Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Novembar 2008  (Pročitano 123876 puta)

Van mreže Darko_9

Re: Novembar 2008
« Odgovor #360 poslato: 13. Novembar 2008. u 22:02 »
Darko, protumači malo bolje ovu kartu što je slovenka okačila. ;)

ne razumem se bas u te brojeve

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #361 poslato: 13. Novembar 2008. u 22:06 »
ne razumem se bas u te brojeve

Nema tu nikakvih brojeva... Na toj karti se jasno vidi vrlo jak prodor hladnog vazduha, direktno iz Sibira do naših krajeva... Razlog tom prodoru je Azorski anticiklon (ili kako ga forumaši zovu Atlantik) koji se zacementirao u to doba... ;)

Ako je vjerovati premudrom GFS-u, u Baru me čeka veliki snijeg idućeg vikenda...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže slovenka

• **
  • Starost: 38
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
« Odgovor #362 poslato: 13. Novembar 2008. u 22:10 »
Nema tu nikakvih brojeva... Na toj karti se jasno vidi vrlo jak prodor hladnog vazduha, direktno iz Sibira do naših krajeva... Razlog tom prodoru je Azorski anticiklon (ili kako ga forumaši zovu Atlantik) koji se zacementirao u to doba... ;)

Ako je vjerovati premudrom GFS-u, u Baru me čeka veliki snijeg idućeg vikenda...

tako je Miloshe ;)
I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #363 poslato: 13. Novembar 2008. u 22:14 »
milose pa ako dodje taj hladan talas iz sibira kolko ce trajati dana

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #364 poslato: 13. Novembar 2008. u 22:24 »
milose pa ako dodje taj hladan talas iz sibira kolko ce trajati dana

Za sada na vidiku nema nikakvog novog prodora toplijeg vazduha, a što smo bliže 23. novembru, veće su šanse da će ovog ledenog prodora biti...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #365 poslato: 14. Novembar 2008. u 00:03 »
Ovaj gfs nacisto posandrco, padavina sledece nedelje koliko hoces, a i sneg moguc vec 17.

Van mreže Lokado

• *
« Odgovor #366 poslato: 14. Novembar 2008. u 01:05 »
bit će snega,bit će.........................

Van mreže Darko_9

« Odgovor #367 poslato: 14. Novembar 2008. u 02:10 »
Ovaj gfs nacisto posandrco, padavina sledece nedelje koliko hoces, a i sneg moguc vec 17.

pa ako sneg padne 17 to će biti extra pošto je prošle 2007 isto prvi sneg pao 17 novembra! ako i ove godine tako bude to treba proglasiti "vremenskim čudom godine"

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #368 poslato: 14. Novembar 2008. u 08:47 »
GFS crta moguć snijeg u Beogradu već u srijedu. :-\

Ja zaboravih da sam rekao da neću više da gledam GFS, ali šta ću, to je jače od mene.  :redface:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #369 poslato: 14. Novembar 2008. u 10:00 »
Jao jalovo to nesto sa padavinama.... Sve vise izgleda da ce biti samo oblacno i hladno!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #370 poslato: 14. Novembar 2008. u 10:03 »
Teško da će to biti sneg, Miloše. U prizemlju je oko +2, a pada ispod nule tek kada se završe padavine. Dakle, ćorak!
Pa neka me Joe demantuje i ovog puta! :lmao:

Miloše, gledaj ti slobodno GFS. Manje lupa gluposti nego ETA. A najbolji za par dana unapred ti je WRF u RHMZu. Ne samo u rezoluciji, već u ostvarenju onog što je dato u izlazu iz modela.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #371 poslato: 14. Novembar 2008. u 10:43 »
Jedino sto ja nikako ne kontam taj WRF! Jel moze neko ovde da ga objasni?!
Jedino sto sam skontao do sad jeste da sto vise ledas nagore, to je dalji period :) bar ja mislim...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #372 poslato: 14. Novembar 2008. u 11:14 »
Evo ti primer za Beograd:
http://www.hidmet.gov.rs/podaci/numerika/meteogrami_nmm/meteog_Beograd.gif

Po horizontali imaš u dnu vremensku skalu. Model dobacuje tri dana od inicijalizacije modela (obično minula ponoć po UTCu).
Gornji sivo-beli segment je relativna vlažnost vazduha po visini tokom vremena. Sivo je oblak. Što tamnije sivo, to gušći oblak. U prizemlju to može biti jednostavno samo povećana vlažnost vazduha, a ne magla. Ako tražiš iz kog oblaka mogu da se jave padavine, gledaj oblasti sa relativnom vlagom iznad 70%, naročito oko nivoa 700 mb (Ns). Slabije ppadavine su moguće i iz nižih oblaka, na 850 mb (Sc). Leti ova oblast ima malo razmrljane stubiće od prognozirane pojave Cb-a, dok zimi je sve ovako razvučeno po horizontali.
Drugi segment (tanka crna linija) je kretanje vazdušnog pritiska na nivou mora.
Treći segment (narandžasta linija sa tačkama) je temperatura na 850 mb.
Četvrti segment ima dve linije: crvenu za temperaturu vazduha na nivou stanice, a plavu za temperaturu tačke rose. Drugim rečima, što su bliže ove dve linije, vazduh je relativno vlažniji.
Peti segment ima 'metlice za vetar'. Usmerene su iz pravca duvanja vetra, a što više linija ima, brzina vetra je veća. Otprilike, jedna puna dugačka linija je 5 m/s.
Poslednji, najniži segment su intenziteti padavina. Kad ih ima, označene su zelenim stubićima određene visine. Zanemari sve što je ispod 0.2 mm/h, jer tu će teško biti nečega (možda poneka kap).

Sic, pretpostavljam da si većinu ovoga i sam znao, ali objašnjenje je dobro došlo i za ljude koji se manje razumeju u sve ovo.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #373 poslato: 14. Novembar 2008. u 13:11 »
Ono što je Miloš okačio je kiša koja prelazi u susnežicu i padavine prestaju. Tako da bi proletela koja pahulja sigurno. Trenutno je GFS neverovatan za Srbiju južnije od Beograda. Boce 06Z ti crta formiranje snežnog pokrivača u četvrtak, kao i uvećini mesta južno od Beograda.  :-[ Kod nas bi isto padao sneg ali nema formiranja snežnog pokrivača.  :-\

Za nas na severu je malo previše jugoistočno pobegao ciklon.  :cry:

Bilo kako bilo nisam video 00Z za Novi Sad koji je verovatno bio gori sudeći po Miloševom meteogramu, pošto 06z crta čist sneg u Novom Sadu u sredu posle podne i uveče.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #374 poslato: 14. Novembar 2008. u 13:31 »
Bilo kako bilo nisam video 00Z za Novi Sad koji je verovatno bio gori sudeći po Miloševom meteogramu, pošto 06z crta čist sneg u Novom Sadu u sredu posle podne i uveče.

Déja vu! :lmao:

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #375 poslato: 14. Novembar 2008. u 14:12 »
jeste Joe ovo izgleda sve bolje i bolje Plašim se samo da po običaju sledeći izlazi ne umanje ove padavine i zahlađenje
Po 06Z bilo bi puno snega :o

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #376 poslato: 14. Novembar 2008. u 14:12 »
Mene najviše buni to što RHMZS najavljuje u srijedu u Beogradu suvo sa temperaturom do 11C, dok zadnji GFS crta čisti snijeg... Ne znam zašto nešto više vjerujem prognostičarima iz zavoda....

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #377 poslato: 14. Novembar 2008. u 14:25 »
Auuu Boce na ovom metogramu za Knjaževac se crta formiranje snežnog pokrivača od 20+cm za manje od nedelju dana kod tebe.  :-[

Biće još promena dosta, ali vrlo zanimljiv metogram za narednih 180 sati.
Davno ovo nismo gledali.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #378 poslato: 14. Novembar 2008. u 14:28 »
Mene najviše buni to što RHMZS najavljuje u srijedu u Beogradu suvo sa temperaturom do 11C, dok zadnji GFS crta čisti snijeg... Ne znam zašto nešto više vjerujem prognostičarima iz zavoda....
Ja znam, Miloše. Ovi iz klimatološkog odeljenja i nisu neki prognostičari!  :lmao: Bolji su u klimatologiji nego u prognozi vremena!

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #379 poslato: 14. Novembar 2008. u 14:39 »
A pogledajte ensemble GFS za Beograd.  :o Prosto mi neverovatno koliko su usklađeni izlazi i po pitanju drugog još ekstremnijeg prodora koji bi usledio posle ovog. Najtopliji rezanac crta pad temp na -8 na 850mb. Auuuuuuuu