Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Novembar 2008  (Pročitano 123753 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Re: Novembar 2008
« Odgovor #680 poslato: 24. Novembar 2008. u 14:18 »
Hm pa mogla bi koja pahulja da proleti i u noči utorak na sredu kod mene.
U svakom slučaju sutra me očekuje obilna kiša u toku dana.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #681 poslato: 24. Novembar 2008. u 14:42 »
Ima naznaka već u više izlaza za redom da bi početkom naredne nedelje moglo da dođe do osetnog otopljenja.

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #682 poslato: 24. Novembar 2008. u 19:30 »
Kod mene u utorak uvece kisa,koja ce prelaziti u susnezicu.Tokom noci utorak-sreda susnezica,a moguc je cak i sneg :D
Temp. na 850mb ispod nule sutra od 21h,a na 2m +3C,od ponoci do jutra oko 1 ili 2C.Pa to je sneg!Naravno ako bude padavina kao sto sad crta GFS 12Z

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #683 poslato: 24. Novembar 2008. u 20:12 »
12Z vratio snijeg u noći između utorka i srijede... Možda ipak padne koja pahulja. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #684 poslato: 24. Novembar 2008. u 20:29 »
Nije ni prestajao da se crta sneg samo čim okrene na sneg odmah prestaju padavine. Kao samo da su poslednja dva izlaza produžila snežne padavine.
Kod mene se crta oko 5mm čistog snega, ali bez formiranja snežnog pokrivača. I to bi trebalo da okrene na sneg već oko 21h uveče najkasnije po ovom izlazu.
I ja sam prognozirao da će kiša okrenuti na susnežicu i sneg u utorak uveče u prognozama za NS i BG još juče.

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #685 poslato: 24. Novembar 2008. u 23:14 »

Па добро, прво смо имали по који пљушчић снега. Сутра ноћ ћемо имати можда и прави снегопад мало дужег трајања, а у следећој епизоди ваљда ћемо стићи и до првог покривача! Ипак, све је ово нормално да буде овако. Полако и постепено...
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže снег

• **
« Odgovor #686 poslato: 24. Novembar 2008. u 23:16 »

А и овај 18з обећава мало дужи снегопад. Најпре војвођани још пре поноћи, па убрзо и београђани, а снег би бар пар сати падао. Једино што ми се не допада овај хаос од кишетине за викенд, али и то је део новембра...

Van mreže снег

• **
« Odgovor #687 poslato: 24. Novembar 2008. u 23:29 »

E, па људи метеограм 18з је у ствари сјајан. Снег креће око 21 и фин је непрекидан интезитет све до 7,8 ујутро. Е сад, бољи познаваоци, колико ја видим после поноћи темп и при тлу пада на нулу!!! :first: :first: :first:А снег финим интезитетом наставља да пада до 7,8. Па зар то нису повољни услови за неки снежни покривач??????????????
Наравно, ово је све било разматрање за Београд према метеограму 18з.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #688 poslato: 25. Novembar 2008. u 00:14 »
18z stvarno vrlo dobar. Sada mi crta 10mm čistog snega i to još moguće da će se zabeleti. Padavine i u sredu pre podne.

Evo meteogram za NS

Van mreže Darko_9

« Odgovor #689 poslato: 25. Novembar 2008. u 04:28 »
Temperatura do kraja novembra ce ipak skociti za koji stepen mislim za period od 27 novembra do 30 novembra mozda skoci recimo do 10 stepeni nista strasno!

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #690 poslato: 25. Novembar 2008. u 07:36 »
E 00Z skratio padavine Vojvodijanima,poslednje padavine su moguce do 6 sati ujutro u sredu ;) a prve pahulje bi krenule tek oko 21h,medjutim od formiranja sneznog pokrivaca naravno nista,nemojte se zalecati.... :-\
Па добро, прво смо имали по који пљушчић снега. Сутра ноћ ћемо имати можда и прави снегопад мало дужег трајања, а у следећој епизоди ваљда ћемо стићи и до првог покривача! Ипак, све је ово нормално да буде овако. Полако и постепено...
Slazem se sa snegom tako ce i biti.Npr kod mene susnezica oko 21h,a cist sneg tek ko 23h...i tako do 3 sata ujutro.Bice vlazan pa ne ocekujem formiranje sneznog pokrivaca,ali nije isklj. mogucnost da ujutro bude leda,po prestanku padavina.... :-\ ;)
Evo to malo snega sto ce pasti kod mene po(6 sati snega,i 3 sata snega koji ce moci vrlo malo da zabeli,pod uslovom da bude jaceg inteziteta) 00Z:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #691 poslato: 25. Novembar 2008. u 09:49 »
Joe, Joco, (imenjaci)... Nekako mi se čini da visoko pucate u pogledu snega. Uokvireni delovi meteograma su 'hladna novembarska kiša'. Ja bih meteograme tretirao sa snegom tek kada temperatura na 2m padne na nulu. Uokvireno može da bude susnežica u vrh glave.
Sneg koji će se kratko zadržati bih crtao na temperaturama tek ispod -1, a sneg od kojeg stvarno raste snežni pokrivač tek ispod -3. U vašim meteogramima toga nema. Padavine prestaju pred nulom.
Dakle, i ako se malo zabeli, ništa strašno, otopiće se jako brzo. Ja tipujem da snega nema u Vojvodini i Beogradu. Žao mi je. Sneg koji se zadržava će biti iznad 300 metara visine.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #692 poslato: 25. Novembar 2008. u 12:41 »
06Z crta formiranje sniježnog pokrivača noćas u Beogradu ! :D
Što smo bliži prodoru, izlazi povećavaju šanse za snijeg... Sve je izvjesnije da ćemo vidjeti makar umjeren snijeg na kratko. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #693 poslato: 25. Novembar 2008. u 12:46 »
Joe, Joco, (imenjaci)... Nekako mi se čini da visoko pucate u pogledu snega. Uokvireni delovi meteograma su 'hladna novembarska kiša'.

:lmao: :lmao:

Može Peđa, ja kažem da će do ponoći najkasnije padati čist sneg i u Novom Sadu i u Beogradu ,verovatno i mnogo ranije, ali eto nek bude do ponoći.  ;) Jedini problem jeste da prestanu padavine, ali male šanse su da će se to desiti. Dakle u ponoć neće biti nikako hladne novembarske kiše.  8)

Evo nejnovijeg meteograma za Novi Sad. Sad ću objasniti i zašto.

Pod jedan 850mb zbog niskog pritiska je na dosta nižoj visini.
Već oko 21h, još pre 21UTC temperatura na 950mb pada na nulu. U Novom Sadu će biti ispod 1000mb sigurno. Iznad 950mb je tada već minus. Očekuju se umerene padavine. Sneg neće stizati da se otopi  do tla. Ma nijedna pahulja neće stizati da se otopi jer će pahuilje biti krupne. Umerene, povremeno i jake padavine hlade niže slojeve i temperatura će biti još niža od ove što GFS prognozira i pašće na nula stepeni, ali ne ispod.
Dakle do ponoći u Novom Sadu i u Beogradu očekujte čist sneg, pa čak moguće i formiranje manjeg snežnog pokrivača u višim delovima Beograda, a ako se nastave padavine do jutra, može se zabeleti i u Beogradu i u Novom Sadu.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #694 poslato: 25. Novembar 2008. u 12:49 »
Joe i ja se slažemo, očigledno... ;)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #695 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:02 »
OK, Joe, onda moja procena je ovako:
Za područje Beograda i Vojvodine (ispod 300 metara visine) padavine će prestati između 18 i 21 UTC, mada je moguće da bude poneki element padavina (tragovi) i do 00 UTC. Tada će biti između +1 i +2 stepena, gde očekujem da Beograd bude za mrvicu topliji od Novog Sada. Pod Beograd podrazumevam Beograd - Vračar, br. 13274, a pod Novi Sad - Rimski Šančevi 13168. Krajem padavina moguća je kratkotrajna susnežica. Snežne pahulje koje eventualno budu padale neće se zadržati na tlu.
Na visinama iznad 300 metara, susnežica je moguća i par sati ranije, dok je krajem padavina moguć sneg. Imak, snežni pokrivač će se formirati tek na visinama iznad 400 metara (vrhovi Avale i Fruške Gore).
Pa nek' utakmica počne! Spremni?
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #696 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:07 »
 :o 
:veje or :kisa  :?: sad

:punk:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #697 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:08 »

Ne znam da li ću u ovoj utakmici biti u Joe-ovom timu ili ću ostati samo navijač...
Ja kažem oko ponoći čist snijeg, do jutra formiranje tanjeg sniježnog pokrivača...

Evo, i RHMZ se polako priklonio Joe-ovoj i mojoj prognozi... Ptprince - sam protiv svih. ;)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #698 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:18 »
A što se tvog objašnjenja tiče, moram malo da ispravim neke navedene uzročno-posledične veze.

Pod jedan 850mb zbog niskog pritiska je na dosta nižoj visini.

Jeste, Joe, to je tačno. A rast pritiska posle fronta?

Već oko 21h, još pre 21UTC temperatura na 950mb pada na nulu. U Novom Sadu će biti ispod 1000mb sigurno. Iznad 950mb je tada već minus. Očekuju se umerene padavine.

GFS uvek malo preteruje sa intenzitetima. Navedeni intenziteti su malo prenaglašeni. Iz iskustva cenim da će intenzitet padavina postepeno opadati i da neće biti toliki. A 'stubiće' ispod 1 mm uopšte ne uzimam u obzir, dajući modelu za pravo da tako opisuje očiglednu gustu nisku oblačnost.

Ma nijedna pahulja neće stizati da se otopi jer će pahuilje biti krupne.

Krupne pahulje se dešavaju na graničnim temperaturama, jer je verovatnoća sudara prilikom padanja velika zbog većih formiranih kristala. Samim tim, tako formiran sneg je lakši za otapanje i prilikom padanja, i kad već padne.

Umerene, povremeno i jake padavine hlade niže slojeve...

Padavine ne hlade niže slojeve atmosfere. Razmena toplote po vertikali ide sunčevim zračenjem (koje je noću odsutno) ili izračivanjem (koje je u slučaju umerenog i jačeg vetra i guste niske oblačnosti vrlo otežano). Prilikom spuštanja delića atmosfere, pa tako i elemenata padavina, dolazi zbog adijabatskog zagrevanja prilikom prelaska u sloj vazduha sa većim pritiskom, odnosno u niži sloj. Ono što može da ohladi atmosferu, a da nisam naveo, jeste isparavanje, a ako se očekuje neki fazni prelaz vode, onda će to pre biti kondenzacija, koja oslobađa latentnu toplotu prelaska u tu agregatnu fazu.
Slučaj da se niži slojevi hlade usled padavina postoje u Cb-u, ali ne zbog padavina, već zbog silaznih jakih vertikalnih struja unutar tako uskomešanog oblaka. Dakle, objašnjenje nije meteorološki korektno. Izvini.

... i temperatura će biti još niža od ove što GFS prognozira i pašće na nula stepeni, ali ne ispod.

Opet, moje neko iskustvo sa GFSom za ove krajeve jeste da sve promene temperature malo precenjuje. Moje je viđenje da će temperatura biti viša od one date modelom. ne mnogo, ali taman za taj kritičan stepen.

Dakle do ponoći u Novom Sadu i u Beogradu očekujte čist sneg, pa čak moguće i formiranje manjeg snežnog pokrivača u višim delovima Beograda...

Ovde sam saglasan ako pod višim delovima Beograda uključimo Kumodraž i Avalu.

...a ako se nastave padavine do jutra, može se zabeleti i u Beogradu i u Novom Sadu.

Da, ali AKO se nastave, a ja cenim da neće.

Pa neka utakmica počne. Biću srećan da izgubim, jer šta ako je ono što je Stradivari rekao tačno? Ako si ti, Peđa, uvek u pravu, pa svi će da se razbeže! Opet, godila bi mi pobeda.
Ma najvažnije je da ovo ne uzimamo za zlo, već da se lepo družimo. Konstruktivna prepirka!

:o 
:veje or :kisa  :?: sad

:punk:

Pazi Boceta što citira Šekspira u smajlijima! :lmao:

Ptprince - sam protiv svih. ;)

Navikao sam na to. Ali, kao što kaže jedan moj prijatelj (Enric Aguilar): 'Navijam za kojota, jer iako uvek nastrada u pokušajima da uhvati pticu trkačicu, on se ne da i ponovo kreće u akciju, makar se sav skršio!'

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #699 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:19 »

Šta je, kolege... ;) Malo vam je što se  :redface: na onom CG takmičenju, sada treba i ovde da se  :redface:, pa onda  :-\, :cry:, :glavomozid...   ::)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/