Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2008  (Pročitano 64279 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Re: Oktobar 2008
« Odgovor #60 poslato: 02. Oktobar 2008. u 10:05 »
Ja bih digao snežnu granicu na 1400 m. Pogledaj, model daje -1 na 850 mb (oko 1500 m). Kada se na to još doda činjenica da za prvi sneg vremen treba da bude malo oštrije da bi se taj sneg zadržao, pa još ublažavanje temperature na toj nadmorskoj visini zbog uticaja tla, pa ako još modeli malo ublaže, po meni će snežna granica najverovatnije biti 1600 m. U svakom slučaju, zabeleće se Babin zub. ;) I to sa jedno 10 cm snega.

ja mislim da će pojave snega biti i niže kolega Za snežni pokrivač se slažem  :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #61 poslato: 02. Oktobar 2008. u 10:19 »
Ja sa mislio na snežnu granicu u smislu pojave snežnog pokrivača. A za pojavu snega granicu bih i ja spustio niže, ali ne mnogo. Recimo na oko 1300  metara za čist sneg, a 1100 metara za susnežicu.
Mislim da se slažemo.

Dobar trening za takmičenje. ;)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #62 poslato: 02. Oktobar 2008. u 12:42 »
ja se slazem sa ptprincom :)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #63 poslato: 02. Oktobar 2008. u 13:48 »
06Z je definitivno najekstremniji do sada, i što se tiče padavina i zahlađenja. Realno, ovo nije daleko od susnježice u Beogradu. A pogledajte samo te padavine u toku samo jedne noći !

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #64 poslato: 02. Oktobar 2008. u 13:56 »
 ^^
Miloše, bez ljutnje, ali koordinate koje ukucavaš u GFS su pogrešne, ako već gledaš u Beograd.
Kako bi to izbegao, konvertuj koordinate u decimalni zapis. Tako ćeš imati:
- latitude 44.8
- longitude 20.47
To su koordinate meteorološke stanice na Vračaru (44°48', 20°28')
Možeš i, umesto toga, da uneseš ICAO skraćenicu za beogradski aerodrom LYBE.
Istina, meteogrami se ne razlikuju puno, jer su tačke u modelu na preko 100 km jedna od druge, a vrši se bilinearna interpolacija između tih tačaka zarad dobijanja vrednosti u traženoj tački.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #65 poslato: 02. Oktobar 2008. u 14:03 »
Evo mene u prognozama...Na mali nagovor Milosa :)
Elem,po mom misljenju, situacija na ovom meteogramu moze komotno da bude:pokoja pahulja snega,za vreme najjacih padavina...
Posto koliko znam sa jacinom padavina se desava da se snizava granica topljenja pahulja...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #66 poslato: 02. Oktobar 2008. u 14:10 »
^^
Miloše, bez ljutnje, ali koordinate koje ukucavaš u GFS su pogrešne, ako već gledaš u Beograd.
Kako bi to izbegao, konvertuj koordinate u decimalni zapis. Tako ćeš imati:
- latitude 44.8
- longitude 20.47
To su koordinate meteorološke stanice na Vračaru (44°48', 20°28')
Možeš i, umesto toga, da uneseš ICAO skraćenicu za beogradski aerodrom LYBE.
Istina, meteogrami se ne razlikuju puno, jer su tačke u modelu na preko 100 km jedna od druge, a vrši se bilinearna interpolacija između tih tačaka zarad dobijanja vrednosti u traženoj tački.

Hvala ptprince, ne znam kakvu ljutnju pominješ. Svaka ispravka ili sugestija je uvijek dobrodošla. :D Kao što i kažeš, na ovim meteogramima globalnog modela, same koordinate i nisu toliko bitne, tako da ne vjerujem da bi bilo ikakve razlike i da sam ukucao koordinate Karađorđevog parka...

U svakom slučaju, pred nama je vrlo opasan front. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #67 poslato: 02. Oktobar 2008. u 14:15 »
Ah, ljutnja... pun sam je ponekad, jer je srećem tamo gde se ne nadam. Prosto mi je postala navika da se tako obraćam ljudima kada ukazujem na grešku. Šta ćeš... ;)
Ipak, želeo sam da ti ukažem na to samo zarad korektnosti u radu kojoj svi težimo.

Genčiću, jedino nisi rekao gde će to biti snega. :-\
A to koliko znaš, saznaćeš kada budeš pažljivo slušao Jancova predavanja, sada, na prvoj godini. Zato ga slušaj pažljivo, vredeće! ;)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #68 poslato: 02. Oktobar 2008. u 14:22 »
U da!
To je danas pricao prof.Djenize-AKo vas pitaju kakav ce biti januar vi kazete bice snega(a ne kazete gde! :) )
Inace da razjasnim: mislio sam na meteogram iznad, na kome stoje tacne koordinate, pa samim tim se to i odnosilo na situaciju iznad te tacke na zemlji...
Mislio sam da se to podrazumeva... :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #69 poslato: 02. Oktobar 2008. u 14:41 »
Pa da, samo ne znam otkud ti ideja da će biti snega u Beogradu! Nema pojma!
Pogledaj malo pažljivije. Temperatura pada ispod nule na 850 mb, što ti dođe na negde oko 1500 m visine.
Pogledaj takođe i prethodne postove, gde smo Boce i ja pričali o snežnoj granici.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #70 poslato: 02. Oktobar 2008. u 14:51 »
Ne znam, ali to vise iz nekog zapazanja da kad prolazi front i temperatura naglo pada i na 850hpa i u prizemlju, desava se da se pahulje pojave na +5 c i vise (u prizemlju), pa mi se ova situacija tako predstavila...
Ako nista sam sam bio svedok takvih dogadjaja...
Inace koliko vidim ovde nema temperatura slojeva izmedju...Pretpostavka da je pri ovim uslovima(da li je to u pitanju vlaznoadijabatski gradijent?) potrebno -6,-7c na 850 hpa, da bi u prizemlju bilo oko 0c, sto bi davalo cist sneg?
Da li gresim?

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #71 poslato: 02. Oktobar 2008. u 14:56 »
Mislim da je previše toplo po visini da bi provejale prve pahulje, ali nije ništa nemoguće. Ako se sjećate, prošlog novembra kad je pao snijeg u Beogradu i u Novom Sadu, temperatura po visini (850mb) se nije spuštala ispod -1C. Na 2m visine je bilo malo hladnije nego što crtaju modeli da će biti u nedjelju, tj. +0 do+2C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #72 poslato: 02. Oktobar 2008. u 15:01 »
Ne znam, ali to vise iz nekog zapazanja da kad prolazi front i temperatura naglo pada i na 850hpa i u prizemlju, desava se da se pahulje pojave na +5 c i vise (u prizemlju), pa mi se ova situacija tako predstavila...
Ako nista sam sam bio svedok takvih dogadjaja...
Inace koliko vidim ovde nema temperatura slojeva izmedju...Pretpostavka da je pri ovim uslovima(da li je to u pitanju vlaznoadijabatski gradijent?) potrebno -6,-7c na 850 hpa, da bi u prizemlju bilo oko 0c, sto bi davalo cist sneg?
Da li gresim?

Ne previše. Ionako imam ideju da stavljam radiosondažne podatke (grafički) i da ih tumačim, kako bi javnost, pa i mladi studenti prve godine meteorologije, znali nešto više.
Dalje, na +5 sneg može da bude samo iz nekog Cb-a, kad povuče strujanjima vazduh naniže. To možeš da imaš u proleće. Sada, na jesen, sneg ide iz Ns, i to tek na prizemnim temperaturama ispod +3 (susnežica) ili +1 (sneg). Manje-više toliko. Ekstremi su nešto drugo i besmisleno ih je razmatrati u ovakvom kontekstu.
I najzad, da se sneg zadrži, tlo mora da bude doobro ohlađeno, odnosno bar na -0.5, što se dešava tek posle dužeg mraznog perioda ili nekog bitnog minusa (recimo -1, -2).

Mislim da je previše toplo po visini da bi provejale prve pahulje, ali nije ništa nemoguće. Ako se sjećate, prošlog novembra kad je pao snijeg u Beogradu i u Novom Sadu, temperatura po visini (850mb) se nije spuštala ispod -1C. Na 2m visine je bilo malo hladnije nego što crtaju modeli da će biti u nedjelju, tj. +0 do+2C.

Ne, sada nema govora o pahuljama. Ne u nizijama. Ljudi, polako, oktobar je...
Tih 0 do +2 će biti kad se razvedri, dakle, posle padavina.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #73 poslato: 02. Oktobar 2008. u 15:08 »
Ne, sada nema govora o pahuljama. Ne u nizijama. Ljudi, polako, oktobar je...
Tih 0 do +2 će biti kad se razvedri, dakle, posle padavina.

Ja ne kažem da će sada biti +2C uz padavine, već da je tako bilo prošlog novembra. Ovoga puta čisto sumnjam da će biti ispod +5C za vrijeme padavina. Naravno, još je rano za prve pahulje, ali ako zima nastavi ovim tempom, nije nemoguće da ćemo ih vidjeti već u oktobru. ;) Ako ne ništa, drago mi je da smo ovako rano već počeli da uopšte i pominjemo snijeg. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #74 poslato: 02. Oktobar 2008. u 15:15 »
Ne znam da li je offtopic,ali moram da pitam:
Dogadjaj koji mi je ostao u secanju,da se u kasnu jesen 29 novembra,desilo da je temperatura prolaskom fronta naglo opala uz jak vetar, sevanje, i kisu koja je ubrzo presla u jeziv sneg koji je trajao 10 minuta i napadao 7-8 cm ...Sevanje je moglo biti samo iz cb-a...a i karakter padavina je bio pljuskovit,no znalo se jasno da je u pitanju front,a ne neki dnevni razvoj...
Usled temperature iznad nule sneg se brzo otopio.
Ipak mislim da je moguc sneg iz cb na liniji fronta na jesen,a ne samo iz nimbostratusa...
Inace mislim da je vreme za novi rekord: najraniji datum padanja snega u bg-u :)
Da se razumemo , ja ne tvrdim da ce biti snega ,samo mi je malo primirisalo,nista vise...

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #75 poslato: 02. Oktobar 2008. u 15:31 »
Au, ala ste se raspričali i izraspravljali oko snega, i to već na samom početku oktobra... ::)
Kako kaže Boce, uslediće klasičan NW prodor, u BG-u Tmax u nedelju neće ići ispod 12 C... Neće biti ništa vanredno...
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #76 poslato: 02. Oktobar 2008. u 15:34 »
Gencicu, koji je to bio 29.novembar, ja se toga ne secam (ako mislis na Beograd) ili bar kod mene nije bilo sevanja.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #77 poslato: 02. Oktobar 2008. u 15:42 »
Sneg u oktobru sto da ne.Setite se 8. oktobra 2003, kada je iznenada juzno od Beograda doslo do pojave snega u nizim krajevima, tako je kod mene sneg padao nekih pola sata na +4*C kome je predhodila jaka kisa i vetar 

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #78 poslato: 02. Oktobar 2008. u 15:44 »
Jeste, 2003. ga je bilo... Ali 2008. ga neće biti...
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #79 poslato: 02. Oktobar 2008. u 15:47 »
Tek ćemo vidjeti. Od ovog prodora neće, ali od nekog sledećeg...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm