Pa crta stubiće preko 2mm koliko ja vidim. A što se tiče padavina ne mogu da kažem da preteruje, nekad crta i manje padavina nego što bude. Obrni okreni koliko sam do sada primetio GFs najbolje pogađa padavine za Novi Sad od ostalih, pogotovo iz nimbostratusa.
Ako crta stubiće preko 2 mm, to ne mora da znači da će padavine biti tog intenziteta. Štaviše, jedva da će bitzi neprekidnih padavina. Veći stubići su već OK.
Ima jedan dobar razlog zašto GFS (ali i modeli uopšte) mogu dobro da ocene Novi Sad za padavine. Orografija (reljef) je prilično jednostavna, pa se ne koriguje ništa prema nagibima od reljefa.
Hm ja sam više puta primetio da kako stanu padavine temperatura skoči, pa kada počnu opet padne istog momenta. Evo ja se kladim sada da prestane kiša temperatura bi skočila momantalno za najmanje 1 stepen, a ako ne prestanu neće puno varirati. Očigledno je intenzitet padavina direktno povezan sa temperaturom vazduha na 2m. Ipak je to hladna novembarska kiša. Ne znam moje iskustvo otkad pratim je takvo. Više puta se tako nešto desili pri ovakvim situacijama, ne bitno dal je noć ili dan. Ponekad su čovekova opažanja jača od teorije.
Zapažanje verovatno jeste na mestu, ali povezivanje uzroka i posledice nije baš uvek srećno urađeno.
U ovakvoj situaciji ja cenim da će posle prestanka padavina (uskoro), temperatura opasti za malčice. Advektirao je hladan vazduh, i oblačni sloj se malo razređuje, pa je ishlađivanje zbog zračenja sa tla malo veće.
Istina je da su čovekova opažanja jača od teorije u jednom broju slučajeva, ali ja ne govorim o teoriji, već o mehanizmima razmene energije koje više nisu teorija, već usvojena stvar u meteorologiji.
Konačno malo dinamike u prognozi, ne možemo uvek svi da se slažemo ni za pola dana prognoze unapred. To je draž svega.
Neka utakmica počne. Bacam novčić da biram stranu. Pružam ruku pre početka.
Dinamika s moje strane još danas, pa pravim pauzu.
Pružena ruka je odavno prihvaćena!
Pismo ili glava?
Hvala na podršci od renomiranih forumaša (Boce). Joco, opredeli se, da se poigramo svi kako treba. Sredina nije uvek zlatna. Ili će biti snega, ili neće. Možeš ostati po strani i navijati, i to je korektno.
Evo da vidimo šta kaže ETA:
I ona crta kišu i posle ponoći, ali i višu temperaturu tako da bi kiša tek iza ponoći prelazila u susnežicu, a zatim brzo prestala. Auuu al je zanimljivo, modeli se totalno razilaze.
Eh, ETA... E, TA ni kijavicu ne može da uhvati!
Što bi Balašević rekao 'a baš u tom je čar'!