A što se tvog objašnjenja tiče, moram malo da ispravim neke navedene uzročno-posledične veze.
Pod jedan 850mb zbog niskog pritiska je na dosta nižoj visini.
Jeste, Joe, to je tačno. A rast pritiska posle fronta?
Već oko 21h, još pre 21UTC temperatura na 950mb pada na nulu. U Novom Sadu će biti ispod 1000mb sigurno. Iznad 950mb je tada već minus. Očekuju se umerene padavine.
GFS uvek malo preteruje sa intenzitetima. Navedeni intenziteti su malo prenaglašeni. Iz iskustva cenim da će intenzitet padavina postepeno opadati i da neće biti toliki. A 'stubiće' ispod 1 mm uopšte ne uzimam u obzir, dajući modelu za pravo da tako opisuje očiglednu gustu nisku oblačnost.
Ma nijedna pahulja neće stizati da se otopi jer će pahuilje biti krupne.
Krupne pahulje se dešavaju na graničnim temperaturama, jer je verovatnoća sudara prilikom padanja velika zbog većih formiranih kristala. Samim tim, tako formiran sneg je lakši za otapanje i prilikom padanja, i kad već padne.
Umerene, povremeno i jake padavine hlade niže slojeve...
Padavine ne hlade niže slojeve atmosfere. Razmena toplote po vertikali ide sunčevim zračenjem (koje je noću odsutno) ili izračivanjem (koje je u slučaju umerenog i jačeg vetra i guste niske oblačnosti vrlo otežano). Prilikom spuštanja delića atmosfere, pa tako i elemenata padavina, dolazi zbog adijabatskog zagrevanja prilikom prelaska u sloj vazduha sa većim pritiskom, odnosno u niži sloj. Ono što može da ohladi atmosferu, a da nisam naveo, jeste isparavanje, a ako se očekuje neki fazni prelaz vode, onda će to pre biti kondenzacija, koja oslobađa latentnu toplotu prelaska u tu agregatnu fazu.
Slučaj da se niži slojevi hlade usled padavina postoje u Cb-u, ali ne zbog padavina, već zbog silaznih jakih vertikalnih struja unutar tako uskomešanog oblaka. Dakle, objašnjenje nije meteorološki korektno. Izvini.
... i temperatura će biti još niža od ove što GFS prognozira i pašće na nula stepeni, ali ne ispod.
Opet, moje neko iskustvo sa GFSom za ove krajeve jeste da sve promene temperature malo precenjuje. Moje je viđenje da će temperatura biti viša od one date modelom. ne mnogo, ali taman za taj kritičan stepen.
Dakle do ponoći u Novom Sadu i u Beogradu očekujte čist sneg, pa čak moguće i formiranje manjeg snežnog pokrivača u višim delovima Beograda...
Ovde sam saglasan ako pod višim delovima Beograda uključimo Kumodraž i Avalu.
...a ako se nastave padavine do jutra, može se zabeleti i u Beogradu i u Novom Sadu.
Da, ali AKO se nastave, a ja cenim da neće.
Pa neka utakmica počne. Biću srećan da izgubim, jer šta ako je ono što je Stradivari rekao tačno? Ako si ti, Peđa, uvek u pravu, pa svi će da se razbeže! Opet, godila bi mi pobeda.
Ma najvažnije je da ovo ne uzimamo za zlo, već da se lepo družimo. Konstruktivna prepirka!
:o
or :?: sad
Pazi Boceta što citira Šekspira u smajlijima!
Ptprince - sam protiv svih.
Navikao sam na to. Ali, kao što kaže jedan moj prijatelj (Enric Aguilar): 'Navijam za kojota, jer iako uvek nastrada u pokušajima da uhvati pticu trkačicu, on se ne da i ponovo kreće u akciju, makar se sav skršio!'