Teško, Genčiću. Nažalost, priča koju pominješ da sam je ispričao još letos, dosta je stara i, što je još žalosnije, ne menja se ni za milimetar. Ja sam se nadao da će bar neki detalj biti drugačiji... ali ne!
Čak i detalj da je upisanih 35 na meteorologiji rekord je priča koja se vuče iz generacije u generaciju. A nije tačna.
Tačan je detalj da se odavno nije upisalo toliko meteorologa na studije. Ali ne ui oduvek, već verovatno koliko sećanje zaposlenih seže unazad. Uzgred, bar pola profesora je mlađe od mene, što je ohrabrujuća činjenica zbog pojave mlađeg profesorskog kadra (a obeshrabrujuća zbog postojanja matorih studenata). Međutim, sa mojom generacijom je upisano 37 meteorologa, a sa generacijom moje žene (5 godina kasnije) 40 ili možda još neki studint pride. Tada se na meteorologiji primalo 40, pa ne znam tačno. Iz tih čuvenih generacija tog doba su i neki današnji profesori na meteorologiji (ja znam za 3).
Kvalite srednjue meteo škole je teško proceniti. Ima sjajnih učenika koji se nikad nisu eksponirali, ali ima i onih drugih kojima je bio dovoljan minimum bodova za upis u bilo koju srednju školu. I svi oni završe tu školu. Puštam mašti na volju da zamisli kako izgleda to predavanje i zadaci koji se postavljaju tako da ih svi đaci prođu. Neki su tako iz matematike izgubili deo svojih znanja neophodnih za studije (nešto se prepoznajem) da bi svi prošli. A taj izgubljeni deo je izuzetno bitan, ključan za dalje razumevanje matematike, ali i fizike. Bez toga nema dalje. Ipak, kada se to zna, studije nisu nimalo teške.
Kriterijumi na studijama jesu malo opali jer ne postoji dovoljna prolaznost. Međutim, kriterijumi u srednjim školama su po meni krajnje kritični. Ko hoće da studira, mora baš da se potrudi i da zna 'fore i fazone' koji se nude na stranicama srednješkolskih udžbenika.
Opet, Genčiću, ko zna šta nova generacija donosi... Ja verujem u najmanje dvojicu iz te generacije (mada lično poznajem samo jednog), ali se nadam da će i drugi biti OK. Koliko mogu da pomognem, pomoći ću.
...
Izvinite za off, više je replika na vest.