Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2008  (Pročitano 64277 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Re: Oktobar 2008
« Odgovor #40 poslato: 30. Septembar 2008. u 13:15 »
Mesečna prognoza RHMZ Srbije za period 16. septembar - 15. oktobar 2008.

Stičem neki utisak da nije ispalo loše.
Samo da završi septembar, pa ću da ucrtam šta se stvarno dogodilo. ;)

iskreno,taj rhmz grafikon i uopste ta njihova 30 dnevna prognoza,nikada nije bila tacna!

pa nemoguce je predvideti prognozu unapred 30 dana! jedva pogode za 5 dana a kamoli za 30!

Ja smatram postovane kolege da je svako prognoziranje na 30 dana i duze cisto nagadjanje.

Potpuno saglasan, dragi kolega... ;) Ali, eto, opet se svi bave čistim nagađanjem... ::)

Polako, ljudi... ja sam takođe skeptik po pitanju dugoročne prognoze, ali sačekajte sa svojim ocenama do sutra. Meni je krajnje interesantno da vidim ostvarivanje koje ću tada prokomentarisati.
Iako dugoročna prognoza jeste nagađanje (sa kakvim-takvim osnovama u statistici, verovatnoći i pomalo dinamičkoj meteorologiji, ali i iskustvu onoga ko prognozu radi), ja se tome ne bih podsmevao. To nije nimalo lak ni zahvalan posao, daleko od toga.
Opet, oni koji su prinuđeni da tu prognozu rade (i sami je često vrlo nerado rade, jer znaju kako su tanke naučne osnove za to), izloženi su javnom sudu i kritici. Najčešće je to neosnovana kritika, zasnovana na paušalnim ocenama tipa 'samo lažete', 'samo lupetate'. Ja se dugoročnom prognozom ne bavim, jer sam takođe svestan tih 'tankih' osnova, a opet imam svoj izbor šta radim u meteorologiji.
Ja ću ovde početi da se borim protiv toga, jer smatram da kritiku treba uputiti tek pošto se dobiju rezultati. Rezultati su uvek bili i uvek će biti jedini merodavni arbitar za ono šta se radi, bez obzira šta je to.
Dakle, ovo je moj prvi korak. Ako treba nekog 'razapeti na krst', dajte bar da znamo zašto, bez olakog odbacivanja činjenica i predubeđenja.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #41 poslato: 30. Septembar 2008. u 14:22 »
Za vikend će definitivno biti pogoršanja vremena. Od ponedeljka opet sunčano i toplije izgleda.

Van mreže Sneško_Belić

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #42 poslato: 30. Septembar 2008. u 14:35 »
Joe, pošto je zaključana tema septembar 2008, a još se mesec nije završio :-\ , želim samo da znaš da nisi ti kriv za vreme, samo sam ti se požalila kako je grozno bilo jer si rekao i ti da ideš  :roll:. Daleko od toga da tebe krivim za nešto na šta baš i ne možeš puno da utičeš! :D
Volim i sneg, ali ipak više volim mooooreeeee :D

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #43 poslato: 30. Septembar 2008. u 15:44 »
Da hvala. Razumemo se. Ma samo mi je krivo što je tako ispalo, ja na kraju recimo nisam ni posetio grožđenbal. U petak zbog kiše, u subotu zbog grand parade, u nedelju zbog prehlade.  :-\
« Poslednja izmena: 30. Septembar 2008. u 16:04 Joe »

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #44 poslato: 30. Septembar 2008. u 15:50 »
ja na kraju recimo nisam ni posetio grožđenbal u subotu zbog grand parade
:idea: :?: Zbog čega, crni Joe  :?: Grand-parada... :lmao: :lmao: :lmao:

Ja ne mogu bez "Menjam ženu"... :lmao: :lmao: :lmao:
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #45 poslato: 30. Septembar 2008. u 23:03 »
Modeli umanjuju i padavine i pad temperature za vikend
Biće izgleda ovo jedan sasvim običan prodor svežeg i vlažnog vazduha sa severozapada Evrope
Do subote preko 20 stepeni

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #46 poslato: 01. Oktobar 2008. u 01:21 »
Gfs ne zna vise sta hoce sada mi za nedelju crta dnevnu temperaturu od 4*C do 6*C uz padavine

Van mreže Darko_9

« Odgovor #47 poslato: 01. Oktobar 2008. u 02:10 »
Ja tvrdim da ce zahladjenje 100% stici u subotu 4 okotbra ili u nedelju 5 oktobra! ali ja mislim da nece dugo trajati mozda dan dva i onda posle opet prijatne temperature 20-ak stepeni?

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #48 poslato: 01. Oktobar 2008. u 07:55 »
jeste tako ce biti,u Vojvodini.Od Beograda pa juzno ce malo duze potrajati padavine,a pad temp. isto...eventalno dan dva krace tj. do utorka

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #49 poslato: 01. Oktobar 2008. u 10:33 »
Mesečna prognoza RHMZ Srbije za period 16. septembar - 15. oktobar 2008.
Stičem neki utisak da nije ispalo loše.
Samo da završi septembar, pa ću da ucrtam šta se stvarno dogodilo. ;)

A evo šta se stvarno dogodilo:

Tmin je urađena možda bolje nego ikada. Najveće odstupanje ostvarene od prognozirane je možda 2 stepena, što je i za sinoptičare fenomenalno.
Međutim, Tmax je lepo propraćena samo u početku perioda (prvih pet-šest dana). Posle toga ima dva bitna odstupanja naniže. Prodor 24-28 septembra je bio daleko oštriji od očekivanog.
Ipak, dobar kvalitet prognoze je potvrđen danima sa kišom (ubeleženi crnim tačkama iznad prognoziranih zelenih). Iako mislim da je prognoza bila pogrešna za 22-23 u tom pogledu (nema razloga da vuku kišu 4 dana od takvog prodora), svaki ulaz sa padavinama je pogođen.
Što se grmljavine tiče, u Beogradu je nije bilo. Međutim, Joe to dobro zna, a i drugi iz NS, da je grmljavine bilo u ovom drugom prodoru polovinom prošle dekade. Dakle, pogodak i ovde.

Sad se ja pitam da li je to dobar znak da se dugoročne bolje ostvaruju nego pre, ili je to bilo samo slučajno? Ponovljen pogodak nije slučajnost, tako da će vreme pokazati svoje. Ha, isto važi i za ponovljen promašaj! ;D
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #50 poslato: 01. Oktobar 2008. u 10:36 »
Odvojio sam u naredni post najnoviju prognozu za 30 dana, za ceo oktobar 2008, kako bih mogao da se pozovem na ostvarivanje ove dugoročne prognoze.

Pa da vidimo... Sada pratimo dve dugoročne prognoze. Za 15 dana ćemo znati nešto više.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #51 poslato: 01. Oktobar 2008. u 12:17 »
Sutra su vrlo male šanse za bilo kakve padavine. Možda samo krajnji jugoistok Srbije.
Poslednji GFS daje pljuskove u petak popodne na jugu i istoku Srbije.
A subota donosi jedan brzinski prodor sa severozapada praćen kišom i padom temperature.
U nedelju temperature od 10 na jugu i istoku do 15 u Mačvi.
Od ponedeljka opet oko 20°C

Van mreže Darko_9

« Odgovor #52 poslato: 01. Oktobar 2008. u 18:13 »
Odvojio sam u naredni post najnoviju prognozu za 30 dana, za ceo oktobar 2008, kako bih mogao da se pozovem na ostvarivanje ove dugoročne prognoze.

Pa da vidimo... Sada pratimo dve dugoročne prognoze. Za 15 dana ćemo znati nešto više.

Kako ja vidim bice oktobar u granicama normale!

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #53 poslato: 01. Oktobar 2008. u 19:22 »
Eto ti ga sad GFS mi daje skoro 50mm za vikend  :-\

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #54 poslato: 01. Oktobar 2008. u 19:56 »
Boce, to je za malo snijeeeeeg ! :o  :-[

Za Beograd, ipak, nije baš toliko ekstremno:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #55 poslato: 01. Oktobar 2008. u 22:00 »
Posle tog zahladjenja u subotu u Srbiji stize topli talas od ponedeljka i dalji porast temperature..mozda bude miholjskog ljeta sta mislite? bio bi red posto kolko se secam prosle godine ga nismo imali?!

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #56 poslato: 02. Oktobar 2008. u 07:22 »
Boce pa kod tebe moze biti i susnezice!
Kod mene pa i u Vojvodini GFS ne crta nista ozbiljno,kao juzno od Beograda.Al se ocekuje prolaz fronta sutra uvece,ili u subotu.Takodje doci ce i do pada temperature,i ona ce biti ispod 10C.Maksimalna u subotu ipak ojo 13C,tokom noci oko 5C. ;)
Posle suvo,i toplije.Bar do 12 oktobra.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #57 poslato: 02. Oktobar 2008. u 08:36 »
Boce, to je za malo snijeeeeeg ! :o  :-[

Boce pa kod tebe moze biti i susnezice!

Teško da će kod mene biti čak i susnežice. Modeli daju snežnu granicu na oko 1000m. Stara planina dobija prvi sneg ove sezone.  :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #58 poslato: 02. Oktobar 2008. u 09:13 »
Ja bih digao snežnu granicu na 1400 m. Pogledaj, model daje -1 na 850 mb (oko 1500 m). Kada se na to još doda činjenica da za prvi sneg vremen treba da bude malo oštrije da bi se taj sneg zadržao, pa još ublažavanje temperature na toj nadmorskoj visini zbog uticaja tla, pa ako još modeli malo ublaže, po meni će snežna granica najverovatnije biti 1600 m. U svakom slučaju, zabeleće se Babin zub. ;) I to sa jedno 10 cm snega.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #59 poslato: 02. Oktobar 2008. u 09:54 »
Skromnog sam mišljenja da je današnja prognoza RHMZ malo omanula.
Mislim da će danas, iako je kišica malo pokvarila prvi utisak, ipak biti toplo, ali ne baš 25, već oko 22 stepena.
Za subotu je RHMZ dao Tmax 15 za Beograd. Po svim modelima, front je naići tek predveče, tako da će po meni izgurati 24 stepena, ali uz pretežno oblačno vreme. Osećaj 'pre kiše' će biti izražen, dakle, oprez! Preciznije, mislim da će front proći Beograd između 18 i 21 čas. Ponegde će i da zagrmi, ali znatna kiša će svakako biti. Uleteće i pojačan severozapadni vetar, pa će veče biti prilično neprijatno.
Nedelja će biti katastrofa hladna. Ujutru će biti oko 7 stepeni uz kišu koja će prestati tokom prepodneva. Vetar će da vitla do kasno posle podne, pa će do tada i da se delimično razvedri. Tmax neće preći 11 stepeni. Onda, kako slabi vetar, tako se i razvedrava, pa će u ponedeljak ujutru biti prilično hlaaaadno, cenim oko 2 stepena u okolini do 5 u centru i na brdima. Uključena je i kratkotrajna jutarnja magla kao verovatna za niže predele.
Prizemni mraz? Pa, ima zrele šanse u nižim delovima, ravnicama i dolinama. Vojvodina naročito, ali jug ne toliko, jer će još ostati pretežno oblačno na jugu.