Sneg u oktobru u Beogradu je i dalje SF. Međutim, znam da je na teritoriji grada najraniji sneg bio negde 7. oktobra negde 70ih, ali nemojte me sada vući za tačne podatke. Još i sa tim da se bakćem, kad ste mi postavili minu za 19. novembar 2004. Nije fer! Imam dosta posla trenutno, tako da ću ubuduće izbegavati da repliciram na taj način. Javljaću se samo kada mislite da se potučete oko toga, jer mrzim nered i agresiju iznad svega (čak i kada sam i sam agresivan). Ubio bih nekoga zbog toga!
Vidim da GFS ublažava i ovaj prodor. Naravno, i prema očekivanjima. Naime, smanjene su padavine, a u vreme njihovog prstanka će na 850 mb biti oko +3. Dakle, nema pojam za sneg čak ni iznad 1500 metara. Zato, u svojoj proceni, dižem snežnu granicu na 1700 metara za pojavu susnežice, 1900 metara za sneg a 2200 za snežni pokrivač. Bojim se da se Babin Zub ipak neće zabeleti (osim ako ne dobije cement na krunici
).
Koliko jak vetar? Pa, sve manje. Mislim da udari u Beogradu i okolini neće preći 12 m/s. Dakle, bez oluje, ali sa bitnim vetrom. Maksimalni udari po severu Srbije će po meni biti do 15, 16 m/s.
Temperature? Subota popodne Tmax oko 20, ali nedelja Tmin oko 7, a Tmax oko 12, 13 stepeni za Tmax, zavisi kada se malo razvedri. Ponedeljak će imati hladno i vedro jutro. Prizemni mrazevi su mogući ponegde, na mrazištima (lokacije sa češćim mrazevima).
Izgledi za dalje: Ipak će biti Miholjskog leta. Sledeće sedmice lepo vreme sve do subote na nedelju, 11-12 oktobra, kada se očekuje jedan sasvim blag frontić. Posle toga opet lepo vreme, sa Tmax preko 20°C, pa i do 25°C. Recimo, kao danas.
Skroz je pogrešno porediti oktobarske prodore sa novembarskim. Naročito početak oktobra i sredinu novembra. Mnogo toga se menja u režimu razmene energije, dani postaj znatno kraći, tlo hladnije... To se jednostavno ne radi ni u dugoročnoj prognozi, a kamoli u sinoptici i kratkoročnoj prognozi. Nema nikakvog smisla, pa makar bile slične temperature. Meteorologija je znatno kompleksnija od toga.