Mene intereseuje kako objasnjavate to sto neki kesteni u Beogradu tokom leta pozute, a zatim pocetkom septembra ponovo pocinju da listaju cak se nekih godina desavalo i da procvetaju u septembru... ne celo drvo vec samo onaj deo koji se oslobodio lisca.
To sam primetio na kestenima na Trgu Republike u BG-u kod Narodnog pozorista i Doma Vojske.
To si sigurno video ovog leta, i ja sam to zapazio. Baš vidim 2 kestena sa prozora i zaista je ovog leta tako kako si opisao. Međutim, imam sestru u Mirijevu i sa njenog prozora se vidi nekoliko kestenova, a ta pojava se ne zapaža. :!: Šta je u pitanju, ko zna :?: Ali se zato sećam leta 2006-te, kada je u Mirijevu već krajem jula opalo 80% lišća, a kod mene na NBGD je sve izgledalo OK.
Inače, primetio sam listanje delova kestena, kao i cvetanje početkom jeseni u mnogim godinama do sada. Lepo se sećam početka oktobra 1994-te kada su kestenovi u Nemanjinoj ulici cvetali. A baš ta zima 1994/95. je bila dosta toplija od normale. Ali ja se odmah ograđujem od toga, tako da za ta jesenja listanja i cvetanja nikako ne mogu da kažem da nagoveštavaju toplu ili hladnu zimu. Ne verujem da to ima ikakve veze sa klimatskim uslovima, a pogotovo u neka prognoziranja ekstremnih klimatskih uslova u narednom periodu (mesecu ili čak sezoni). Kad sam već pomenuo ovaj slučaj cvetanja iz 1994-te moram reći da je upravo taj septembar 1994-te bio jedan od najtoplijih. Možda i temperatura ovde igra neku ulogu, a možda i ne :?: :idea:
Ja iz svega ovoga ne mogu ništa da izvedem kao neko pravilo. Kestenovi se od godine do godine različito ponašaju, a različitost se može primetiti i u istoj godini, samo na različitim lokacijama po gradu. Možda i lokacija (zemljište, vlaga) igra neku ulogu :idea: :?:
Inače, svake godine primećujem u nekim prometnim ulicama u gradu opadanje kestenovog lišća već početkom jula meseca, tako da čak više od 1/2 leta drveće tužno izgleda, kao da se osušilo. Ipak vidim da je, na svu sreću, naredne godine živo i da dobro izgleda. I šta je uzrok tome :idea: :?: Opet, ko to zna, možda mu smeta ogromna zagađenost vazduha zbog saobraćaja, kao i nivo buke od hiljada vozila koja prođu dnevno.
Ali jedno je sigurno, a to je da se drveće oslobađa lišća u trenutku kada dospe u kritičnu situaciju, u pitanju je borba za goli život. Kao što Nele reče, priroda ima sve mehanizme kod kojih ne može biti greške, to je savršenstvo. I, što je najvažnije, uvek pobedi Život, pa makar i u bilo kojem obliku, ali Život...
PS: Nele :-: