Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2008  (Pročitano 64321 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Re: Oktobar 2008
« Odgovor #100 poslato: 03. Oktobar 2008. u 11:09 »
Sneg u oktobru u Beogradu je i dalje SF. Međutim, znam da je na teritoriji grada najraniji sneg bio negde 7. oktobra negde 70ih, ali nemojte me sada vući za tačne podatke. Još i sa tim da se bakćem, kad ste mi postavili minu za 19. novembar 2004. Nije fer! Imam dosta posla trenutno, tako da ću ubuduće izbegavati da repliciram na taj način. Javljaću se samo kada mislite da se potučete oko toga, jer mrzim nered i agresiju iznad svega (čak i kada sam i sam agresivan). Ubio bih nekoga zbog toga! :lmao:

Vidim da GFS ublažava i ovaj prodor. Naravno, i prema očekivanjima. Naime, smanjene su padavine, a u vreme njihovog prstanka će na 850 mb biti oko +3. Dakle, nema pojam za sneg čak ni iznad 1500 metara. Zato, u svojoj proceni, dižem snežnu granicu na 1700 metara za pojavu susnežice, 1900 metara za sneg a 2200 za snežni pokrivač. Bojim se da se Babin Zub ipak neće zabeleti (osim ako ne dobije cement na krunici :lmao:).

Koliko jak vetar? Pa, sve manje. Mislim da udari u Beogradu i okolini neće preći 12 m/s. Dakle, bez oluje, ali sa bitnim vetrom. Maksimalni udari po severu Srbije će po meni biti do 15, 16 m/s.

Temperature? Subota popodne Tmax oko 20, ali nedelja Tmin oko 7, a Tmax oko 12, 13 stepeni za Tmax, zavisi kada se malo razvedri. Ponedeljak će imati hladno i vedro jutro. Prizemni mrazevi su mogući ponegde, na mrazištima (lokacije sa češćim mrazevima).

Izgledi za dalje: Ipak će biti Miholjskog leta. Sledeće sedmice lepo vreme sve do subote na nedelju, 11-12 oktobra, kada se očekuje jedan sasvim blag frontić. Posle toga opet lepo vreme, sa Tmax preko 20°C, pa i do 25°C. Recimo, kao danas.

Skroz je pogrešno porediti oktobarske prodore sa novembarskim. Naročito početak oktobra i sredinu novembra. Mnogo toga se menja u režimu razmene energije, dani postaj znatno kraći, tlo hladnije... To se jednostavno ne radi ni u dugoročnoj prognozi, a kamoli u sinoptici i kratkoročnoj prognozi. Nema nikakvog smisla, pa makar bile slične temperature. Meteorologija je znatno kompleksnija od toga.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #101 poslato: 03. Oktobar 2008. u 11:15 »
Ipak će front poraniti malo. Kiša kreće na severu Srbije već u subotu ujutru, a posle podne stiže već do jugoistoka. U subotu uveče već prestanak padavina i razvedravanje na severu. Nedelja sunčano i hladnije sa maksimalnim temperaturama između 10 i 15 stepeni. U subotu umeren severozapadni vetar, već u nedelju polako okreće na jugozapadni i slabi. Dakle običan jesenji front sa prolaznom kišom i prolaznim manjim padom temperature.  :)
Od ponedeljka se očekuje i prodor toplog vazduha sa jugozapada Evrope pa se svakim danom očekuje sve toplije vreme.

Krajem naredne nedelje moguća anticiklonska košava.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #102 poslato: 03. Oktobar 2008. u 11:18 »
U isto vreme smo pisali Peđa, a vidim i da nam se prognoze podudaraju.  :D

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #103 poslato: 03. Oktobar 2008. u 11:19 »
Nego! :D
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #104 poslato: 03. Oktobar 2008. u 11:39 »
Slažem se sa vama dvojicom. Trebalo bi da bude tako... Ipak ćemo vidjeti da li će 06Z još malo ublažiti promjenu, jer je GFS krenuo tom tendencijom.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #105 poslato: 03. Oktobar 2008. u 12:19 »
06Z dosta hladniji za sutra. Malo je poranio, ali još ublažio promjenu. Za Beograd se crta oko 12mm.

Nakon par dana stabilnog i suvog vremena, novu promjenu crta u četvrtak.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #106 poslato: 03. Oktobar 2008. u 12:30 »
Kako vidim ,u dometu 5-7 dana, posle ovog fronta, sledi ''lepo'' vreme kako i prilici ovom razdoblju...a kad to kazem mislim na miholjsko leto, kome je sad pravo vreme: Da vas podsetim da je Miholjdan 12.Oktobra po nasem kalendaru i ako dozvolite, mislim da sve ide po planu :)
Nakon jesenjeg zahladjenja u septembru usledio je manje-vise period toplijeg vremena, koji se savrseno uklapa u ,,narodno tumacenje vremena'' , po kome se ovakvo vreme moze ocekivati bas oko 12.10.- Tzv. Sirotinjsko Leto (poslednja sansa narodu da zavrsi poljske poslove... :) )
A posle...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #107 poslato: 03. Oktobar 2008. u 12:33 »
GFS06 je do sada najtopliji za Novi Sad i najsiromašniji padavinama. Crta se samo 6mm.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #108 poslato: 03. Oktobar 2008. u 12:38 »
Ipak raduje(barem mene) sto gfs 06z, ''mirise'' za razdoblje oko 6-7 dana ponovno formiranje anticiklona nad zapadnom evropom i britanijom, sto bi nas spaslo jugozapadnog strujanja ovog ogromnog ciklona nad atlantikom...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #109 poslato: 03. Oktobar 2008. u 12:45 »
Baš tako, Joe. Izlaz je nešto blaži, ali su nikli neki novi prodori. Osim što bih podigao Tmax za nedelju za par stepeni (na oko 15-16), ostajem pri rečenom u postovima.
Isto važi i za Miholljsko leto koje je u suštini već počelo. Nije striktno 12. oktobar jedini dan Miholjskog leta, već prva i eventualno druga dekada oktobra.
A šta fali SW strujanju? Ono podržava miholjske letnje dane...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #110 poslato: 03. Oktobar 2008. u 12:54 »
Iako bi ljudi rekli da ima mnogo zdravorazumskih razloga da je bolje da bude Miholjskog leta, nekako mi je posle leta - leto dosadilo...
Ono mi nikako nije meteoroloski zanimljivo...
No dobro, sve to ima svoje...

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #111 poslato: 03. Oktobar 2008. u 16:03 »
Dakle običan jesenji front sa prolaznom kišom i prolaznim manjim padom temperature.  :)

Sve se slažem, biće prolazna kiša i prolazni pad temperature. Ali ne bih rekao da će ovaj pad T biti "manji pad". Sa današnjih 26 na 12-15 u nedelju i nije baš "manji pad"...
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže MILANCE

• *
« Odgovor #112 poslato: 03. Oktobar 2008. u 16:11 »
Dali postoji uslovi za stvaranje nekom kumulonimbusa i neku jacu konvektivnu oblacnost.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #113 poslato: 03. Oktobar 2008. u 16:14 »
Dali postoji uslovi za stvaranje nekom kumulonimbusa i neku jacu konvektivnu oblacnost.

U tvojim krajevima su veće šanse za grmljavinu, nego u ostatku Srbije... Vrlo je moguće da će front donijeti i neki Cb sutra popodne...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #114 poslato: 03. Oktobar 2008. u 16:17 »

Što bi rekli u kvizovima: Da, ali nije bitno. Neće biti grada, ne brini. Protivgradna sezona je gotova, nema više pucanja. Samo još formalno da se sve završi 15-og u ponoć na 16-ti.

Van mreže MILANCE

• *
« Odgovor #115 poslato: 03. Oktobar 2008. u 16:17 »
Znaci da mi se pripremi cale ako dodje neki cd posto to mi je zadatak.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #116 poslato: 03. Oktobar 2008. u 16:21 »
Ne mora da brine ćale. Kao što ptprince reče, možda bude cd-ova, ali grada neće biti. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #117 poslato: 03. Oktobar 2008. u 18:17 »
Sutra moze da se desi da bude razlika izmedju severa i juga i vise od 10 stepeni! posto ce trebati vremena da stigne zahladjenje sa severozapada do jugoistoka i juga...

Na mreži Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #118 poslato: 03. Oktobar 2008. u 18:37 »
12Z produžio trajanje prodora i povećao mi padavine   :-\

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #119 poslato: 03. Oktobar 2008. u 19:33 »