Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Novembar 2008  (Pročitano 123821 puta)

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
Re: Novembar 2008
« Odgovor #440 poslato: 17. Novembar 2008. u 00:00 »

АУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
 КАКАВ ДИВАН 18З! СНЕГ У СУБОТУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 само до суботе још има 5 дана, а до тада овај снег може само тако да нестане!
 реците ми још једну ствар...
 када је минус при тлу,тј. снег се задржава и не топи, какав је однос мм падавина са цм снега, нпр. 10мм падавина колики би био снежни покривач. хвала!
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #441 poslato: 17. Novembar 2008. u 00:05 »
Ako se nevaram, otprilike su srazmerni, ali temperatura moze biti minus pri tlu, a da je zemlja jos uvek zagrejana pa da se sneg ipak ne zadrzava kako treba... Nesto slicno ovome ce sigurno biti slucaj u subotu, cak i ako bude padao neki jaci sneg, a temp bude 0, bice jako mokar!

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #442 poslato: 17. Novembar 2008. u 00:11 »

Očigledno će ovo sutra biti vrlo prolazno...
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #443 poslato: 17. Novembar 2008. u 00:20 »
18Z je prvi izlaz koji crta čist snijeg u Baru, u nedjelju... Baš se pitam kolike su šanse da se to desi. :lol:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #444 poslato: 17. Novembar 2008. u 01:22 »
Uh sto volim ove zimske oblacnosti, kad ovako krene da gazi od Slovenije ka nama! Ogroman front oblaka, lepo izgleda na satelitu....
Jedino sto Beogradu nece doneti verovatno ni kap kise :)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #445 poslato: 17. Novembar 2008. u 02:43 »
Другари, можете ли ми рећи које су у питању висине које одговарају следећим ознакама на картама

850hPa  je 1500m
 500hPa  je   ?
 900hPa   je  ?
 950hPa   je  ?

И како некад и плава боја код нас на гфс карти 500hPa не даје негативне температуре већ неки +4 +5? Мало ми то није јасно? Можете ли ми објаснити? Хвала.

Pa teško je reći na kojim visinama. Nije ni 850mb uvek na 1500m. Pritisak varira po visini kao i u nizijama. Ako te zanima zbog prognoze snega temperatura bi trebala da bude ispod nule po svim slojevima preko 950mb da bi pada sneg kod nas u nizijama.
Plava boja na kartama koje kačimo predstavlja nadmorsku visinu na kojoj je pritisak 500mb. Pogledaj skalu sa strane pa doaj nulu i eto ti visine.
Istina je tako se prepoznaju hladne i tople vazdušne mase. Primetićeš da je 500mb na manjim visinama kada je u pitanju hladan vazduh, ali to stritkno ne znači da će i kod nas dole biti jako niska temperatura. Za vrstu padavina mnogo su zanimljivije karte koje pokazuju temperature na 850mb, ove koje mi kačimo više su za komentarisanje visinskih ciklona koji donose padavine.

Kad smo već ko toga ciklon is back u subotu i to kakav.  :o

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #446 poslato: 17. Novembar 2008. u 02:46 »

АУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
 КАКАВ ДИВАН 18З! СНЕГ У СУБОТУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 само до суботе још има 5 дана, а до тада овај снег може само тако да нестане!
 реците ми још једну ствар...
 када је минус при тлу,тј. снег се задржава и не топи, какав је однос мм падавина са цм снега, нпр. 10мм падавина колики би био снежни покривач. хвала!

1mm bi trebalo da bude malo više od 1cm snega. Zavisi od vrste snega. Mokar i nabijen daje na 10mm padavine nekih 12cm snega ako se ne topi, a recimo suv sneg može biti i preko 15cm na 10mm padavina. Kako god atmosferski pritisak na kraju nabije sneg tako da uvek opadne visina snežnog pokrivača posle par dana iako se ne topi sneg.

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #447 poslato: 17. Novembar 2008. u 07:41 »
opaaaa 00Z....super!
zahladjenje jos jace,bar po visini ;)   na 2m se zadrzava kako su crtali dakle maks u subotu do 1C,u nedelju oko 0C!
Snega ce biti juznije od Beograda kod mene neverujem,jer padavine prestaju u subotu ujutru :( mozda napada 1-2cm snega.Ali ajde dosta za pocetak...ja i Joe moramo biti zadovoljni!
Kakve su sanse za sneg u Vojvodini sta mislite?

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #448 poslato: 17. Novembar 2008. u 08:18 »
00Z je nerealan što se pada temperature u subotu tiče, međutim, padavine opet prolaze prije zahlađenja.  :-\

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #449 poslato: 17. Novembar 2008. u 12:10 »
Bome ne znam kakav je bio 00Z, ali je 06Z i više nego dobar. U Novom Sadu se crta u petak kiša koja u toku noći prelazi u sneg. U subotu ceo dan čist sneg. Posle podne formiranje snežnog pokrivača. GFS crta negde oko 10cm. U nedelju jutru prestanak padavina i ledeni dani.  :o Za novembar ovaj meteogram je više nego dobar.
Mislim da u Beogradu crta i veću količinu snega.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #450 poslato: 17. Novembar 2008. u 12:38 »
Za Knjaževac GFS daje dobre  padavine ali kasnije zahlađenje tako da bi imali malo snega ali najavljuje sneg sa minusom u sledeći ponedeljak Nadamo se interesantnoj III dekadi  :o

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #451 poslato: 17. Novembar 2008. u 13:04 »
Freemeteo za Novi Sad dosta sličan GFS-u jedina razlika koja je i bitna je to što padavine prestaju čim pređu u čist sneg u subotu ujutru. Žao mi što niko nije okačio 00Z da uporedim. Moguće da je freemeteo upravo crtao to što je Miloš opisao, tj. da je to usvari samo drugačiji GFS meteogram.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #452 poslato: 17. Novembar 2008. u 13:31 »
Freemeteo uvek kasni za jedan izlaz

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #453 poslato: 17. Novembar 2008. u 13:49 »
Evo o cemu pricam ^^

Van mreže jocozr

« Odgovor #454 poslato: 17. Novembar 2008. u 14:34 »
Ma ljudi "mante se" :lmao: da vam kazem jasno i glasno,nema nista od snega.Barem za Vojvodinu  ;) juznije mozda bude...
Ja cu biti srecan,a nadam se i vi da vidite bar prve pahulje!Od forimiranja sneznog pokrivaca narocito u Vojvodini nece biti nista.Joe i ja bi trebali biti zadovoljni ako nam uopste prolete prve pahulje.Eto tako ja mislim na osnovu 2 modela,i 4 prognoze koje sam gledao.Cekam 12Z i nove prognoze,od popodneva pa mozda promenim misljenje...  ;)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #455 poslato: 17. Novembar 2008. u 14:38 »
Ovo je već vrlo ozbiljno:  8)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #456 poslato: 17. Novembar 2008. u 15:32 »
Oho i RHMZ se ažurirao sa manjim kašnjenjem. Ovo već je isti GFS kojeg sam opisao gore. Novi Sad identična prognoza samo hladnije za 1 stepen. Naravno temperatura tu ništa ne valja. Previsoka je temp ili ne treba da crtaju dve pahulje. Mislim da fulaju temperaturu.  :twisted:
Joco oktud ti sad to kada su izlazi sve bolje, pogotovo za Vojvodinu?  :-\

Van mreže jocozr

« Odgovor #457 poslato: 17. Novembar 2008. u 15:39 »
Temp. i nije nesto previsoka.Jer kad padavine pocnu pre zahladjenja,teze se hladi vazduh na 2m.Mada opet u pravu si preterali su.Ja bih stavio za subotu min. za NS 0C,maksimalna 2C.
Pa rekoh na osnovu vise prognoza i modele jos u jutrosnjim izlazima...evo cekam sa 12Z GFS!Izlazi jesu malo bolji,ali opet to nije dosta za formiranje sneznog pokrivaca...eto o tome govorim.Treba racunati i na prethodno vlaznu podlogu.Od kise koja ce padati jos od cetvrtka uvece...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #458 poslato: 17. Novembar 2008. u 15:47 »
Pa u svakom slučaju prerano je da pričamo o formiranju snežnog pokrivača. Kako da će ga biti, tako i da ga neće biti. Nisam mislio da je temperatura preniska zbog toga što se ne slažu sa prognozama koje sam ja gledao, već sam mislio da ili ukinu te dve pahulje ili smanje temperaturu. Čist sneg ne može padati kada je interval temperature od 2 do 4.

Van mreže jocozr

« Odgovor #459 poslato: 17. Novembar 2008. u 15:59 »
Na to sam takodje i ja mislio ;) susnezica jedva moze na 4C a ne sneg...zar ne?