Podaci za prvih 10 stanica su preuzeti iz SYNOPa.
Ostali podaci su poreuzeti sa klima arhive HMZCG odakle skupljamo SYNOPe.

Kao što se vidi, užasno puno padavina je bilo na Žabljaku, ali i na Cetinju, poznatom po obilnim padavinama.
S druge strane, krajnji istok (npr. Rožaje) potpuno je druga priča.
Obratite pažnju na odnos padavina između Bara i Ulcinja. Ovo je nešto što Miloš jako dobro poznaje. Zato je favorit u takmičenju u prognozi za CG. :D
Petrovac nije radio, pa mi je ova nula uletela bezveze.

Nikakvi ekstremi nisu ovde zabeleženi. Namera mi je samo da uporedimo prognostički materijal i ostvarene podatke.
Verujem da će biti korisno.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #98 poslato: 10. Septembar 2008. u 15:26 »
RHMZ ne prognozira bas tako hladno vreme(max ispod 15C)kao GFS u pojedinim danima,ali zato je sigurno da ce biti dosta kise!Takodje moze se zaklj. da ce "hladno"vreme dosta zavisiti od toga gde ce i koliko biti padavina.Na Zlatiboru temp. kao i u Vojvodini....a na kopu do 10C u ned. pon. i uto.
Bar sto se Banata tice,za prolazak Djenovskog cikona treba ocekivati ukupno izmedju 60-80mm kise

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #99 poslato: 10. Septembar 2008. u 15:43 »
Uh od nedelje situacija kakva se samo poželeti može u januaru. Pogledaj te ovaj anticiklon nad Atlantikom i Skandinavijom i pravi zimski ciklon sa centrom jugoistočno od Srbije.  :o  Mislim da možemo da se pozdravimo sa letom.   ;)

Boldovano navijački, ostalo obično prognoza čak nije ni subjektivna.
Naravno da te neću izbaciti, da nema nimalo navijačkog u prognozama ne bi bilo zanimljivo toliko čitati temu, pogotovo da se ne delimo na ljubitelje različitog vremena. Ne znam što si mislio da bih te izbacio.  :-\ To ne bih nikad uradio. Koliko prednosti i mana ima hladnije i kišovito vreme, toliko prednosti i mana ima sušno i sunčano vreme. Šta se može raditi? Recimo pisati diplomski i raditi za firmu a da ti ne kaplje znoje sa čela. Lepše se može spavati i naspavati, boraviti ceo dan napolju na suncu, a da te ne strefi sunčanica.  Ovo što sam napisao da možemo da se pozdravimo sa letom to je zato što stvarno to prognoziram dopalo se to nekom ili ne i mislim da čak nije subjektivna. Kada to kažem mislim da više nećemo imati maksimalne preko 30, a minimalne preko 20.
Sećam se zimus sam isto tako najavio da je posle jednog prodora sa juga gotovo sa zimom definitivno i tako je bilo. Kako tada neko nije protumačio kao navijačka prognoza?

Možda ćeš se zaprepastiti ali ni ja ne volim dosadnu kišu koja traje par dana.  :-\ Od padavina volim samo sneg, i kratkotrajne pljuskove. Samo želim da zahladi par stepeni da mogu da napravim promaju u stanu i spustim temperaturu ispod 29 stepeni u sobi. Ne brini neće ti ovo zahlađenje i kiša ništa koštati, a ono će se desiti dopalo se to nekom ili ne možemo mi navijati koliko hoćemo i šta hoćemo.
Inače promašio si temu. Ko kakvo vreme voli i zašto je pod klimom ako se ne varam.
Ovde će uvek biti prognoze i navijanja. Ove prognoze na vrhu podforuma koje radimo Boce, Miloš i ja nisu uopšte navijačke.