Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2008  (Pročitano 56883 puta)

Van mreže Sic

• **
Re: Septembar 2008
« Odgovor #120 poslato: 11. Septembar 2008. u 09:14 »
Temperatura u beogradu bi za 2 dana trebala da padne za cak 15 stepeni(dnevna). Uz sve to bice jako puno kise!
Idem napolje da jos malo uzivam na ovom suncu :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #121 poslato: 11. Septembar 2008. u 10:08 »
To što model crta po Bosni se pre svega odnosi na tačke u modelu, gde su nadmorske visine nekako osrednjene. To u principu nema mnogo veze sa realnim Tmin. Ustvari, ima, ali u smislu da su to neke temperature koje se mogu očekivati na tim nadmorskim visinama. Uz to, modeliranje predviđa reakciju tla na novu vazdušnu masu i njene karakteristike. Dakle, hlađenje izračivanjem još spušta prognozirane vrednosti.
Ono što model ne može nikako da pruži jeste fina rezolucija i stvaranje jezera hladnog vazduha po dolinama manjim od rezolucije modela (razmaka između dve tačke za koju model daje vrednosti). U tom slučaju, treba gledati strujanja, kog su pravca i kojeg intenziteta. Ako su strujanja slaba, prizemne inverzije i jezera hladnog vazduha biće intenzivnije. Međutim, ako ima vetra, onda najniže temperature opadaju sa visinom, jer noćne i jutarnje inverzije ne mogu da se formiraju pri vetrovitom vremenu.
Konkretno u ovom slučaju, pošto se očekuje razvedravanje za datu sliku, vetar bi trebalo da bude umeren, a oblačnost mala. Dakle, formiranje inverzije po dolinama i kotlinama je izvesno, ali neće dati sve od sebe. Pretpostavljajući da model daje onih famoznih -5 za visinu od oko 2000 metara, računajte da na Bjelašnici (koja je otprilike te visine) može da bude recimo -4 ako bude nekog bitnijeg vetra, a -7 ako vetar bude slab. S druge strane, Kupres ili Livno, koji su na visoravnima, u dnu doline, mogu imati i po -9, dok mesta u dolinama na manjoj visini (recimo Zenica) može da ima +3 stepena.
Dakle, treba voditi računa. Teren je mnogo neravan, a svaka udolina ima svoje karakteristike. Mnogo je lakše sa vrhovima planina.

Jedva čekam da se neko ovde pozabavi prognostičkim sondažama. One su mnogo korisnije nego karte. Hajde, pokušaću ja nešto da uradim po tom pitanju, ali od oktobra.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #122 poslato: 11. Septembar 2008. u 10:41 »
0Z je bolji sa padavinama od prethodnika. Crta u nedjelju uveče u Crnoj Gori i istočnoj Srbiji pravi potop.

I u HMZCG-u su konačno počeli da najavljuju ozbiljniju promjenu. Čak najavljuju u ponedjeljak i moguć snijeg na sjeveru. Idemo na skijanje... :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #123 poslato: 11. Septembar 2008. u 13:17 »
Moja procena ovog prodora za Beograd:
Petak: postepeno naoblačenje. Nestabilnost. Grmljavina, kiša, pjuskovi. Temperatura ostaje tu gde je, dakle, maksimalna oko 29 stepeni.
Subota: U toku noći kiša. Tokom dana pretežno suvo, ali oblačno. Pojavljuje se severozapadni vetar, umeren. Temperatura ujutru oko 18 stepeni, tokom dana do 22, uveče u daljem padu na ispod 15. Uveče ponovo kiša.
Nedelja: Kiša prestaje ujutru. Temperatura oko 12 stepeni. Tokom dana oblačno, možda tu i tamo naprsne oblačnost pa prođe dva-tri zraka sunca. Temperatura neće preći 17 stepeni. Uveče opet radosti, opet kiša.
Ponedeljak: Kiša tokom većeg dela dana, ali u prekidima. Ujutru temperatura oko 10, najviša dnevna negde 15 stepeni.
Utorak: Kiša prestaje u toku prepodneva. Definitivno. Sledi oblačno vreme, dok se razvedravanje očekuje u drugoj polovini dana. Jutarnja temperatura oko 10, najviša dnevni oko 16 stepeni. Uveče vedro.
Sreda: Najzad lepo vreme, ali baš hladno. Jutarnja temperatura oko 7 stepeni kod mene na brdu, ali niži delovi grada, pa i ostala mesta u severnoj Srbiji mogu imati Tmin 2 do 4 stepena. Maksimalna temperatura oko 19-20 stepeni.

Planine neće imati snega. Padaće hlaaadna kiša, ali temperatura ispod nule se može očekivati u noći ponedeljak na utorak na Kopaoniku, kad prestanu padavine, a u sredu ujutru u Sjenici.

E pa sad da vidimo...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #124 poslato: 11. Septembar 2008. u 13:43 »
I dalje se sve više ublažuje promjena. Pitanje je hoće li sve ovo uopšte i zakačiti Crnu Goru... Još se samo u nedjelju crtaju padavine, a od ponedjeljka pad temperature.
GFS prve ozbiljnije padavine sada crta tek 18. septembra.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #125 poslato: 11. Septembar 2008. u 14:26 »
Pa definitivno se najviše kiše očekuje od nedelje uveče do ponedeljka uveče
vidimo i samo da svaki izlaz menja pravac prolaska glavnih padavina tako da ćemo to tek saznati na dan dešavanja
Ali bitno je da ćemo imati zanimljiv period sa padavinama i osetnim padom temperature

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #126 poslato: 11. Septembar 2008. u 15:12 »
GFS 06Z kaže da do prvog pogoršanja vremena u Novom Sadu dolazi u petak uveče kada će biti povremeno kiše i pljuskova i manjeg pada temperature. U nedelju nestabilno vreme uz moguću kratkotrajnu kišu. Uveče jače naoblačenje sa kišom i jačim padom temperature. Od nedelje do srede povremeno kiša i veoma hladno. Maksimalne temperature tek negde oko 10 stepeni, stim što se minimalne neće puno razlikovati. U utorak se snežna granica spušta na oko 1500m nadmorske visine iznad mene.  :o

Izvinjavam se. Ne namerno dva puta imam grafik padavina.  :redface:

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #127 poslato: 11. Septembar 2008. u 15:16 »
jesen polako stize..prvi nalet mozda bude sa grmljavinom,a narednih dana prava jesen! ne znam da li cu moci da pratim te promene sa vama zato shto se preko vikenda prebacujem za beograd

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #128 poslato: 11. Septembar 2008. u 15:32 »
Kao što već rekoh, 06Z je dosta smanjio količinu padavina kod mene za vikend. Sviđa mi se što je CAPE index vrlo visok, što znači da će biti prava oluja, a ne neka dosadna kišetina. U takvim situacijama modeli ne mogu baš precizno da prognoziraju količinu padavina za određenu tačku jer se nikad ne zna đe će nevrijeme jače udariti, a đe slabije...

Pogledajte samo onaj potop što se crta kod mene već narednog četvrtka. To su idealne situacije za obilne padavine kod mene kad je centar ciklona iznad središnje Italije:

Jedino me buni što ECMWF ne crta ništa slično za taj period...  :-\

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #129 poslato: 11. Septembar 2008. u 18:10 »
12Z je potpuno presušio vikend. Padavine pomjerene tek za noć između nedjelje i ponedjeljka. Sve manje vjerujem u ovu promjenu... :(

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže pavlovic

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #130 poslato: 11. Septembar 2008. u 18:17 »
Kod nas i dalje prve padavine sutra popodne/uveče i najviše će ih biti na jugu po 12z.Cape Li malo smanjen u odnosu na prethodne izlaze.
Videću šta će WRF da kaže...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #131 poslato: 11. Septembar 2008. u 18:44 »
Kod mene svaki izlaz GFS-a povećava index nestabilnosti za sutra uveče. Još malo pa 1000.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #132 poslato: 11. Septembar 2008. u 20:59 »
Evo razvoja situacije za Paracin prema GFS 12Z

Van mreže Darko_9

« Odgovor #133 poslato: 11. Septembar 2008. u 22:04 »
Ja mislim da ce ovo osvezenje sto se najavljuje za subotu u srbiji dosta spustiti temperaturu ne bi me cudilo da bude 15 stepeni kako najavljuju neki! ja mislim da ce to osvezenje trajati nekoliko dana kako se i najavljuje! s obizrom da je skoro pola septembra bilo toplo ne verujem da ce posle tog osvezenja biti mnogo toplije! najvise 20 do 25 stepeni eventualno sta vi mislte?

Van mreže Dalton007

• *
« Odgovor #134 poslato: 11. Septembar 2008. u 22:09 »
Hvala Joe, Boce i Miloshe na onakvim odgovorima. Koliko se secam i prosle godine je ovako naglo preseklo kao sto sada najvljujete. Veoma me zanima da li se moze dogoditi jesen kao 2007 kada nedeljama skoro nije nije ni svitalo i padala kisa STALNO,STALNO i bilo veoma hladno ili se moze ocekivati i drugacija=normalnija jesen? Mislim da znate na sta mislim kada kazem drugacija jesen od 2007. Da li se moze ponoviti takva jesen? Nije vazno sto cete mi reci da je to daleko, ali ako vam nije tesko reci te mi? Kakav moze biti septembar i da li ce se to preneti i u oktobar? Hvala!Ako Vam nije tesko....

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #135 poslato: 11. Septembar 2008. u 23:14 »
Daltone, to ti mogu znati samo ljudi iz ECMWF-a, mada ja ne vjerujem ni u te njihove dugoročne prognoze. Ako uspijem da dođem do kakvih prognoza, okačiću ovdje...

Inače, promjena je već uveliko ušla u 72 sata. Modeli manjih rezolucija mi najavljuju solidnu kišu u nedjelju. Evo šta kažu:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #136 poslato: 12. Septembar 2008. u 00:56 »
18Z planira da me potopi nakon četvrtka:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #137 poslato: 12. Septembar 2008. u 10:12 »
Daltone, dugoročnu prognozu kao grubu procenu vremenskih prilika imaš i na sajtu RHMZa. Ovo ti je link za sezonsku prognozu vremena:
http://www.hidmet.sr.gov.yu/ciril/prognoza/sezona.php
Koliko ja znam, u našoj meteo službu nije razvijena nikakva prognoza tog tipa, ali se postojeće procene ECMWF ovde uredno primenjuju i plasiraju kao referentne.
Ali iz mog (višedecenijskog) iskustva znam da kako god da koristiš te prognoze, kako god da ih okreneš, koliko god da ih skupiš, najverovatnije ćeš dobiti set opcija kakvo vreme neće biti.
Žao mi je ako sam te razočarao ili naljutio. Nije mi namera. Najzad, ovde svako postavlja svoja mišljenja, zar ne?
Kad smo već kod toga, moje mišljenje je da je jesen uvek bila između leta i zime, da početak ima svoje periode lepog vremena koje pada u drugoj polovini septembra i prvoj polovini opktiobra (poznatije kao Miholjsko leto), a da negde između 10og i 20og po nekom nepisanom pravilu počinje hladniji deo jeseni kada padaju kiše, kada je hladno da mora da se uključi grejanje, kada kažemo doviđenja kratkim rukavima, a vadimo jakne i kapute. Novembar ume da iznenadi nekim kratkotrajnim snegom, a pred kraj meseca sneg može i da se zadrži, pa počinje zima.
Tako da 'normalna' jesen', kako je ti nazivaš, nikada nije omanula.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #138 poslato: 12. Septembar 2008. u 10:13 »
Po ensemble u sredu na 850 hp-a temperatura 0 ko kuca :) Vidim ja da ce kopaonik da zaveje sledece nedelje...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #139 poslato: 12. Septembar 2008. u 10:15 »
Stoji nula an 850 mb, ali tek kada se razvedri. Po meni, nema pojma za sneg.
Joe, čik mi sad nešto reci! :lmao: