Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2008  (Pročitano 64280 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Re: Oktobar 2008
« Odgovor #140 poslato: 08. Oktobar 2008. u 20:06 »
Dobro je da nismo pali pod uticaj aktivnosti Atlantika
Anticiklon će trajati očgledno dugo ali kad popusti biće interesantno sigurno.
recimo ovako  :D

« Poslednja izmena: 08. Oktobar 2008. u 22:13 Boce »

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #141 poslato: 08. Oktobar 2008. u 22:01 »
Pfff, ja ocekivao da ces neki sneg da nam pokazes! :))

Van mreže Darko_9

« Odgovor #142 poslato: 09. Oktobar 2008. u 21:25 »
Narednih dana i dalje temperature preko 20 stepeni! ili ti u prevodu miholjsko leto! zahladjenje tek oko 20 oktobra kao sto sam i rekao juce!

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #143 poslato: 10. Oktobar 2008. u 07:30 »
GFS u najnovijem izlazu daje slabe padavine popodne u Srbiji južno od Save i Dunava :-\

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #144 poslato: 10. Oktobar 2008. u 10:36 »
Malo sam iznenađen ovakvim ispadom modela u pogledu padavina. Prema sinoptičkoj situaciji koja se očekuje narednih dana, zadržaće se anticiklon sa centrom iznad nas još nekih 7 dana. Anticiklon će još jačati danas i sutra, a onda će malo zastati, dok se njegovo slabljenje (ali ne i pomeranje) očekuje tek od utorka.
Kad malo bolje razmislim, date 'padavine' verovatno potiču iz procenjene niske oblačnosti, a modeli obično nešto iz toga 'iscede'. Lično mislim da nema ništa od padavina, nekih ozbiljnih sigurno.
Konkretno: jutra sa maglama po kotlinama i dolinama reka, tamo gde su se javljale i jutros i ovih par dana unazad. Preko dana pretežno sunčano. Vetar slab promenljivog pravca. Temperature bez bitnih promena.
Vreme idealno za uživanje, ali i za radove na otvorenom, poljske radove (jabuke, repa i da ne lupam šta sve stiže u ovo vreme), građevinske radove (građevinari, stavljajte sve pod krov ako do sada niste, završavajte struju, vodu, termoizolacije... Ima još desetak dana za to, sigurno.

Ovo po čemu se ovaj anticiklon razlikuje od nekog letnjeg jeste to što je u ovo doba godine dan kraći od noći, pa je bilans zračenja negativan. Dakle, ako išta i stigne na površinu tla, sve će to da se ohladi, pa čak i malo više. Zagrevanje vazduha se sve više vrši advekcijama, a sve manje od Sunca. A pošto vetra nema, advekcija je nulta, tj. nema je.
Kad pomislim na zagađenost vazduha, ima sve živo da se usmrdi od ovog anticiklona.Dobro je da se još ne loži, inače bi tek bila žurka.
U novembru, ako bude ovakve situacije, računajte na magle tokom većeg dela dana, niske oblačnosti, prilično povećano zagađenje na kritičnim mestima (Beograd, Pančevo...), pa loženje dodaje svoj smrad i prljavštinu... Dakle, uživajte sada u ovom lepom vremenu. Biće ga još, i to prilično.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #145 poslato: 10. Oktobar 2008. u 20:05 »
Sto se tice padavina one su moguce u planinskim krajevima ,kod mene je danas celo popodne grmelo iz pravca kucajskih planina

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #146 poslato: 12. Oktobar 2008. u 13:29 »
Počelo da se crta neko suvo zahlađenje za naredni vikend. Napokon neka naznaka promjene vremena...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #147 poslato: 12. Oktobar 2008. u 13:46 »
slazem se s milosem ;)

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #148 poslato: 12. Oktobar 2008. u 16:33 »
Koliki pad temperature trenutno pokazuje

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #149 poslato: 12. Oktobar 2008. u 17:02 »
5 do 10 stepeni...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #150 poslato: 12. Oktobar 2008. u 18:11 »
Znači ipak nam ostaje cela sedmica miholjskog leta

Van mreže Darko_9

« Odgovor #151 poslato: 12. Oktobar 2008. u 20:11 »
U pravu ste sledeceg vikenda konacno pad temperature! bice izgleda ispod 20 stepeni!

Van mreže Darko_9

« Odgovor #152 poslato: 12. Oktobar 2008. u 20:13 »
Znači ipak nam ostaje cela sedmica miholjskog leta

Da do subote!

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #153 poslato: 12. Oktobar 2008. u 23:12 »
Novi izlazi su ukinuli to zahlađenje što se crtalo za vikend...
Meni lično ne smeta ovakvo vrijeme, samo da ne potraje previše, pa da i zima bude ovakva...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #154 poslato: 12. Oktobar 2008. u 23:21 »
Novi izlazi su ukinuli to zahlađenje što se crtalo za vikend...
Meni lično ne smeta ovakvo vrijeme, samo da ne potraje previše, pa da i zima bude ovakva...

nema nista od zahladjenja mozda padne za stepen dva temperatura u subotu ali izgleda posle toga opet temperature 20-ak stepeni pa mozda cak i vise! samo da ne bude topao oktobar kao 2006 godine!

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #155 poslato: 13. Oktobar 2008. u 01:00 »
2006-e je bio extra dobar oktobar, secam se da sam zadnjih dana oktobra sedeo uvece u Miss Money Penny-u na Adi u letnjoj basti u kratkim rukavima :)
Inace i 2004-te je bio topao oktobar, 31.10 je bilo 27 C.

Ali ovaj oktobar nije topao kao 2004-te i 2006-te, tada je bilo i dana sa 25+ C (24.10.2006 T.max 29.8 C), a po za ovaj oktobar mi deluje da tako toplo ipak nece biti.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #156 poslato: 13. Oktobar 2008. u 09:50 »
Baš tako, Stefano. Septembar mu ga je dao po zahlađenju, a sada nema šanse da se temperatura toliko podigne na skoro 30 stepeni. Meni i 25 stepeni deluje pomalo kao SF, ali nešto ispod 25 je tu već danima.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #157 poslato: 13. Oktobar 2008. u 09:55 »
GFS u najnovijem izlazu daje slabe padavine popodne u Srbiji južno od Save i Dunava :-\

Sto se tice padavina one su moguce u planinskim krajevima ,kod mene je danas celo popodne grmelo iz pravca kucajskih planina

Imajući u vidu pojavu konvekcije po Sremu i na planinama u to vreme (u Sremskoj Mitrovici, u Inđiji - Srba nam je javio, videti Oktobar I dekada, Aktuelne vremenske prilike; ovo drugo nam je javio Dikile, ovde sam ga citirao), GFS ga je majstorski pogodio! Doduše, zbog rezolucije modela i veće verovatnoće da će konvekcije biti na planinama, 'fleka' za padavine je data južnije nego što je bila. Ipak, smatram da je GFS znatno popravio neka svoja svojstva u modelu.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #158 poslato: 13. Oktobar 2008. u 13:19 »
Gfs vec u nekoliko izlaza mirise znacajniju promenu vremena od 21..Jeste da je to daleko ali svaki izlaz daje sve hladnije vreme uz padavine

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #159 poslato: 13. Oktobar 2008. u 14:43 »
Kontradiktorne prognoze GFS i ETA modela za petak i naredni vikend.

GFS daje stabilno vreme, bez padavina, sve do kraja perioda (tek za 22-gi ima neki prodor, ali o tom potom):

S druge strane, Eta model koji pušta RHMZ Srbije vrlo decidirano i strogo daje prodor već za petak:

Ko će biti u pravu?

Koliko god da poštujem Eta model, GFS mi se nekako pokazao pouzdanijim u poslednje vreme. Opet, zvanična prognoza radi po svom modelu, i ta činjenica ima težinu. I niko nema tapiju na tačnost.
Ustvari, sve zavisi od toga kada će anticiklon konačno oslabiti dovoljno da ga upropasti neki ciklon. Scenariopromene je otprilike isti, samo su datumi u 'blagom' neskladu.