Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Novembar 2008  (Pročitano 123800 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Re: Novembar 2008
« Odgovor #460 poslato: 17. Novembar 2008. u 16:23 »
Kako god atmosferski pritisak na kraju nabije sneg tako da uvek opadne visina snežnog pokrivača posle par dana iako se ne topi sneg.

Bojim se da taj efekat nema nikakve veze sa atmosferskim pritiskom. U pitanju je poznati efekat sleganja snega.
Naime, poznato je da su snežne pahulje sačinjene od kristalića leda. Malo po malo, pod sopstvenom težninom, ti kristalići se 'lome' i slegaju, čineći snežni pokrivač nešto tanjim i gušćim. Naravno, ova priča važi kada je stalno ispod nule.
U slučaju da temperatura proviri preko nule, ovom efektu se pridružuje i, već pogađate, topljenje kristalića leda.
Da bi atmosferski pritisak snegao sneg, odavno bi i mi bili pomalo 'spljošteni', a pod takvim pritiskom bi se i planine slegle na nivo mora posle koju milijardicu godina.

Jeste offtopic, ali i replika.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #461 poslato: 17. Novembar 2008. u 16:24 »
Ma ljudi "mante se" :lmao: da vam kazem jasno i glasno,nema nista od snega.Barem za Vojvodinu  ;) juznije mozda bude...
Ja cu biti srecan,a nadam se i vi da vidite bar prve pahulje!Od forimiranja sneznog pokrivaca narocito u Vojvodini nece biti nista.Joe i ja bi trebali biti zadovoljni ako nam uopste prolete prve pahulje.Eto tako ja mislim na osnovu 2 modela,i 4 prognoze koje sam gledao.Cekam 12Z i nove prognoze,od popodneva pa mozda promenim misljenje...  ;)
Joca je moj čovek, Joe! :lmao:
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #462 poslato: 17. Novembar 2008. u 16:35 »
To su izjave u čistoj kontradikciji sa GFS06Z koji je izašao pre toga i koji je najbolji sneg crtao severno od Beograda.  ???

Krenuo 12Z sad ćemo da vidimo.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #463 poslato: 17. Novembar 2008. u 17:34 »
12z do 180h cist sf!! Film koji cu rado gledati, iako mi nije omiljeni zanr!!!
Toliko! 

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #464 poslato: 17. Novembar 2008. u 17:39 »
Ensemble se i dalje drzi snega za Beograd vec u petak uvece...Jos malo pa ulazimo u 72 sata, ako se ovakvi izlazi zadrze,eto nama pahuljica... :)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #465 poslato: 17. Novembar 2008. u 17:40 »
Ono je strašno. Još je produžio padavine. I još jedan nalet padavina u ponedeljak. Pada na -10 temp na 850 uz padavine. Skoro cela Evropa će se smrzavati, sem Španije, Portugalije i Britanije.
Strašan nalet hladnoće crta 12z.
Kod nas mrazevi i ispod -10.  :-[

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #466 poslato: 17. Novembar 2008. u 17:51 »
Joe slazem se!Ali nisma siguran dal ce biti snega u toku noci petak-subota,i u subotu pre podne?!!!ili tek od subote uvece...padavine po meni prestaju u nedelju u podne.Ide i nov ali slabiji nalet u ponedeljak  ;)  :-\
Ajde tvoje misljenje...zumiraj petak subotu i nedelju!Sta mislis kad krece a kad staje sneg?
I procena padavina za petak i za vikend u Vojvodinu.
Naravno i drugi mogu odgovarati!!!  8) aj da cujem...  :smartass:

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #467 poslato: 17. Novembar 2008. u 18:08 »
Previse dobar izlaz da bi bio ostvarljiv, ali videcemo do subote moze biti jos dosta promena

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #468 poslato: 17. Novembar 2008. u 18:11 »
Ovaj 12Z je nešto nevjerovatno... Evo već dvije godine kako pratim GFS, ne pamtim da je u prvih 180h crtao ovako nešto za Bar... Pa ovo je čist snijeg, čak i formiranje sniježnog pokrivača moguće... GFS, nemoj me iznevjeriti...  :pop:

Sve ovo iza crvene crte bi bio čist snijeg, a čini mi se da ovdje ima više od 10mm... Možda vam nisam rekao da u četvrtak idem za Bar...  ::)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #469 poslato: 17. Novembar 2008. u 18:18 »
Uh Joco teško je reći to i baviti se tako preciznim prognozama pet dana unapred.  Jedino je sve izvesnije da ćemo videti prvi sneg.
Uh Miloše našao si koji vikend da ideš.  ::) Kada se vraćaš?

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #470 poslato: 17. Novembar 2008. u 18:22 »
Šta reći za meteogram za Novi Sad.  :o Slab do umeren sneg od subote posle podne pa sve do ponedeljka uz uglavnom temperature ispod nule.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #471 poslato: 17. Novembar 2008. u 18:52 »
Uh Miloše našao si koji vikend da ideš.  ::) Kada se vraćaš?

Samo na vikend idem, plus dva dana (petak i ponedjeljak)... Nisam mogao odabrati bolje vrijeme za put. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #472 poslato: 17. Novembar 2008. u 18:57 »
Samo na vikend idem, plus dva dana (petak i ponedjeljak)... Nisam mogao odabrati bolje vrijeme za put. :)

Sada sam siguran da će biti snega.  ???
Posle potopa u septembru i vrlo hladnog vremena, došao si u okobru i od tada suša i veoma toplo vreme. Sada odlaziš za vikend i odmah se sprema vreme to da nadoknadi snegom i hladnoćom. Šta reći.  :P
Kada se vratiš dolazi do otpoljenja videćeš. Ne crta još GFS ali uskoro će krenuti.  :)

Van mreže Darko_9

« Odgovor #473 poslato: 17. Novembar 2008. u 19:07 »
Gde god udjem da gledam prognozu za 5 dana za beograd svuda najavljuju sneg 22 novembra u subotu! pa nek padne i 1 cm dosta nam je cisto da najavi zimu  :lmao:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #474 poslato: 17. Novembar 2008. u 19:11 »
Sada sam siguran da će biti snega.  ???
Posle potopa u septembru i vrlo hladnog vremena, došao si u okobru i od tada suša i veoma toplo vreme. Sada odlaziš za vikend i odmah se sprema vreme to da nadoknadi snegom i hladnoćom. Šta reći.  :P
Kada se vratiš dolazi do otpoljenja videćeš. Ne crta još GFS ali uskoro će krenuti.  :)

Znači, budite meni zahvalni ako padne snijeg. ???

Ali, ko zna, možda za sobom dovučem odavde i u Bar snijeg... :) Po zadnjim izlazima to nije nemoguće. Čak se i HMZCG usudio da najavi moguć snijeg u Podgorici...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #475 poslato: 17. Novembar 2008. u 20:46 »
Ažurirana prognoza na freemeteo.
No comment

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #476 poslato: 17. Novembar 2008. u 21:33 »
Baš vas je lepo čitati... ;) Uzbudili se maksimalno... :redface: ;) Razumem vas potpuno... :P Stiže  :zima1...  I to tačno na vreme... ;)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #477 poslato: 17. Novembar 2008. u 21:43 »
Ma videcete kad sutra pocnu da duvaju slabi jugoistocni i jugozapadni vetrovi! situacija ce se promeniti! oslabice to zahladjenje 22 novembra!

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #478 poslato: 17. Novembar 2008. u 22:49 »
Polako izlazi 18Z...videcemo kako ce to ici.
Moje prve analize govore(za vojvodinu):
Snega u petak,pa cak i subotu nece biti :(
Kisa bi postepeno presla u susnezicu u subotu negde posle podne.A u sneg tokom noci subota-nedelja...a padavine prestaju u nedelju oko podnevnih sati...
Padavine ce biti umerenog inteziteta u petak,slabog do umerenog u subotu,i ugl. slabog u nedelju. :)
Sto bi trebalo da znaci formiranje ali manjeg sneznog pokrivaca...kod mene do 3-4cm.
Ipak sam nezadovoljan jer je zahladjenje ublazeno za subotu :( i ako je posle non stop negativna temp.  :P
Sta ostali misle  :?:  :?:  :!:

Van mreže Sale

• **
  • Starost: 44
« Odgovor #479 poslato: 17. Novembar 2008. u 23:12 »
Ma meni moje koske govore da ide zima :P i tu nam nema spasa :P:P:P