Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Dugoročna prognoza za jesen i zimu 2008/2009  (Pročitano 31330 puta)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
Re: Dugoročna prognoza za jesen i zimu 2008/2009
« Odgovor #40 poslato: 19. Novembar 2008. u 09:28 »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #41 poslato: 19. Novembar 2008. u 09:35 »
RHMZ doibija isti taj materijal, od koga sastavlja sezonsku prognozu.
Inače, prognoza da će narednih sedam meseci i temperature i padavine biti u granicama proseka, nekako mi se ne čini previše ostvariva. Ali bilo bi junački prognozirati hladnije ili toplije od proseka za dva-tri meseca unapred.
Sve u svemu, ovo mi je i dalje neozbiljno, pa makar 100 puta iza toga stajao ECMWF. Nisu ni oni posisali svu pamet sveta!
I uvek se pitam šta bi Koljčicki danas rekao... ???
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #42 poslato: 19. Novembar 2008. u 10:26 »
Za sada ovo je najsigurnija prognoza a sta bi Koljcicki rekao,nikada necemo saznati. :cry:

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #43 poslato: 19. Novembar 2008. u 13:56 »
Ja znam šta bi Koljčicki danas rekao... ??? Porodica Starčević radi prognozu po njegovom "modelu"... Ali... :-\ ::)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #44 poslato: 19. Novembar 2008. u 14:35 »
Da se razjasnimo:
Model je sklop (bez)brojnih matematičkih operacija koji služe za određivanje traženih parametara. Model može biti za prognozu sinoptičkih situacija, čiji jednostavni tačkasti izlazi čine meteogrami koje ovde obilato arčimo.
Metod je način rada sa određenom vrstom podataka ili procedura. Nije to nikakva 'niža vrsta', već u osnovi potpuno druga stvar.
Dalje, neki MODEL može da radi po nekom METODU. A Koljčicki je živeo u vreme kada je mašina kao što je Commodore 64 bio misaona imenica za mnoge, vrlo skupa i teško pristupačna (po ceni) za običnog smrtnika.
I najzad, koliko se sećam (iako je to varljiva kategorija), govorilo se o METODU Koljčickog, a ne MODELU. Bilo koji novinski članak govori u prilog ovoj činjenici.
Metod koji je Koljčicki ostavio porodici Starčević je više puta objavljivan i nije mi nimalo nepoznat. Čak sam ga i koristio, ali sada se bavim drugim stvarima. Od tog vremena naovamo nije se mnogo odmaklo u sezonskoj prognozi vremena. I dalje je čista lutrija.
To je ujedno i bila poruka mog posta u kojem 'uzdišem' rečima 'A šta bi danas Koljčicki rekao?'
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #45 poslato: 19. Novembar 2008. u 14:56 »
Od tog vremena naovamo nije se mnogo odmaklo u sezonskoj prognozi vremena. I dalje je čista lutrija.

Tako će i ostati-čista lutrija... ???

Inače, metod Borisa Koljčickog je, po meni, vrlo problematičan i demantovan x puta do sada... ::) Mogao bih još da dodam manjkavosti njegovog "metoda", ali neću... Jednostavno, više ne gubim vreme gledajući takve "orijentacione prognoze"... ::)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #46 poslato: 20. Novembar 2008. u 09:41 »
Tako je, amaterko. Metod je metod, pa makar i nikakav.
Inače, za neverovati je koliki je sajam raznih metoda za dugoročnu prognozu. I naravno nijedan nije kako treba.
Inače, moj interni metod, koji je prilično neprecizan, jeste sledeći (nije tajna):
- Uzmem sve raspoložive sezonske prognoze do kojih se može doći.
- Pažljivo razmotrim sve scenarije koji se nude.
- Ako neki metod pruža premalo varijacija, njega uzmem sa prioritetom.
- Nacrtam i sam nešto što se najmanje uklapa u celu priču.
- Onda kažem: E, fino! Sad znam kakvo vreme NEĆE biti! :lmao:
Inače, tačnost metoda se NE povećava ako crtanje nepokrivenog scenarija ponovim proizvoljni broj puta. :lmao:

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #47 poslato: 20. Novembar 2008. u 11:19 »

Tako je, amaterko. Metod je metod, pa makar i nikakav.

:lmao:

- Onda kažem: E, fino! Sad znam kakvo vreme NEĆE biti! :lmao:

Tačno tako... :P :lmao: :lmao: :lmao:
Naravno, imam i ja neku svoju "varijantu" sa ciframa, i po toj "kombinatorici" ispade da će i ova zima biti toplija od prosečne... ::) ??? Pa kad mogu da se zvanične institucije javno frljaju sa prognozama, zašto tek ne bismo mogli i mi... :P ???

Van mreže Darko_9

« Odgovor #48 poslato: 20. Novembar 2008. u 23:38 »
Citat
Новембар 2008 : Јесење кише. Температуре и падавине у границама просечних вредности.

i gde su jesenje kise cekam ih 20 dana  :lmao:  :lmao:  :lmao: pre ce sneg pasti nego jesenje kise  :lmao:  :lmao:  :lmao:  :lmao:

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #49 poslato: 04. Decembar 2008. u 11:11 »
Što se tiče novembra namerno nisam pisao ništa jer uopšte nemam predstavu. Evo sada je već prošlo par dana. Deluje mi da će i novembar biti sušniji od uobičajenog, dok bi temperature trebale da budu u granicama proseka za novembar. Prva polovina bi bila nešto toplija, druga polovina nešto hladnija. Kraj novembra bi mogao biti veoma zanimljiv za snegoljupce, ali to je pod velikim znakom pitanja.

Pa ni ovo nije bome bilo loše, pogotovo za sneg.   :second:

Za decembar ništa od  moje dugoročne. Nemam pojma šta bi sve moglo da se izdešava, ali mi se nikako ne sviđaju obilne kiše sada na početku.  :(

Van mreže Darko_9

« Odgovor #50 poslato: 05. Decembar 2008. u 02:31 »
Јануар 2009 : Мразеви у јануару. Просечна количина падавина.

Средња минимална температура ваздуха у јануару кретаће се у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.6ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јануарске средње минималне температуре ваздуха од -0.5º С. Средња максимална температура ваздуха у јануару задржаће се у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку вишим за око 0.5ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јануара биће око 4.1º С. Средња количина падавина током јануара биће у границама вишегодишњег просека са вредности у просеку вишим за око 1 мм на југоистоку до 4 мм на западу земље у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња јануарска количина падавина износиће око 46 мм

Фебруар 2009 : Просечно хладан и влажан фебруар.

Средња минимална температура ваздуха у фебруару кретаће се у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша у просеку за око 0.7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност фебруарске средње минималне температуре ваздуха од 0.8º С. Средња максимална температура ваздуха у фебруару задржаће се у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша у просеку за око 0.7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током фебруара биће око 7.4º С. Средња количина падавина током фебруара биће у границама вишегодишњег просека са вредности у просеку нижим за 4 мм на југозападу и у границама просека на североистоку земље у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња фебруарска количина падавина износиће око 32 мм

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #51 poslato: 25. Decembar 2008. u 20:17 »
Biće snega za novogodišnje praznike
Autor: B. S. | Foto:makabijada.com | 25.12.2008. - 05:00

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji će za Novu godinu i Božić preovladavati hladno i vlažno vreme. U većim gradovima jutarnje temperature će se kretati od minus sedam stepeni, koliko će biti u Kragujevcu, do minus dva, koliko se 1. i 2. januara očekuje u Beogradu.

Prognozira se da će padavina biti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i to 31. decembra, 1. i 2. januara, kada će sneg prestati.
Padavina će biti i za Božić. Od polovine meseca prognozira se možda porast dnevnih temperatura, kao i prestanak padavina. Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru kretaće se možda iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti najverovatnije viša za oko 2,7 stepeni na severoistoku zemlje, dok će u centralnoj i jugoistočnoj Srbiji biti najverovatnije znatno iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima višim za oko 3,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od 2,4 stepena Celzijusa.
Oni koji su za praznike planirali da otputuju trebalo bi da obrate pažnju na radove na putevima: između Ušća i Biljanovca, kod Zmajeva, na mostu između Bečeja i Novog Bečeja, na nadvožnjaku na petlji Pećinci, kao i kod tunela Šargan.

izvor: blic.rs

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #52 poslato: 08. Januar 2009. u 01:31 »
Primetio sam da je ova zima počela da pokazuje zube u Srbiji oko 25 decembra i do dana današnjeg ne posustaje temperature nikako da budu u plusu osim što su 1 januara bile u plusu ponegde...! u Crnoj Gori i nije opasna zima Miloš nam svaki drugi dana javlja da su u Baru temperature oko 15 stepeni! naravno ovo je tema za prognoze a ne za moje brbljanje  :lmao: ja mislim da je zima u Srbiji tek počela da se pokazuje biće još hladnih talasa!

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #53 poslato: 09. Januar 2009. u 13:12 »
Ja sam procitao na jednom drugom portalu da je ovo najjaci udar zime u Evropi i da se posle ovoga ocekuju toplija druga polovina januara i februar sa temperaturom iznad proseka i tek po kojim kratkotrajnim i ne mnogo ostrim prodorom!
To je to,zato sada uzivajte a imate i u camu  ;)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #54 poslato: 09. Januar 2009. u 14:09 »
Ja sam procitao na jednom drugom portalu da je ovo najjaci udar zime u Evropi i da se posle ovoga ocekuju toplija druga polovina januara i februar sa temperaturom iznad proseka i tek po kojim kratkotrajnim i ne mnogo ostrim prodorom!
To je to,zato sada uzivajte a imate i u camu  ;)
:lmao:
Pa dobro,pretpostavljam da ti vise volis leto.
Bas me briga iskreno sta pisu oni,kad znam da ce ovo biti jedna od jacih zima.I da ce biti jos prodora. . .
Mozda nece ovako dugo trajati,ali ce dogurati i oni 10 dana.Ja mislim da ce ih biti bas u februaru!
Palmark videces,ima ti tvoje leto jos da cekas.Prolece takodje!  :lool   
I bas mi je drago zbog toga  :twisted:  ???

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #55 poslato: 09. Januar 2009. u 14:18 »
Bavite se praznim prognozama. Jedino što ja mislim je da bi druga polovina januara trebala da bude bogatija padavinama i toplija po nekom rezonu proseka, ali ja naravno kao i ti Joco to ne bih voleo da tako bude. Februar je totalna nepoznanica još uvek kao mene pitate.

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #56 poslato: 11. Januar 2009. u 22:14 »
Druga polovina januara će biti najverovatnije iznad proseka sa temperaturom često oko 5 pa i više stepeni na jugu Srbije oko 10 stepeni! imali smo duži period hladnijeg vremena kraj decembra i skoro pola januara tako je sad normalno da bude toplije!

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #57 poslato: 11. Januar 2009. u 22:26 »
cista pretpostavka,da li ce tako i biti?
sumnjam!

Van mreže Darko_9

« Odgovor #58 poslato: 11. Januar 2009. u 22:33 »
Druga polovina januara će biti najverovatnije iznad proseka sa temperaturom često oko 5 pa i više stepeni na jugu Srbije oko 10 stepeni! imali smo duži period hladnijeg vremena kraj decembra i skoro pola januara tako je sad normalno da bude toplije!

To su čista nagadjanja  :lmao: mada Accuweather za narednih 15 dana u Beogradu ima slično misljenje kao ti www.accuweather.com/world-forecast-15day.asp?partner=netweather&traveler=0&locCode=EUR|CS|YI003|BELGRADE&metric=1

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #59 poslato: 11. Januar 2009. u 22:33 »
 ^^
Roberto,ma nista vise od cistke pretpostavke. . .
Bronki na osnovu cega ti ta prognoza?Zar verujes u prognozu duzu od 15 dana?
Mogao bih i ja gledati u pasulj,i lupati! :lmao:  :lmao:  ;D