Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2008 - II dekada  (Pročitano 126242 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Re: Septembar 2008 - II dekada
« Odgovor #220 poslato: 15. Septembar 2008. u 10:12 »
Udario iznenadan jak pljusak. Atmosfera je veoma nestabilna. Na satelitskom snimku se dobro vidi kako se oblaci obnavljaju iznad otvorenog mora. Biće još pljuskova tokom dana:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže The_Night_Hawk

• *
  • Starost: 52
  • Nisam ja ovca, ja sam mrav!!! Ovce su mnogo veće!
« Odgovor #221 poslato: 15. Septembar 2008. u 10:33 »
Banjaluka, kiša umjerenog intenziteta, temperatura 10 stepeni...
Pada već 5 sati bez prekida...
Baš je hladno!!!

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #222 poslato: 15. Septembar 2008. u 11:11 »
Cb-ovi na vidiku:

Kako je sunce ugrijalo, temperatura je skočila na 22.5C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže pavlovic

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #223 poslato: 15. Septembar 2008. u 11:13 »
U Beogradu 11*C uz slabu kišu.
Vranje 19*C uz umerenu kišu.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #224 poslato: 15. Septembar 2008. u 11:36 »
Ovde prošao pljusak kiše
Sad rominja
Takt=10.9°C

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #225 poslato: 15. Septembar 2008. u 11:53 »
Ovdje pravi potop ! Ovo je nenormalno kako pada ! :o Cb se stvorio vrlo blizu Bara... Par puta je jače zagrmilo...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #226 poslato: 15. Septembar 2008. u 12:18 »
Samo ti snimi što možeš, baš me zanima.

Ovde je 14.4C i pritisak je 990mb, spušta se naglo poslednjih dva sata, a prethodnih 24h se takođe skoro ravnomerno spušta, sa preko 1000mb...
Kišica rominja neprestano, mračno je i ne naročito interesantno za posmatranje oblaka sa zemlje.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #227 poslato: 15. Septembar 2008. u 12:27 »
Nele, izvini za off, a je li možeš da upisuješ tvoje podatke i u bazu?
Znaš da redovnost nije obaveza... pa ipak me zanima kako ti se kreću vrednosti i koliko se razlikuju od zvaničnih merenja. S druge strane, baza je malo bogatija...
Evo, kažeš da je pritisak kod tebe 990 mb. Kako je na Šančevima 1000.7 mb, ispada da si ti na visini od oko 100 m više Šančeva, što mi deluje suvislo.
Međutim, ovih 14.4°C mi deluje malo preforsirano. Realno nema više od 12 stepeni. Kakvi su ti uslovi merenja, instrumenti i ostalo?
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #228 poslato: 15. Septembar 2008. u 12:28 »
Samo ti snimi što možeš, baš me zanima.

Nema šta da se snimi osim kiše. Takav je potop bio da se nebo nije ni vidjelo. :) Ne znam kad je zadnji put ovim intenzitetom padala kiša. U mom dijelu grada je za 15-ak minuta palo oko 20mm. Baš me zanima koliko će biti službeno (vjerovatno ispod 10mm).
Sad se malo smirilo, kao da će da se opet razvedri. Temperatura u jednom trenutku bila pala na 17C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #229 poslato: 15. Septembar 2008. u 12:38 »
Ovde neprestano pada od juče u 16h, znači još malo pa puna 24 sata, zadnja 2 sata pada izrazito jaka kiša, ne sećam se da je ikad iz nimbostratusa kojima je prekriveno celo nebo padala ovako intenzivna kiša. Nemam tačan podak o količini padavina, ali sudeći po navedenom palo je 25-30mm.
Trenutno stanje: duva NW 3m/s, temp. 10, osjet hladnoce 8, vlažnost 93, tačka rošenja 9, pritisak 1010.8 sa tendencijom blagog porasta, pada jaka kiša.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #230 poslato: 15. Septembar 2008. u 13:14 »
Do 8 ujutru u Novom Sadu je od ovog ciklona palo 33.8mm kiše ukupno.  :o Napolju je sve natopljeno vodom. Izgleda da će se obistiniti moja prognoza da će pasti u NS-u preko 40mm, ako se nije već obistinila.  :) Strašan ciklon!

U Novom Sadu trenutno pada slaba do umerena neprekidna kiša. Temperatura samo 11 stepeni, vlažnost vazduha 93%, pritisak 1000.5mb i duva istočni vetar 1m/s.

Ovo da je naletelo u januaru bruka sneg bi pao.
Ne znam gde živi Nele, ali postoje delovi Karlovaca koji su viši 100m od Novog Sada. Temperatura sigurno ne valja. Preko 11 stepeni kod mene ne mrda već 24 sata.

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #231 poslato: 15. Septembar 2008. u 13:16 »
Ja sam na 135m iznad nivoa Dunava, što je u podnožju. Višlji jesam od Šančeva i to prilično... možda baš koliko si i rekao. Merim sam nadmorsku visinu, pošto kako sam video, Google nije baš merodavan. Ne zameram, samo primećujem.
Kod mene je uvek pritisak niži nego u NS-u. Naravno, takođe je odsustvo industrije, velikog broja kuća itd... čisto je, tako da i to utiče najverovatnije. Što se više penjem, razlika je veća.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #232 poslato: 15. Septembar 2008. u 13:22 »
Opet kiša lepo pada
Takt=10.8°C

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #233 poslato: 15. Septembar 2008. u 13:38 »
Ja sam na 135m iznad nivoa Dunava, što je u podnožju. Višlji jesam od Šančeva i to prilično... možda baš koliko si i rekao. Merim sam nadmorsku visinu, pošto kako sam video, Google nije baš merodavan. Ne zameram, samo primećujem.
Kod mene je uvek pritisak niži nego u NS-u. Naravno, takođe je odsustvo industrije, velikog broja kuća itd... čisto je, tako da i to utiče najverovatnije. Što se više penjem, razlika je veća.
Izvinjavam se svima za off, ali moram da pojasnim par stvari:
Vazdušni pritisak koji se meri na nekoj stanici je čista fizička težina vazduha koji se nalazi iznad mernog mesta, pa po celoj masi iznad mernog mesta sve do vrha atmosfere. Pošto vazduh ima manje-više isti sastav, a primese su beznačajno male (videti moj prvi tekst za portal Sastav atmosfere), težina vazduha iznad nekog mesta pre svega zavisi od vremenskih prilika iznad nekog mesta. Pri tom ne mislim na kišu ili vedro vreme, već na polje pritiska koje se uspostavilo iznad neke teritorije. Verujem da je vazduh čist, ali to nema apsolutno nikakve veze sa vazdušnim pritiskom. I u Njujorku se vazdušni pritisak isto tako smanjuje sa povećanjem visine, iako je vazduh znatno prljaviji.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #234 poslato: 15. Septembar 2008. u 13:53 »
Pa ako si 135m iznad Dunava onda si najverovatnije i preko 100m na većoj nadmorskoj visini od Šančeva, tako da pritisak deluje ok.

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #235 poslato: 15. Septembar 2008. u 14:05 »
merim opet... 13.4C i 989mb... pritisak još pada... dijagram je u konstantnom padanju...

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #236 poslato: 15. Septembar 2008. u 14:07 »
Nisam ja govorio o tome da je zbog čistoće vazduha pritisak drugačiji... ovo bi bilo ravno ludilu. nego o tome da nije isti kada su objekti pored, naročito blizina grada i uopšte remećenje pritiska razvnim fizičkim parametrima koji nalazimo oko sebe u gradu i blizini...
Zato ne obraćam pažnju na njihova zvanična merenje.... prognoze su druga stvar. Obično komentarišem, da nisu merili pritisak kod mene, pa tako ne uzimam to za relevantno.
ustanem, pogledam kako se dijagram kreće, tako znam šta će se događati tokom dana.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #237 poslato: 15. Septembar 2008. u 14:09 »
U Baru se potpuno razvedrilo. I oblačnost iznad mora se raspada... Temperatura je skočila na 22.7C.
U zadnjih 6h je službeno palo samo 11mm, a od ovog ciklona ukupno 51mm. Ali nije još gotovo, novu akciju očekujem već kasno u toku noći ili sutra ujutru, pa ću onda da zaokružim ukupan učinak ovog ciklona... Danas (do 14h) je najviše kiše palo naravno u Herceg-Novom i tamo je trenutno svega 16.4C.

Poslednji današnji Cb koji se ispraznio negdje oko Budve:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Nele

• **
« Odgovor #238 poslato: 15. Septembar 2008. u 14:11 »
Mnogo je zanimljivo pratiti dešavanja kod tebe.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #239 poslato: 15. Septembar 2008. u 14:18 »
Nele, je ' liči na ovako nešto?

Inače, nema apsolutno nikakve veze bilo šta što bi remetilo merenje vazdušnog pritiska.
Dokaz: Kada bi vazdušni pritisak bio negde drugačiji, doovljno da se merenja poremete, onda bi to bilo prilično problematično. Uspostavila bi se nova vazdušna strujanja u oblastima takvih razmera koja su daleko veća od razmera bilo kakve prepreke, čak i gradova... razmera desetina kilometara unaokolo. S druge strane, vazduh u nekoj zgradi i izvan nje ima isti pritisak. Osim u urnebesno visokim soliterima, kao oni što su pali (evo, beše sedam godina pre neki dan). Takve zgrade su hermetički zatvorene, jer ako bi se otvorili prozori, čak i u uslovima apsolutno mirne atmosfere, usled razlike u pritiscima počelo bi da duva po takvom soliteru, i to nenormalno. Papiri bi izleteli kroz prozor, jer bi bili izbačeni blagim nadpritiskom reda veličine do desetak milibara.
Ne znam da li znaš, ali barometri se nalaze u zgradama meteoroloških stanica.
Pritisak se ne može remetiti ničim, osim samom promenom sveukupne težine vazduha iznad 'jedinične površine' u stubu vazduha do vrha atmosfere. Dakle, ne postoji tako nešto što je antropogeni uticaj na merenja vazdušnog pritiska. To je jedini takav meteorološki element. Svi ostali su krajnje nezgodni za reprezentativno merenje, jer reprezentativni uslovi se teško ostvaruju u praksi. Razumljivo.