Prvi update...
Pokušaj da se tornado "napoji" električnim pražnjenjem. Moram priznati da sam iznenađen. Dobio sam nešto potpuno novo uz put. Izvinjavam se na kvalitetu slika, nije moglo bolje, jer je snimanje moralo biti u jako specifičnim uslovima.
Ono što sam dobio je...po malo od svega, ali najviše neobjašnjivo. U pitanju je nešto nalik laseru... a opet plazma na uobičajenom vazdušnom pritisku. Da krenem redom... slike govore hiljadu reči:

Pokušao sam ne da koristim pražnjenje u gasu, već da pokušam da napravim tvister od same plazme (svakako je gas bio prisutan-vazduh). I znate šta... uspelo je! Ali ovo je svakako otišlo predaleko, tako da ono što sam dobio, nije ni nalik onome što se događa u prirodi. Samo je primer da plazma može da se kreće kružno i rotira, pri čemu dolazi do stvaranja linije između virtuelnog oblaka i zemlje, u obliku talasa svetlosti, koji se vidi poput laserske svetlosti...a opet nije ni to, jer laser je nešto sasvim drugo. Najverovatnije je ovo efekat prvi put primećen u ovoj oblasti. Takođe i pokazatelj kako prateći jedno, dolazimo do nečeg potpuno drugačijeg i novog.
Interesantno je da sam pokušao da upotrebim naizmenični napon, ali on nije ostavio nikakav efekat. Ovo što se vidi, jeste jednosmerni, preko 100.000V.
Na prvoj slici se vidi nešto veoma čudno, a to je momenat koji izdvojih sa kamere, gde se varnica počinje prazniti skoro potpuno ravno, to vidimo odozgo na dole...skoro ravna linija. Ta linija je dobijala na obliku, videćemo kasnije.
Znamo da je nemoguće napraviti je takvom i da je krivudava u prirodi. Tornado opet, nije, i moja špekulacija je da je on zakrivljen zbog svoje veličine i mase, a da je moj "plazma tornado" potpuno ravan upravo zato što je dugačak svega dvadesetak cm.
Takođe, obratite pažnju na detalj varnice gde ona potpuno nedostaje! Dakle prekinuta je! Neverovatno... nekako, elektroni i dalje ostvaruju put kroz materiju... da li je ovo "electron reversal"?? Ili možda protoni igraju ulogu provodnika, pa se ne vide? Ne znam da li ću uspeti da izvedem zaključak. Sasvim je sigurno, da je ovo deo pražnjenja u kojem je možda i sam vakuum dobio značajno drugačiju vrednost od one u drugim delovima varnice, pa tu može nastati loptasta munja. Ostaje da se pokaže.

Ovde se vidi još veća pravilnost u pravcu... skoro ravno... postaje uzbudljivo

Kako je divno ravna...skoro neprirodno. Primećujete da "fale" segmenti...sada dva...

A ovde počinje da se gradi plazma konekcija između "oblaka i zemlje"... polako počinje da se vidi... veoma, veoma uzbudljivo! Vide se zraci sa leve i desne strane pražnjenja...polako se oformljuju mali tvisteri jona i zapaljenog gasa...

Još bolje...uhvaćeni momenti koji su trajali jako kratko dok nije došlo do povezivanja dva objekta plazmom na ovaj neobičan način. Purpurni tornado

Sada se već vidi njegov odraz na drugoj strani, na zemlji, u vidu male tačkice.

Ovde je predivan već...izdužuje se prema zemlji, dok munje udaraju sa strane.

Pogledajte ovo! Potpuno neverovatno...poput lasera... ali rotirajuća plazma...ovako nešto videh po prvi put. Jasno se vidi tačka na drugoj strani. Još puno toga sam primetio tokom eksperimenata, ali ne bih duže, već sam odužio sa ovim. U svakom slučaju, ovo su za mene divni testovi moguće prirode tornada i sličnih efekata.
Može dakle da se načini i od plazme... očigledno je da čestice jesu bitne, bile one prašina, ili vodene kapljice. Efekat se verovatno događa svuda oko nas, samo što je potreban medijum za vizuelizaciju... u ovom specifičnom slučaju, to je plazma i ravna je. Valja pokušati oduvati je sa kompresorom. Začudićete se možda, ali plazma se vitoperi pod uticajem vetra. Ovo sam probao dosta davno, gde varničenja drugačije puckaju nego kada su slobodna.
Otud eto potvrde da vetar generiše električnu struju u atmosferi, ali u istoj meri u kojoj električna struja generiše vetar.
Električna struja je isto što i voda. Ja se često šalim da je žica poput baštenskog creva...

Ovde vidimo jedno takvo otvoreno baštensko crevo i kako iz njega izlazi mlaz vode (elektriciteta). Vide se i male petljice, koje su loptaste munje veličine milimetra i jako kratkog trajanja. One nastaju karbonizacijom delića elektrode koji se otkidaju od nje i bivaju zapaljeni u velikom vakuumu i temperaturi.

Isto kao primer.

Trenutak kada preterujem sa naponom...munje rotiraju umesto plazme...divan ples. Vidite isijavanje plazme na sve strane...plavičasta svetlost.
Sve se ovo dobija kontrolisano. O metodama neću daviti, jer su vezane za elektroniku. Ono što je bitno, jeste da nije sve tako kako izgleda u prirodi. Vreme je za kontemplaciju i razmišljanje o viđenom

Treba ponoviti još neke radove od pre svakako. Jer sada je sigurno da se ovim pojavama može manipulisati.