Ha, profi se malo istrčao sa nekim svojim zaključcima. Ipak, najispravniji je bio taj što mi je ukazao na ovaj događaj. Biću malo opširniji, ali samo sada. Ovakve analize su time-consuming!
Elem, prodora od 19. novembra 2004. se lično ne sećam. I ja sam bio mali u to vreme.
Pardon, ćerkica mi je tada bila bebica i više sam se bavio bebicom nego što sam pratio vreme, naročito van radnog vremena. Ali evo šta kažu objektivni zapisi.
Nesumnjivo je bio jedan od interesantnih prodora. Jak i olujni vetar su bili svuda prisutni po Srbiji. Pavlović je lepo okačio ono što je skinuo sa Ogimeta, a tačno je u poređenju sa onim što je otišlo u razmenu (dakle, uglavnom tačno). Međutim, vidim da nema nekih podataka, a da su neki netačni, pa ću sada postaviti listu najvećih i bitnijih udara vetra u m/s.
Sremska Mitrovica 32
Valjevo 31
Crni Vrh 30. Istina, u izveštajima su odlazili podaci i za 49 m/s, ali elektronski anemometar je u to vreme (a pomalo i sada) imao puno problema sa udarima vetra. Javljaju se 'fantomski' podacui o strašno velikim udarima, prilično nerealnim (i preko 78 m/s). Ovaj problem je kod nas poznat, ali još se nije došlo do pravog rešenja usled dijametralno suprotnih zaključaka. No, idemo dalje:
Smederevska Palanka 28
Novi Sad, Pljevlja 27
Sjenica, Banatski Karlovac, Popova Šapka 26
Zrenjanin, Loznica, Soluvnska Glava (opet planina u Makedoniji) 25
Palić, Sombor, Nikišić 24
Požega 23
Kragujevac, Kopaonik, Ćustendil (Bugarska) 22
Beograd, Ćuprija, Lom (Bugarska) 21
Kikinda, Kraljevo, Kruševac, Negotin 20
Niš 19
Veliko Gradište, Vršac 18 (vidite gde su šampioni vetra iz košavskog pravca kada je NW prodor!)
...
Zaječar 13 (specijalno za kolegu Bocea i društvo iz ćoška!)
Detaljnije o vremenu u Beogradu. Posle vedrog jutra, tokom prepodneva su se prvo namakli Ac, a zatim Cu i Sc. Potpuno se naoblačilo oko 12 sati. Duvao je SSW vetar do 6 m/s. Pritisak je bio u jačem padu. Za poslednja tri časa pre promene pritisak je opao za 2.5 mb, a od 17-og u 10 sati, kada je bilo 1010 mb, opao je do 19-og u 16 na 982.2 mb. Dakle, za 28 mb u roku od dva dana!
U 15:34 je počela kiša koja je, povremeno jaka, padala do 21:30. Front je obeležen pojavom najjačim udarom olujnog vetra u 16:50 (21.0 m/s). Ovaj udar je na aerodromu Surčin bio 28.3 m/s u 1640, a na aerodromu Batajnica 26.8 m/s (u 16:28). Na Košutnjaku taj udar je bio 21.4 m/s (u 16:56). U Novom Sadu je to bilo ranije; u 15:54 udar je bio 26.6 m/s. U Vršcu udar je bio istovremeno kad i u centru Beograda. Niš je, naravno, ovaj udar zahvatio nešto kasnije; u 19:52 bilo je 19.0 m/s. Ali, kad pogledate da je od Novog Sada do Niša negde 300 km putem, recimo 250 km vazdušnom linijom, a da je udar kasnio 4 sata, možete videti da je front bio jako brz. Ne uzimajte ove tačke bukvalno, jer nisu meteorološke stanice odabrane prema frontovima, ali računajte da je brzina kretanja ovog fronta bila oko 75 km/s. Inače, brzuina premeštanja fronta je tipski 35-45 km/h.
Pomenuto je Radišića Brdo kod Sjenice. Mala ispravka vesti: to nije vojni, već protivgradni poligon (i tamo sam radio, ali davno), odnosno RC Sjenica. Ono je nadmorske visine 1244 m, dakle oko 200 metara više od sinoptičke stanice Sjenica, a oko 250 metara iznad mesta Sjenica. Brdo je jako blizu grada. Podnožje brda je kod meteo stanice, a vrh brda je 4 km putem, odnosno oko 2.5 km vazdušnom linijom od Sjenice. Imate slike na sajtu RHMZ.
Slično je bilo po Srbiji, samo sa odgovarajućim vremenskim razlikama.
Sutradan, bilo je jakog NW vetra, a oblačnost roda Cu i Sc (dakle, ne Cb-i! Oni se ne razvijaju u nadirućoj hladnoj vazdušnoj masi, već samo na frontu) davala je povremeno kratkotrajan slab sneg u vidu pljuščića.
Temperatura je, naravno, prilično opala. U Beogradu je posle maksimalnih 15.4°C (oko 16 h) tokom padavina opala na 3.0°C (u 20 h). Padavina je po Srbiji bilo do oko 10-15 mm., da ne ulazim u detalje.
Ono što je bio predmet 'ukrštanja kopalja' jeste pojava snega i grmljavine u isto vreme. Sa žaljenjem konstatujem da je profi malo prenaglio, jer jeste u pravu za Beograd, ali ne i za Srbiju. Naime, počev od 16 sati, kada je front uleteo u Srbiju, na samom frontu javljala se i grmljavina. U većem broju slučajeva, posle prvog naleta grmljavine i olujnog vetra zaista je bilo snega. Od 16 sati to su bili Segedin, Kikinda, oko 18 sati Valjevo, a u 19 sati (SYNOP od 18 UTC) ovu kombinaciju su osim navedenih imali Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda, Loznica, Sremska Mitrovica, Kragujevac, Zlatibor, Požega, Kraljevo i Kruševac. Kasnije, po 22 sata, taj sled događaja je bio i u sledećim mestima: Pljevlja, Sjenica, Niš, Leskovac i Nikšić, a nešto kasnije i Vranje. Krajnji istok (Negotin, Zaječar i Dimitrovgrad, dakle i kolega Boce) bili su pošteđeni ovog fenomena.
Negde se čak i preklapala pojava snega i grmljavine: Valjevo, Požega (dakle verovatno i Čačak), a viši predeli su to imali kao pravilo (Zlatibor, Sjenica, Pljevlja).
Nigde Beograda. Nijedna od 4 lokacije koje su navedene, a imaju satna osmatranja!
Dakle, svi su u pravu, koga služi sećanje i ko je bio dovoljno veliki.
Samo, ubuduće molim vas sve da ne govorite jedni drugima da nisu u pravu kada je sećanje u pitanju, jer takve stvari se ipak dobro pamte! Ovde vas sve branim, a najviše vas branim od sebe (tj. neću nikoga da napadam da nije u pravu dok se prethodno ne raspitam za istinu)!
Pavloviću, svaka ti čast za članke koje si okačio. I svima akterima koje sećanje služi: Stefano, Genčić, profi... A mi, koji se toga ne sećamo, pa mora da postoji razlog za to. Neku zanimaciju...