Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Novembar 2008  (Pročitano 123779 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Re: Novembar 2008
« Odgovor #700 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:22 »
Samo ti sedi u prvi red bioskopa i broj žrtve... :lmao:
Eh, to ti je takmičarski duh, amaterko. Za razliku od mnogih mesta u svetu, pa i na ovom forumu, ima ga ovde i sada. Izvini što ti smetamo. Mislim da se iz ovakvih stvari može nešto naučiti. Zato sedi tu i gledaj...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #701 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:24 »
Evo ja još jednom kažem, očekujte čist sneg do ponoći i u Novom Sadu i u Beogradu i formiranje manjeg snežnog pokrivača u višim delovima Beograda, a ne isključujem mogućnost da se zabeli i ceo Beograd i Novi Sad do ujutru.
Nek utakmica počne.  :)

Biće ovo duel i GFS-WRF  ;)

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #702 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:28 »
Samo ti sedi u prvi red bioskopa i broj žrtve... :lmao:
Eh, to ti je takmičarski duh, amaterko. Za razliku od mnogih mesta u svetu, pa i na ovom forumu, ima ga ovde i sada. Izvini što ti smetamo. Mislim da se iz ovakvih stvari može nešto naučiti. Zato sedi tu i gledaj...

Ko kaže da smetate  :?: Ne brini, sedim ja u prvom redu i uživam... :P
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #703 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:29 »
Hvala ti, Joe, što si okačio WRF-NMM. Nisam ga gledao, to moram da napomenem, ali mi je drago što mislim kao izlaz iz tog modela. On mi je pouzdaniji nego GFS.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #704 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:31 »
Ne znam da li ću u ovoj utakmici biti u Joe-ovom timu ili ću ostati samo navijač...
Ja kažem oko ponoći čist snijeg, do jutra formiranje tanjeg sniježnog pokrivača...

Evo, i RHMZ se polako priklonio Joe-ovoj i mojoj prognozi... Ptprince - sam protiv svih. ;)

RHMZ isto brlja. U sredu neće biti padavina u NS-u i BG-u. Moguće samo provejavanje snegau BG, ali i za to su male šanse.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #705 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:34 »
RHMZ isto brlja. U sredu neće biti padavina u NS-u i BG-u. Moguće samo provejavanje snegau BG, ali i za to su male šanse.

Klasičan primer profesionalne operznosti. Za javnost se daje gora varijanta, jer je manja bruka ako najave da će padavina biti, ili su moguće, pa da ih ne bude, nego obrnuto. Obrnuto je čist blam!
Čitajte tekstualne prognoze, ljudi. Mnogo se vidi 'između redova' (ko zna, zna). ;)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #706 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:42 »
A što se tvog objašnjenja tiče, moram malo da ispravim neke navedene uzročno-posledične veze.

Jeste, Joe, to je tačno. A rast pritiska posle fronta?

Pa to sam uzeo u obzir trenutno je kod mene 995.9mb, porašće skoro na 1000mb do prelaska kiše u sneg, to sam i rekao.

GFS uvek malo preteruje sa intenzitetima. Navedeni intenziteti su malo prenaglašeni. Iz iskustva cenim da će intenzitet padavina postepeno opadati i da neće biti toliki. A 'stubiće' ispod 1 mm uopšte ne uzimam u obzir, dajući modelu za pravo da tako opisuje očiglednu gustu nisku oblačnost.

Pa crta stubiće preko 2mm koliko ja vidim. A što se tiče padavina ne mogu da kažem da preteruje, nekad crta i manje padavina nego što bude. Obrni okreni koliko sam do sada primetio GFs najbolje pogađa padavine za Novi Sad od ostalih, pogotovo iz nimbostratusa.

Padavine ne hlade niže slojeve atmosfere. Razmena toplote po vertikali ide sunčevim zračenjem (koje je noću odsutno) ili izračivanjem (koje je u slučaju umerenog i jačeg vetra i guste niske oblačnosti vrlo otežano). Prilikom spuštanja delića atmosfere, pa tako i elemenata padavina, dolazi zbog adijabatskog zagrevanja prilikom prelaska u sloj vazduha sa većim pritiskom, odnosno u niži sloj. Ono što može da ohladi atmosferu, a da nisam naveo, jeste isparavanje, a ako se očekuje neki fazni prelaz vode, onda će to pre biti kondenzacija, koja oslobađa latentnu toplotu prelaska u tu agregatnu fazu.
Slučaj da se niži slojevi hlade usled padavina postoje u Cb-u, ali ne zbog padavina, već zbog silaznih jakih vertikalnih struja unutar tako uskomešanog oblaka. Dakle, objašnjenje nije meteorološki korektno. Izvini.

Hm ja sam više puta primetio da kako stanu padavine temperatura skoči, pa kada počnu opet padne istog momenta. Evo ja se kladim sada da prestane kiša temperatura bi skočila momantalno za najmanje 1 stepen, a ako ne prestanu neće puno varirati. Očigledno je intenzitet padavina direktno povezan sa temperaturom vazduha na 2m. Ipak je to hladna novembarska kiša. Ne znam moje iskustvo otkad pratim je takvo. Više puta se tako nešto desili pri ovakvim situacijama, ne bitno dal je noć ili dan. Ponekad su čovekova opažanja jača od teorije.

Opet, moje neko iskustvo sa GFSom za ove krajeve jeste da sve promene temperature malo precenjuje. Moje je viđenje da će temperatura biti viša od one date modelom. ne mnogo, ali taman za taj kritičan stepen.

Ovde sam saglasan ako pod višim delovima Beograda uključimo Kumodraž i Avalu.

Da, ali AKO se nastave, a ja cenim da neće.

Pa neka utakmica počne. Biću srećan da izgubim, jer šta ako je ono što je Stradivari rekao tačno? Ako si ti, Peđa, uvek u pravu, pa svi će da se razbeže! Opet, godila bi mi pobeda.
Ma najvažnije je da ovo ne uzimamo za zlo, već da se lepo družimo. Konstruktivna prepirka!

Pazi Boceta što citira Šekspira u smajlijima! :lmao:

Navikao sam na to. Ali, kao što kaže jedan moj prijatelj (Enric Aguilar): 'Navijam za kojota, jer iako uvek nastrada u pokušajima da uhvati pticu trkačicu, on se ne da i ponovo kreće u akciju, makar se sav skršio!'

Konačno malo dinamike u prognozi, ne možemo uvek svi da se slažemo ni za pola dana prognoze unapred. To je draž svega.
Neka utakmica počne. Bacam novčić da biram stranu. Pružam ruku pre početka.  :)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #707 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:57 »
Ja igram u timu Joe-a  ;D
Šta je, kolege... ;) Malo vam je što se  :redface: na onom CG takmičenju, sada treba i ovde da se  :redface:, pa onda  :-\, :cry:, :glavomozid...   ::)
Gle stvarno ja zaboravih na takmicenje  :o...nzm ni dal da saljem prognozu danas imam malo vremena narocito ako krene saneg posle 21h.
Ipak ja sma neka "sredina" svega ovoga!
Ptprince gadja na kisu jedva susnezicu,a Joe i Milos na formiranje tanjeg sneznog pokrivaca.
Ja bih rekao da ce biti snega,tj. pahulja ali do formiranja ce doci tesko... :-\ mozda na nekim povrsinama...i u okolini Zrenjanina.
Medjutim evo dok mi je tata u Samosu,pitanje je da li ce biti padavina posle 00H,on kaze da tada padavine prestaju...i da su moguci kako ptprince kaze "tragovi".Medjutim eto moj tata je produzio padavine u odnosu na ptprinca.
JA SAM ZLATNA SREDINA  ???  ;D

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #708 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:03 »
UTORAK 25. NOVEMBAR

Ujutru i prepodne kiša na severu i zapadu Srbije. U toku dana kiša će se proširiti na veći deo zemlje. Popodne i krajem dana pad temperature. U toku noći u zapadnim, centralnim i južnim predelima kiša će preći u susnežicu i sneg. Vetar slab do umeren jugoistočni, u toku dana u skretanju na severne pravce. Jutarnja temperatura od 0°C do 5°C , maksimalna dnevna od 3°C do 11°C.

ja ovde ne vidim nigde sneg u Vojvodini  ;)
ja sam mnogo bliži Ptprince-ovoj prognozi

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #709 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:04 »
Ptprince gadja na kisu jedva susnezicu,a Joe i Milos na formiranje tanjeg sneznog pokrivaca.

Nisam bome to rekao. Rekao sam da je moguć tanji snežni pokrivač samo u višim delovima Beograda, a da bi moglo i kod nas da se zabeli ako potraju padavine do ujutru. Ako si u mom timu nemoj da pucaš na moj gol i pomažeš protivniku.  :)

Evo da vidimo šta kaže ETA:

I ona crta kišu i posle ponoći, ali i višu temperaturu tako da bi kiša tek iza ponoći prelazila u susnežicu, a zatim brzo prestala. Auuu al je zanimljivo, modeli se totalno razilaze.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #710 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:04 »
Kao da je juče bilo kad je prošle godine u novembru trajala slična rasprava. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #711 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:08 »
ja ovde ne vidim nigde sneg u Vojvodini  ;)
ja sam mnogo bliži Ptprince-ovoj prognozi

Bome ja pahulje za Novi Sad prognozirao još preključe i ostajem pri tome.

UTORAK 25. NOVEMBAR

Oblačno sa kišom. Uveče će kiša usled pada temperature prelaziti u susnežicu i sneg. Pritisak oko normale u porastu. Vetar slab do umeren severozapadni. Jutarnja temperatura 5°C, tokom dana u postepenom padu uveče oko 1°C

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #712 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:14 »
Pa crta stubiće preko 2mm koliko ja vidim. A što se tiče padavina ne mogu da kažem da preteruje, nekad crta i manje padavina nego što bude. Obrni okreni koliko sam do sada primetio GFs najbolje pogađa padavine za Novi Sad od ostalih, pogotovo iz nimbostratusa.

Ako crta stubiće preko 2 mm, to ne mora da znači da će padavine biti tog intenziteta. Štaviše, jedva da će bitzi neprekidnih padavina. Veći stubići su već OK.
Ima jedan dobar razlog zašto GFS (ali i modeli uopšte) mogu dobro da ocene Novi Sad za padavine. Orografija (reljef) je prilično jednostavna, pa se ne koriguje ništa prema nagibima od reljefa.

Hm ja sam više puta primetio da kako stanu padavine temperatura skoči, pa kada počnu opet padne istog momenta. Evo ja se kladim sada da prestane kiša temperatura bi skočila momantalno za najmanje 1 stepen, a ako ne prestanu neće puno varirati. Očigledno je intenzitet padavina direktno povezan sa temperaturom vazduha na 2m. Ipak je to hladna novembarska kiša. Ne znam moje iskustvo otkad pratim je takvo. Više puta se tako nešto desili pri ovakvim situacijama, ne bitno dal je noć ili dan. Ponekad su čovekova opažanja jača od teorije.

Zapažanje verovatno jeste na mestu, ali povezivanje uzroka i posledice nije baš uvek srećno urađeno.
U ovakvoj situaciji ja cenim da će posle prestanka padavina (uskoro), temperatura opasti za malčice. Advektirao je hladan vazduh, i oblačni sloj se malo razređuje, pa je ishlađivanje zbog zračenja sa tla malo veće.
Istina je da su čovekova opažanja jača od teorije u jednom broju slučajeva, ali ja ne govorim o teoriji, već o mehanizmima razmene energije koje više nisu teorija, već usvojena stvar u meteorologiji.

Konačno malo dinamike u prognozi, ne možemo uvek svi da se slažemo ni za pola dana prognoze unapred. To je draž svega.
Neka utakmica počne. Bacam novčić da biram stranu. Pružam ruku pre početka.  :)

Dinamika s moje strane još danas, pa pravim pauzu.
Pružena ruka je odavno prihvaćena!
Pismo ili glava?

Hvala na podršci od renomiranih forumaša (Boce). Joco, opredeli se, da se poigramo svi kako treba. Sredina nije uvek zlatna. Ili će biti snega, ili neće. Možeš ostati po strani i navijati, i to je korektno.

Evo da vidimo šta kaže ETA:

I ona crta kišu i posle ponoći, ali i višu temperaturu tako da bi kiša tek iza ponoći prelazila u susnežicu, a zatim brzo prestala. Auuu al je zanimljivo, modeli se totalno razilaze.

Eh, ETA... E, TA ni kijavicu ne može da uhvati! :lmao:

Što bi Balašević rekao 'a baš u tom je čar'!

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #713 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:15 »
Joe uz tebe smo!Ako nista drugo bar je lepo verovati u takvu situaciju. :D

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #714 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:15 »

Tu je moja ekipa povela sa 1:0, posle nešto više od godinu dana novi duel starih znalaca. Još jedan derbi.   ???

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #715 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:19 »
E joe a kako se zove nas klub? ???
da modeli se razilaze...ma bice snega nadam se.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #716 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:20 »
Tu je moja ekipa povela sa 1:0, posle nešto više od godinu dana novi duel starih znalaca. Još jedan derbi.   ???
Samo ne zaboravi da je tada i tvoja ekipa dozivela polovican neuspeh jer je snezna granica bila kod Tise na granici sa Banatom.Valjda ce biti vise srece ovaj put. :pop:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #717 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:20 »

Ja živim sa tim! Kad neko kaže 'Joe', svega se setim u taku! :lmao:

Joe uz tebe smo!Ako nista drugo bar je lepo verovati u takvu situaciju. :D

Šta je to tri Jovana za jednog Malog Princa! ???

E joe a kako se zove nas klub? ???
da modeli se razilaze...ma bice snega nadam se.

Elem, Joca je definitivno sa imenjacima. S druge strane, balkanski deo SM prognostičkog tima PP / ID.

Nisam znao da imamo i ekipe. To je već neko podvajanje po članovima foruma (nedopustivo). ???
Ovakav derbi bi trebalo da pređe u neku vrstu tradicije. Što da ne? Možda se izrodi u neko realno takmičenje.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #718 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:31 »
po mojoj proceni će Loznica prva ugledati pahulje danas a onda kreće dalje Požega, Valjevo, Kraljevo...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #719 poslato: 25. Novembar 2008. u 14:33 »
Samo ne zaboravi da je tada i tvoja ekipa dozivela polovican neuspeh jer je snezna granica bila kod Tise na granici sa Banatom.Valjda ce biti vise srece ovaj put. :pop:

Uh pa ne možemo sada tako. Ono je bila rasprava o prognozama za NS i BG. Sećam se da se videlo da će snežna granica tada podeliti Vojvodinu, ali mi je Peđa udarao repliku na prognoze za NS. Pronađi raspravu ako hoćeš. Sada pričamo o celoj Vojvodini i Beogradu jer ne bi trebal oda bude puno razlike stim što će u Beogradu kasnije da prestanu padavine, ali će i kasnije da zahladi. Ono je bio ciklon, ovo običan front.