Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2008  (Pročitano 56902 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Re: Septembar 2008
« Odgovor #100 poslato: 10. Septembar 2008. u 15:47 »
Zato napred naši forumaši! :smartass:

Nego, gledam sajt HMZ CG, i u iščekivanju takmičenja, gledam potpisnika prognoze, pa se setih takmičara po imenu Delibal. U jednom emailu je promaklo kako se on (tj. ona) tačno zove, pa se pitam je li to ta ista osoba. Prosto mi je nemoguće da nije.
Treba pitati Stradivarija kad svrati u ove krajeve. Ubeđen sam da on zna. ;)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #101 poslato: 10. Septembar 2008. u 15:52 »
Zato napred naši forumaši! :smartass:

Nego, gledam sajt HMZ CG, i u iščekivanju takmičenja, gledam potpisnika prognoze, pa se setih takmičara po imenu Delibal. U jednom emailu je promaklo kako se on (tj. ona) tačno zove, pa se pitam je li to ta ista osoba. Prosto mi je nemoguće da nije.
Treba pitati Stradivarija kad svrati u ove krajeve. Ubeđen sam da on zna. ;)

Još jedan offtopic. Ne moraš da pitaš Stradivarija, ja ti mogu potvrditi da je to ona... ;) Složićeš se sa mnom da je malo čudna njena današnja prognoza. Nadam se da će je sutra promijeniti.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #102 poslato: 10. Septembar 2008. u 15:58 »
Hvala ti za potvrdu, Miloše. To objašnjava mnogo...
Ali kad me već pitaš, a da ne idem više u off (izvini), mislim da njena prognoza liči više na izveštaj o vremenu danas. S tom razlikom što nema oblaka ni od korova, pa 'slab i umjeren razvoj oblačnosti' po meni je čist višak.
Uz svo poštovanje fizičarima, ipak oni nisu meteorolozi.

Hajd' da vidimo šta će reći kada 'summer killer' dođe po svoje. Ali kako to pada za vikend, ne znam da li ću moći da pratim. :(
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #103 poslato: 10. Septembar 2008. u 16:04 »
Za Novi Sad poslednji izlaz GFS-a prognozira oko 30mm kiše i pad temperature. Maksimalne temperature od nedelje ispod 20 stepeni.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #104 poslato: 10. Septembar 2008. u 16:06 »
Hvala ti za potvrdu, Miloše. To objašnjava mnogo...
Ali kad me već pitaš, a da ne idem više u off (izvini), mislim da njena prognoza liči više na izveštaj o vremenu danas. S tom razlikom što nema oblaka ni od korova, pa 'slab i umjeren razvoj oblačnosti' po meni je čist višak.
Uz svo poštovanje fizičarima, ipak oni nisu meteorolozi.

Hajd' da vidimo šta će reći kada 'summer killer' dođe po svoje. Ali kako to pada za vikend, ne znam da li ću moći da pratim. :(

Mislio sam na njenu današnju dugoročnu prognozu. :)

Joe, ti bi mogao dobiti jednu oproštajnu oluju u subotu uveče. CAPE je vrlo visok.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #105 poslato: 10. Septembar 2008. u 16:11 »
Pa i nije baš visok.  :-\ Samo preko 1000 J/KG uzimam za ozbiljno, mada postoji mala šansa za razvoj konvekcije.
Ne verujem da bi bila oproštajna. Biće još pljuskova sa grmljavinom na jesen sigurno.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #106 poslato: 10. Septembar 2008. u 16:13 »
Biće još pljuskova sa grmljavinom na jesen sigurno.

Vidiš da neće ni biti jeseni... Citiram crometeovce koji su ovaj ciklon nazvali "doublekiller". Istovremeno i summerkiller i autumnkiller. Prelazak iz ljeta u zimu.
:lol:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #107 poslato: 10. Septembar 2008. u 16:15 »
Vidiš da neće ni biti jeseni... Citiram crometeovce koji su ovaj ciklon nazvali "doublekiller". Istovremeno i summerkiller i autumnkiller. Prelazak iz ljeta u zimu.

I posle mi dajemo ekstremne prognoze i ponašamo se navijački.  ??? Mi smo još miševi za njih.  :o

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #108 poslato: 10. Septembar 2008. u 16:16 »
Već čitav dan pričaju o snijegu... Mi makar njega nismo pominjali još uvijek. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #109 poslato: 10. Septembar 2008. u 16:20 »
Mislio sam na njenu današnju dugoročnu prognozu. :)

Misliš na ovo?

Citat
Tokom četvrtka i petka pretežno sunčano i toplo. U petak u popodnevnim časovima, u sjevernim predjelima uz umjeren do pojačan razvoj oblačnosti ponegdje kratkotrajno kiša ili pljusak sa grmljavinom. U subotu promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima ali i uslovima za mjestimično kratkotrajnu kišu ili pljuskove sa grmljavinom, uglavnom u kontinentalnim predjelima. Naredna dva dana promjenljivo i nestabilno, povremeno kiša, a lokalno pljuskovi sa grmljavinom. Vjetar uglavnom slab do umjeren, promjenljivog smjera. Temperatura vazduha do subote bez bitnijih promjena, a od subote u padu.

Aha, diže nestabilnost za petak. Da dobro, može da prođe. To ide pre fronta.
Subota je interesantna. Jeste da će sve da krene tokom dana, a tekst je dat tako da sve što se desi, može da prođe. Dakle, nema pojma šta će se desiti. Profesionalno izražavanje za'sve je moguće'.
Promenljivo i nestabilno nije izraz s kojim se ovde slažemo. Nestabilno jeste, ali u pogledu atmosferske nestabilnosti, tj. grmljavine. Ali nepostojano, to bojim se neće biti slučaj.
vetar mi je takođe čudan. Ja bih dao jugo, recimo. Ali da, ja mogu lako da puknem prognozu. Fali mi malo vašeg CG šlifa. ;)
Ipak, takmičenje je 'tvrdo'. Postoje fiksni kriterijumi koje treba ispuniti, a tu nema cile-mile.

E, to jeste preterano. Da šta sad, je l' treba da padne sneg? Neozbiljno i navijački. Ovde ću da navijam za Daltona! Neka se njima žali na navijanje. :-[
Jesen će biti, još kako! Do sada nikad nije bilo zime bez jeseni. A ova će biti lepa.
Sneg? Pa, Zavižan neka im se zabeli. Mi ćemo naše Kopaonike i Žabljake da čuvamo od takve pošasti. ???

Mi smo još miševi za njih.  :o

Miševi će vas sada primiti!  :lmao: :lmao: :lmao:
(Douglas Adams - Autostoperski vodič kroz galaksiju)

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #110 poslato: 10. Septembar 2008. u 16:56 »
Ajde jel moze neko da stavi sadasnju sliku evrope i na njoj pokaze te silne ciklone i anticiklone! Sad bas gledam na meteoblue i vidim samo jedan ciklon(ili anti ciklon, ne znam :)) zapadno od engleske, a on je veoma cesto na tom mestu!
I da kaze kako oni uticu na promene vremena naredni hdana, bas u ovoj situaciji! :idea:

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #111 poslato: 10. Septembar 2008. u 18:05 »
Pa u pravu si što se tiče sadašnje situacije ali u subotu kreće Đenovka i to u najboljem izdanju
A kad je takva onda to može lepo da potraje
U kombinaciji sa anticikolonom iznad Skandinavije dobijamo uz padavine i izrazito hladan vazduh sa severa Evrope

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #112 poslato: 10. Septembar 2008. u 18:08 »
Ajde jel moze neko da stavi sadasnju sliku evrope i na njoj pokaze te silne ciklone i anticiklone! Sad bas gledam na meteoblue i vidim samo jedan ciklon(ili anti ciklon, ne znam :)) zapadno od engleske, a on je veoma cesto na tom mestu!
I da kaze kako oni uticu na promene vremena naredni hdana, bas u ovoj situaciji! :idea:

Imamo ogroman anticiklon sa centrom iznad Skandinavije i jedan sekundarni od tog velikog zapadno od Britanije, zatim ciklon u Rusiji i ciklon kod nas. Kako se ciklon vrti suprotno od kazaljke na satu, a anticiklon u pravcu kazaljke na satu to uslovljava kao što se vidi na slici prodor hladnog vazduha sa krajnjeg severoistoka Evrope, a ciklon kod nas će doneti i obilnije padavine možda. Tu je još veliki broj sekundarnih ciklona i anticiklona ali ovo što sam naveo je najbitnije.  ;)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #113 poslato: 10. Septembar 2008. u 18:25 »
12Z je, kao što sam i očekivao, prepolovio padavine kod mene. Bitno je da su ciklon i zahlađenje i dalje na mjestu. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #114 poslato: 10. Septembar 2008. u 18:33 »
Pogledajte jutarnje temperature u Bosni u sredu :-[

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #115 poslato: 10. Septembar 2008. u 18:44 »
Čuj u Bosni, pogledajte jutarnje temperature u celoj Evropi. Samo su Španija i Portugalija pošteđene.  :o

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #116 poslato: 10. Septembar 2008. u 18:54 »
U četvrtak moguća prva slana i kod nas
Naravno ima dosta do tada ali u ovakvom razvoju situacije postoji
prilična verovatnoća za tako nešto u drugoj polovini sledeće nedelje

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #117 poslato: 10. Septembar 2008. u 18:59 »
Te niske jutarnje temperature su zbog razvedravanja koje dolazi nakon utorka. Naravno, hladni vazduh će se zadržati, tako da se kod vedrih noći temperature spuštaju vrlo nisko. Nije ni kod mene isključena mogućnost da neko jutro Tmin bde ispod 10C...

12Z mi crta malo realnijih 47mm kiše.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #118 poslato: 10. Septembar 2008. u 20:32 »
Hvala na ciklonima i anticiklonima :)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #119 poslato: 11. Septembar 2008. u 00:20 »
18Z najgori do sada sa padavinama. Onih jutrošnjih 115mm mi je spustio na 15mm. :( Zahlađenje zato nije ublažio...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm