Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2008  (Pročitano 64257 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Re: Oktobar 2008
« Odgovor #180 poslato: 15. Oktobar 2008. u 19:13 »
Koliko padavina daje za moje područje koordinate su mi 44.88 i 18.55
6mm u petak.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #181 poslato: 15. Oktobar 2008. u 20:52 »
Hvala Miloše:-)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #182 poslato: 15. Oktobar 2008. u 22:05 »
hmmm kod mene ce biti oko 10mm ukupno u petak ;)

Van mreže Darko_9

« Odgovor #183 poslato: 16. Oktobar 2008. u 00:41 »
Danas ce u Beogradu biti 25 ili 26 tepeni! ja milim da je to do sad najtopliji dan od pocetka oktobra!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #184 poslato: 16. Oktobar 2008. u 10:08 »
Danas će inverzija malo popustiti zbog ulaska severozapadnog strujanja po visini. Dakle, toplije u nižim predelima će biti posledica nešto intenzivnijih vertikalnih strujanja, ali će zato na planinama biti nešto hladnije ili bar isto kao juče. Veče će biti nešto toplije nego inače zbog postepenog naoblačenja i jugovine. Ipak, mislim da je 25-26 stepeni malo previše. Moje je mišljenje da neće preći 23-24 stepena.
Sutra će u Beogradu biti kiše samo u radno vreme. Prema raspoloživim modelima (GFS, Eta, WRF-NMM), kiša će biti između 10 i 15 časova (prosto se može dati vreme pojave koliko su modeli saglasni). Posle jutarnjeg minimuma od oko 14 stepeni 10 sati će temperatura doći do nekih 17 stepeni, a onda pad uz pojačan severozapadni vetar do oko 11 stepeni uveče.
Miholjsko leto će malo da pauzira, jer od ponedeljka ide ponovo stabilno vreme još nedelju dana. Doduše, neće biti ovoliko toplo kao sada, ali još neće biti za grejanje. Bar do pred kraj sledeće sedmice.
Za sada uživajmo u nešto toplijem danu. :)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #185 poslato: 16. Oktobar 2008. u 10:53 »
Mesečna prognoza RHMZ Srbije za period 16. septembar - 15. oktobar 2008.

Stičem neki utisak da nije ispalo loše.
Samo da završi septembar, pa ću da ucrtam šta se stvarno dogodilo. ;)
A evo šta se stvarno dogodilo:

Tmin je urađena možda bolje nego ikada. Najveće odstupanje ostvarene od prognozirane je možda 2 stepena, što je i za sinoptičare fenomenalno.
Međutim, Tmax je lepo propraćena samo u početku perioda (prvih pet-šest dana). Posle toga ima dva bitna odstupanja naniže. Prodor 24-28 septembra je bio daleko oštriji od očekivanog.
Ipak, dobar kvalitet prognoze je potvrđen danima sa kišom (ubeleženi crnim tačkama iznad prognoziranih zelenih). Iako mislim da je prognoza bila pogrešna za 22-23 u tom pogledu (nema razloga da vuku kišu 4 dana od takvog prodora), svaki ulaz sa padavinama je pogođen.
Što se grmljavine tiče, u Beogradu je nije bilo. Međutim, Joe to dobro zna, a i drugi iz NS, da je grmljavine bilo u ovom drugom prodoru polovinom prošle dekade. Dakle, pogodak i ovde.

Sad se ja pitam da li je to dobar znak da se dugoročne bolje ostvaruju nego pre, ili je to bilo samo slučajno? Ponovljen pogodak nije slučajnost, tako da će vreme pokazati svoje. Ha, isto važi i za ponovljen promašaj! ;D

I da zaključim ovu dugoročnu prognozu kompletiranim ostvarenjem vremena i komentarom. Prvo, grafik prognoze docrtan ostvarenim vremenom:

Da ne širim komentar na prvih 15 dana (ima ga u citatu), komentarisaću samo drugih 15 dana.
Imajući u vidu kako se rade dugoročne prognoze, ova nije ispala loše. Na prvi pogled rekli bi da nisam u pravu, ali evo zašto mislim ovako.
Prvo, predviđen je jedan prodor početkom oktobra, i to kratkotrajan. Ostvarenje ovog prodora je došlo 2 dana ranije, ali je intenzitet promene odgovarao redu veličine promene. Prvo, pre prodora došlo je do otopljenja koje je realno bilo malo jače od prognoziranog. Zahlađenje koje je trajalo kako je i predviđeno (jedan dan hladno, dva dana padavina), ispalo je skoro baš kako treba. Čak i grmljavina koja je data u prognozi je tu. Doduše, ne u Beogradu, ali radarski centri su pratili razvoje konvektivne oblačnosti koja je dala grmljavinu. Dakle, i taj karakter promene vremena je pogođen.
Čak i Miholjsko leto koje je usledilo bilo je dobro pogođeno u pogledu Tmax i Tmin. Jedini promašaj tu jeste predviđen pojačan vetar, a imali smo vreme praktično bez vetra.
Ipak, kada sagledamo mogućnosti prognoze za narednih 30 dana (koja je pre svega orijentacione prirode), mislim da je prognoza za ovaj period bila dobra.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #186 poslato: 16. Oktobar 2008. u 11:02 »
Odvojio sam u naredni post najnoviju prognozu za 30 dana, za ceo oktobar 2008, kako bih mogao da se pozovem na ostvarivanje ove dugoročne prognoze.

Pa da vidimo... Sada pratimo dve dugoročne prognoze. Za 15 dana ćemo znati nešto više.

I posle 15 dana, novo iznenađenje: ponovo pogodak! Grafik docrtan ostvarenim vremenskim prilikama govori već dovoljno:

Prodor je na ovoj prognozi urađen sa gotovo sinoptičkom preciznošću. Pogledajte kako se preklapaju krive prognozirane i ostvarene Tmax i Tmin, dani sa kišom, kao i pomenuta grmljavina u prethodnom postu. Da ne poveruješ! :P
I ne samo to: vreme pre prodora je bilo lako uraditi, jer se tu umešala kratkoročna prognoza. Međutim, Miholjsko leto koje je usledilo jeste opet pun pogodak! Jedino pred kraj perioda prognoza i ostvarenje počinju da se razilaze i u pogledu Tmax i u pogledu kiše. Ali, kako se za sutra predviđa kiša, izgleda da neće biti bitnijeg promašaja. Jedino što ne izgleda da će biti ovoliko dana sa padavinama kao u prognozi, ali temperature će da se uklope.
Za dalje ćemo videti po isteku ovog meseca.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #187 poslato: 16. Oktobar 2008. u 11:04 »
I najzad, da okačim i najnoviju prognozu za narednih mesec dana, kako to vidi RHMZ Srbije:

Očekivani razvoj vremena je na strani ove prognoze, ali videćemo kako će se stvari razvijati.
Mislim da je dobro da javno pratimo i ovu prognozu, čisto da razbijemo famu o njihovoj (ne)tačnosti (čak i sami sebi - bar ja to činim).

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #188 poslato: 16. Oktobar 2008. u 11:41 »
Bogami činjenice govore da ove dugoročne prognoze RHMZ (bar za ovaj period koji smo pratili uz pomoć kolege ptprince-a) nisu uopšte za bacanje.
A moram da priznam da sam ih maksimalno ignorisao do sada. Možda je situacija bila malo stabilnija i povoljnija za ovakav vid prognoza ali pratićemo i na dalje pa ćemo videti i situacije kad se atmosfera malo uzburka.  :o

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #189 poslato: 16. Oktobar 2008. u 11:43 »
meteoblue prognoza padavina za sutra

Van mreže Darko_9

« Odgovor #190 poslato: 16. Oktobar 2008. u 18:14 »
Danas će inverzija malo popustiti zbog ulaska severozapadnog strujanja po visini. Dakle, toplije u nižim predelima će biti posledica nešto intenzivnijih vertikalnih strujanja, ali će zato na planinama biti nešto hladnije ili bar isto kao juče. Veče će biti nešto toplije nego inače zbog postepenog naoblačenja i jugovine. Ipak, mislim da je 25-26 stepeni malo previše. Moje je mišljenje da neće preći 23-24 stepena.
Sutra će u Beogradu biti kiše samo u radno vreme. Prema raspoloživim modelima (GFS, Eta, WRF-NMM), kiša će biti između 10 i 15 časova (prosto se može dati vreme pojave koliko su modeli saglasni). Posle jutarnjeg minimuma od oko 14 stepeni 10 sati će temperatura doći do nekih 17 stepeni, a onda pad uz pojačan severozapadni vetar do oko 11 stepeni uveče.
Miholjsko leto će malo da pauzira, jer od ponedeljka ide ponovo stabilno vreme još nedelju dana. Doduše, neće biti ovoliko toplo kao sada, ali još neće biti za grejanje. Bar do pred kraj sledeće sedmice.
Za sada uživajmo u nešto toplijem danu. :)
To sutrasnje zahladjenje nije nista strasno posle toga ide toplije vreme sa temperaturama 20-ak stepeni mozda i malo vise novo zahladjenj stize 24 oktobra izgleda posle toga idu ceste kise sto je i normalno pred pocetak novembra...

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #191 poslato: 17. Oktobar 2008. u 21:16 »
ja bih rekao da od 25 oktobra ide hladnije vreme sa cestim zahladjenjiima sa severozapada i temperaturom ispod 15 stepeni!

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #192 poslato: 18. Oktobar 2008. u 18:50 »
Zadnji GFS crta novo suvo zahlađenje za petak i vikend. Za sada, padavine ostaju zapadnije i južnije od Beograda, ali ćemo vidjeti kako će se razvijati situacija.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #193 poslato: 18. Oktobar 2008. u 19:29 »
od 25. je scenario potpuno nesiguran što i pokazuju šareni izlazi GFS-a

Van mreže Darko_9

« Odgovor #194 poslato: 18. Oktobar 2008. u 22:32 »
U pravu si Miloshe u petak stize zahladjenje i pad temperature!

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #195 poslato: 18. Oktobar 2008. u 23:02 »
od 25. je scenario potpuno nesiguran što i pokazuju šareni izlazi GFS-a

Šareni što se temperatura tiče, ali ne i padavina...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #196 poslato: 19. Oktobar 2008. u 18:20 »
Pa polako se crta tendencija hladnijeg vremena... Nadajmo se da ce biti u novembru nekih sneznih aktivnosti :)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #197 poslato: 19. Oktobar 2008. u 18:44 »
vrlo moguce....
jedva cekam ;)

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #198 poslato: 19. Oktobar 2008. u 19:41 »
Tendencije postepenog dolaska hladnijeg vazduha sa severoistoka je sigurna do 25. ali posle toga, za sada, su veće šanse za jugozapadno strujanje i toplije vreme bez padavina.
Naravno sve se to da brzo promeniti i neka bude tako  :o

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #199 poslato: 19. Oktobar 2008. u 23:29 »
GFS sada crta neke jadne padavine u petak...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm