Mesečna prognoza RHMZ Srbije za period 16. septembar - 15. oktobar 2008.
Stičem neki utisak da nije ispalo loše.
Samo da završi septembar, pa ću da ucrtam šta se stvarno dogodilo.
A evo šta se stvarno dogodilo:
Tmin je urađena možda bolje nego ikada. Najveće odstupanje ostvarene od prognozirane je možda 2 stepena, što je i za sinoptičare fenomenalno.
Međutim, Tmax je lepo propraćena samo u početku perioda (prvih pet-šest dana). Posle toga ima dva bitna odstupanja naniže. Prodor 24-28 septembra je bio daleko oštriji od očekivanog.
Ipak, dobar kvalitet prognoze je potvrđen danima sa kišom (ubeleženi crnim tačkama iznad prognoziranih zelenih). Iako mislim da je prognoza bila pogrešna za 22-23 u tom pogledu (nema razloga da vuku kišu 4 dana od takvog prodora), svaki ulaz sa padavinama je pogođen.
Što se grmljavine tiče, u Beogradu je nije bilo. Međutim, Joe to dobro zna, a i drugi iz NS, da je grmljavine bilo u ovom drugom prodoru polovinom prošle dekade. Dakle, pogodak i ovde.
Sad se ja pitam da li je to dobar znak da se dugoročne bolje ostvaruju nego pre, ili je to bilo samo slučajno? Ponovljen pogodak nije slučajnost, tako da će vreme pokazati svoje. Ha, isto važi i za ponovljen promašaj! ;D
I da zaključim ovu dugoročnu prognozu kompletiranim ostvarenjem vremena i komentarom. Prvo, grafik prognoze docrtan ostvarenim vremenom:
Da ne širim komentar na prvih 15 dana (ima ga u citatu), komentarisaću samo drugih 15 dana.
Imajući u vidu kako se rade dugoročne prognoze, ova nije ispala loše. Na prvi pogled rekli bi da nisam u pravu, ali evo zašto mislim ovako.
Prvo, predviđen je jedan prodor početkom oktobra, i to kratkotrajan. Ostvarenje ovog prodora je došlo 2 dana ranije, ali je intenzitet promene odgovarao redu veličine promene. Prvo, pre prodora došlo je do otopljenja koje je realno bilo malo jače od prognoziranog. Zahlađenje koje je trajalo kako je i predviđeno (jedan dan hladno, dva dana padavina), ispalo je skoro baš kako treba. Čak i grmljavina koja je data u prognozi je tu. Doduše, ne u Beogradu, ali radarski centri su pratili razvoje konvektivne oblačnosti koja je dala grmljavinu. Dakle, i taj karakter promene vremena je pogođen.
Čak i Miholjsko leto koje je usledilo bilo je dobro pogođeno u pogledu Tmax i Tmin. Jedini promašaj tu jeste predviđen pojačan vetar, a imali smo vreme praktično bez vetra.
Ipak, kada sagledamo mogućnosti prognoze za narednih 30 dana (koja je pre svega
orijentacione prirode), mislim da je prognoza za ovaj period bila dobra.