Ja mislim da nije moguća varijanta da pri vedrom vremenu temperatura na 5cm bude viša nego na 2m :!:
Nije nemoguća. Doduše, vrlo je teško ostvariva. Tmin na 5 cm može da bude viša od Tmin na 2 m, ali to je najčešće do 1 stepen, i to pri padavinskom vremenu, uz jak vetar. Sve više od toga je krajnje čudno, slažem se...
Hvala na objašnjenju kolega ali ipak je nemoguća varijanta Tm5cm=4°C i Tmin2m=1.7°C
a tako piše u synopu
Ono jeste, nisam pažljivo gledao SYNOP.
U tom slučaju, postoji neka greška, ali gde? U 'greškologiji' kada dođe do ovakvog konflikta, postoje dva rešenja. Ili je jedan element pogrešan, ili drugi.
Da kratko analiziramo... Najniža terminska temperatura u Somboru jeste oko 5 stepeni. Bilo je vedro, ali je duvao umeren vetar, srednje brzine oko 3 m/s.
Najrealnija varijanta je da je Tmin bila 4.7, a ne 1.7 stepen. Pri tlu ostaje 4 stepena.
Zašto ovako?
Kada stanice šalju SYNOP, one prvo sastave, pa ga otkucaju na računaru. Jedan mali pogled u uobičajenu numeričku tastaturu govori sve... četvorka iznad keca. I mali promašaj, i eto...
Greška kucanja je najčešći slučaj greške u podacima. Nema fajla bez grešaka!
Sledeća vrsta grešaka je loše postavljen ili loše očitan instrument. Sledi neispravan instrument, pa tek onda meteorologija. Dok se ne savlada sve ovo prethodno, nema meteoroloških razmatranja.
Inače, da bi se neka greška ispravila, ili opštije, da bi se razumela neka anomalija, potrebno joj je upoznati uzrok, ili ga ispravno pretpostaviti. Pri tome se SVE mora uzeti u obzir. SVE što utiče na dobijenu anomaliju.
Ako ne pazite na ovo, može doći do 'globalnog zagrevanja'.
To mi je inače posao, da provalim o čemu se radi.