Da bi se bavio meteorologijom, moje misljenje je, da ti Fizicki fakultet jeste mozda dovoljan ali ne i potreban uslov... pod tim mislim da je potreban uslov ljubav koju ti imas, a ta ljubav nece nestati ni ako budes dipl. ecc ili nesto drugo.
Intervencija: po sada vazecem zakonu, za osnivanje privatne meteoroloske firme, potreban je diplomirani meteorolog, bar dva komada...
Dakle, diploma FF je i potreban i dovoljan uslov. Pozeljni uslovi su svi ostali... Naravno, ako ima ljubavi, pare su u drugom planu. Ali ako trazis pare, mozes ih naci bilo gde, samo ako predano radis ono sto je isplativo. A posto imas roditelje koji su to sto jesu, naucio si na vreme da je ljubav nesto sasvim drugo od toga.
Izvini za malu tiradu. Kako god da bude, uradi kako je tebi drago i neces pogresiti.
Ti ako zelis da se bavis meteorologijom a imas i preduzetnickog duha uvek mozes osnovati firmu, kao sto su Meteos ili Weather2umbrela i da imas primanja iznad proseka, naravno posle odredjenog vremena. Nisam istrazivao to trziste, ali pretpostavljam da i tu ima mogucnosti i da trziste nije zasiceno, iako Meteos i W2U drze dobar deo trzista. Ja bih recimo to uradio da zelim da se bavim meteorologijom, tj. da mi je to zivotno opredeljenje a ne hobi koji volim.
Nemam dobro misljenje o ovim firmama, prosto zato sto znam kako i u kojim uslovima su nastale. Branko i Ivan su bili odlican tandem, a onda je nastalo razdvajanje... Svako je hteo svoje, da ne ulazim u to. Dovoljno za raskol. eh, Srbijo... Inace, privatno preduzetnistvo u meteorologiji je prilican promasaj, jer svako moze da napise prognozu i da 'pije vodu'. Ja takodje.
Razmisli, da li se isplati raditi samo prognoze, kad ih svako ima, kad drzavna sluzba to radi zato sto mora, a bar su jednako dobri kao i drugi. Jedina sansa privatnih prognoza jeste ta sto ce svaki privatnik hteti da radi prognozu za jedan lokalitet, a ne za sire podrucje, i nece biti u 'opstim brojevima', vec ce biti tacno ono sto je trazeno (temperatura, padavine, vetar ...).
Beket, slazem se sa tvojim ocenama i procenama... skroz!
OK, predstavljanje produkata je mnogo bolji posao, a tu su W2U i Meteos bolji od RHMZa (greska RHMZa). Medjutim, ono sto se isplati u meteorologiji, to su razni projekti, a njih privatnici ne mogu da rade bez drzavne meteoroloske sluzbe, naprosto zato sto nemaju akreditovane podatke, zakonski neophodne.