Vidim da se na prethodnoj strani razvila mala "peimorska" rasprava oko mikroklime i CG primorju. Ja sam inače zaljublejnik u suptropske kluture (Stefan to zna) i dosta pratim ta mikroklimatska mrdanja, prvenstveno na Jadranu a delom i u istočnom Mediteranu.
Što se tiče Boke, to je zasigurno oblast sa najvišim prosečnim min. na celom području ex-Yu, što i nije čudno jer je u pitanju zaliv, jako zaklonjen visokim planinama sa severa. Opet, unutar samog zaliva postoje znatne razlike, posebno u broju oblačnih dana (npr. između Kotora i Novog, gde je Kotor mnogo češće u "senci"), u izloženosti vetrovima. Po nekim mojim saznanjima, zimi je najtopliji potez od Novog, preko Baošića i Bijele pa do Kamenara/Lepetana (nikako da upamtim koje je od ova dva mesta sa koje strane Veriga).
Ako ništa drugo, biljke su odličan pokazatelj - postoje određene biljne vrste koje su savim normalne u Boki dok ih je malo teže uzgajati na južnom CG primorju, ne toliko zbog nižih temperatura zimi (koje i nisu mnogo niže) već prvenstveno zbog jače bure (WindChill efekat).
S druge strane, postoje neka mesta koja mogu parirati Boki (tj. njenim najtoplijim delovima) a to su Hvar i Mljet, možda i južna strana Pelješca i Korčula, Cavtatski zaliv i deo oko ušća Bojane u more.
Meni lično je najzanimljiviji mikroklimat Skadarskog jezera, posebno Crmnica, gde dolazi do mešanja strujanja sa mora, jezera i planine. Verovatno je zato crmnički Vranac jedan jedini i neponovljivi.
P.S. setih se stare dalmatinske izreke u vezi uticaja Juga na psihu ljudi :
"Nemoj nikad lovit' ribu kada puše Jugo".
Sve je time rečeno.