Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Gradska klima - Beograd  (Pročitano 18219 puta)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
Gradska klima - Beograd
« poslato: 13. Novembar 2008. u 15:32 »
Moram jedno pitanje da postavim
Kada se prognozira ,sta se misli pod nizim delovima BGa?

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Gradska klima - Beograd
« Odgovor #1 poslato: 13. Novembar 2008. u 15:41 »
Novi Beograd, Zemun i taj sremski deo. Leva obala Dunava i dalje prema Pančevu i Zrenjaninu. Makiš do Ade Ciganlije. Uz rečne obale. Rakovica i dolina Topčiderske reke. Ah, da, i deo Miljakovca. Bubanj Potok i dolina Zavojničke reke. I sve sa sličnom konfiguracijom reljefa.
Logično.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
Gradska klima - Beograd
« Odgovor #2 poslato: 13. Novembar 2008. u 15:47 »
Esad, izvinjavam se opet, konkretno moj kraj, bezanijska kosa,cija je nadm visina 100m(30m iznad NBG) ,da li to moze neko bitnije da utice na temperaturu(ne ono kao gradijent),nego kod nocnog ohladjivanja?Da li se naslucuje koja bi bila razlika izmedju tih 75 u podnozju i 100 na ''vrhu''?ZNam da zvuci smesno,ali mislim da moze da ima razlike...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
Gradska klima - Beograd
« Odgovor #3 poslato: 13. Novembar 2008. u 15:51 »
Ma pitanje je OK. Da, i tvoj kraj bi bio obuhvaćen pod tim 'niži delovi grada'. Sigurno!
Radi tvoje informacije, aerodrom Surčin je na nadmorskoj visini od 99.5 metara, pa ima ponašanje temperature kao u Batajnici, koja je na 80 metara. Razlike mogu da budu ne zbog visine, već zbog krajnje lokalnih karakteristika (ekspozicija terena, otkrivenost / zaklonjenost okolnim objektima, vrsta terena / podloge i slično).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
Gradska klima - Beograd
« Odgovor #4 poslato: 13. Novembar 2008. u 16:04 »
Evo,jos ovo cu reci,posto mene strasno zanima i gradska klima,kao posebna grana klimatologije...
Moje zapazanje na osnovu merenja obicnim pijacnim termometrom je da moj deo grada,mnogo vise naginje po hodu temperature Aerodromu , negoli karadjordjevom parku.
Najznacajnija tacka u mom secanju je 13.01.2003. kada je u Surcinu izmereno -24c, a u gradu -14c,sto je bila razlika od 10c,kao najstrasniji primer gradskog ostrva toplote....Tada sam ja gledao u termometar i video da je temp. ispod -20c(nije bilo vise skale),a na studiu b i na rhmz pise -14c...Ja reko neko nekog ovde zeza...kad ono ...
Izvinjanam se zbog off-a, a moglo bi ovo da ide u neku drugu temu,ali ne znam gde bi...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
Gradska klima - Beograd
« Odgovor #5 poslato: 13. Novembar 2008. u 16:17 »
Pa otvoriš novu temu. Jeste off, ali sad ću i to da sredim.
Tvoje zapažanje je skroz na mestu. Ali o tome kada odemo na novu temu.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
Re: Gradska klima - Beograd
« Odgovor #6 poslato: 13. Novembar 2008. u 16:31 »
Izvinjavam se ali eto,ne volim da uredjujem forum,jer vi to najbolje znate(moderatori)...

Van mreže beket

• **
« Odgovor #7 poslato: 13. Novembar 2008. u 19:23 »
pa veliki nam grad :)
ne samo u ekstremnim detaljima, aerodrom nam je prosto blizi, a kosutnjak se bas razlikuje... i u vetru, i u pritisku:
cak sam par puta konstatovala da mi je bolje da gledam novosadsku prognozu nego beogradsku /sad preterujem, naravno/

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #8 poslato: 13. Novembar 2008. u 19:33 »
Kolika je visina kosutnjaka, odnosno Vidikovca?!
Na vidikovcu je recimo uvek bar 1 stepen hladnije zimi nego u centru...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #9 poslato: 14. Novembar 2008. u 00:47 »
Mislim da su kosutnjak i vidikovac na oko 200 mnm.
Moje neko misljenje je da nadmorska visina u samom gradu ne igra neku vecu ulogu,ali da je reljef bitan(tipa da li je kotlina,na vrhu brda,ravnica...).Kod nocnog ohladjivanja koliko znam vrlo je bitan ovaj faktor ,jer se upravo najbrze hlade kotline u koje se spusta hladan vazduh sa okolnih brda,pa zatim ravnice i na kraju niza pobrdja i bregovi...
Tako u ovom konkretnom slucaju mislim da veliki uticaj ima i manja urbanizacija periferijskih naselja,nego bas striktno nadmorska visina.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #10 poslato: 14. Novembar 2008. u 09:59 »
Plato na kojem je Vidikovac je na oko 190-195 metara nadmorske visine. Već Skojevsko prelazi na oko 205 metara, a vrh Košutnjaka (vodotoranj kod Filmskog grada, televizija) je na oko 220 metara. RHMZ Srbije je na severnom grebenu Košutnjaka, a nadmorska visina barometra meteorološke stanice u Zavodu je (kao što piše na sajtu Zavoda), 203 metra.
Ko ima Google Earth, može da pogleda nadmorske visine, s tim da vodi računa o manjim korekcijama koje se javljaju. Za područje Beograda to je otprilike dodati još nekih 5-10 metara na ono što gledate.

To što je Vidikovac hladniji od centra jeste upravo posledica urbanosti klime grada. I kod mene na Ceraku je tako. Merenja sa automatske stanice na Košutnjaku su sasvim pouzdana (lično sam to ispitivao), kao i merenj au centru grada, na Vračaru. Dakle, to što piše, stvarno je tako. Jedino su noći po pravilu toplije na Vidikovcu, Košutnjaku i po brdima nego u centru grada, a naročito od nižih delova grada. Razlike su u oblačnim i vetrovitim noćima male, dok vedre i tihe noći prave razlike i po preko 10-15 stepeni po teritoriji grada.

Tako da, to što beket kaže da su joj novosadski podaci pouzdaniji nego beogradski, u tim mirnim situacijama ima dosta smisla. Jedino je moj savet da, umesto Novog Sada, na sajtu Zavoda potraži Sremsku Mitrovicu, jer je nešto približnija Surčinu. Ili još bolje, Srbinu stanicu u Inđiji, koja je jedna od najboljih stanica u Srbiji (uz Knjaževac, razume se!).

Pošto godinama radim prostorno poređenje meteoroloških elemenata u cilju kontrole podataka (to mi je posao, opis radnog mesta), ovo vam sve govorim iz ličnog desetgodišnjeg iskustva sa tako detaljni podacima.

Žao mi je što mi nisu dostupni moji podaci, a nemam ni nešto vremena, a rado bih okačio dosta materijala u vezi klime grada. Ovako, ponekad ću da ubacim svoje mišljenje, jer toliko mogu da priuštim vremena.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #11 poslato: 14. Novembar 2008. u 14:53 »
Da li se zna uticaj gradskog ostrva toplote ovamo ka sremskoj strani?
Recimo neka prava koja ide od centra, preko nbgd ,bezanijska kosa do aerodroma?Postoji li tu neka stanica?Ja nisam nigde video osim u vodovodu na bezaniji nesto sto lici na kisomer...Kolika je bila sansa da moje zapazanje od 13.01 bude ispravno...?
Zanima me da li povrsina pod zgradama utice isto kao i bilo koja povrsina koja je betonska na okolnu klimu i koji bi recimo bio kriterijum, koji procenat izgradjenosti neke povrsine treba da bude da bi doslo do znacajnije promene klime?(povecanja temperature)
Pitanja se samo nizu.... :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #12 poslato: 14. Novembar 2008. u 16:15 »
Neka se nižu pitanja, Genčiću... Samo ja idem na vikend, pa na sledeće moje odgovore ćeš malo sačekati.
Do tada, evo šta mislim na temu tvojih pitanja.

Krajem 80ih rađena je studija prostorne raspodele temperature u Beogradu. Tada se 'toplotno ostrvo' prostiralo negde do Bloka 19a, SIVa, opštine Novi Beograd i sve do hotela Jugoslavija, tj. do Dunava. Naravno, od tada je grad znatno veći. Studija je rađena korišćenjem meteoroloških podataka sa nekoliko stanica u gradu. Među tim stanicama bila je jedna kod CK (danas Poslovni centar Ušće) koja je nažalost tragično prekinula svoj rad 1999. godine. Pilot-merenja su vršena u Bloku 45, ali samo negde oko godinu dana. Dovoljno za procenu.
Danas, cenim da se uticaj urbanizacije, izražen kroz 'toplotno ostrvo', širi do recimo Bežanijske kose i Bloka 45. Meštani to mnogo bolje mogu da ocene. Recimo, poslednjih godina primetio sam da se 'toplotno ostrvo' proširilo za isto vreme od Senjaka i Gospodarske mehane do Rode na Banovom brdu. To mogu da vidim po nekim krajnje sekundarnim stvarima o kojima nema meteoroloških beleški. To su pojave magle, rose i slane koje mogu da uočim u 'kritičnim' trenucima dok putujem kući na Cerak. Prosto je neverovatno kako se te sitnice vide. Ali ne mogu jednostavno da objasnim, eto, imam neko iskustvo iz osmatranja i praćenja vremena kako na meteorološkim stanicama, tako i u životu.
Tvoje zapažanje od 13. januara je apsolutno tačno. Batajnica je imala -24 u to vreme, dok je Vračar davao nekih -14 ili -16, ne sećam se tačno. Ali razlika je očigledna. Slično je bilo i 31. januara 1987, kada je na Košutnjaku mereno -16, na Vračaru -18, u Ostružnici -22, a u Surčinu -26 stepeni. Tada je bilo negde pola metra snega, pa je hlađenje bilo baš izraženo.

To što si video da liči na kišomer, vrlo verovatno i jeste. Pre negde godinu dana postavljena je mreža automatskih padavinskih stanica sa autonomnim napajanjem preko solarnog panela i radio-modemskom vezom do Zavoda. Tih stanica ima negde 20 komada. Nisu loše. Podaci se šalju na recimo sat vremena, a otkucavaju količinu padavina u porcijama od po 0.2 mm. Ti podaci se direktno pakuju u bazu podataka Zavoda.

Naravno, vrsta podloge itekako, čak najbitnije utiče na temperaturu vazduha u gradu. Beton, asfalt i pesak najviše utiču na urbano zagrevanje, ali pesak ume da cimne temperaturu naniže pri hlađenju.
Konfiguracija terena je takođe jako bitna. Doline akumuliraju hladan vazduh prilikom hlađenja, dok vrhovi brda su mesta odakle se vazduh lokalno sliva niz padine čim se malo ohladi.
Nadmorska visina je tek treća po značaju u Beogradu. Ipak, temperatura u slobodnom vazduhu je sasvim drugačija na istoj visini nego na brdu te visine. Opet, inverzije su manje-više jednakog intenziteta, sa manje-više istim vrhom na celoj teritoriji grada.
Obaška meteorologije, merenja mogu da budu dobra ili manje dobra. To prevashodno zavisi od lokalnog položaja stanice, ekspozicije terena, pa od načina osmatranja, gde prednost ima automatika, dok su klasična osmatranja slabija. Najzad, zavisi i od samih instrumenata, ali to je toliko minorno da čak i ne spominjem. Tada se setim Marfijevog zakona: 'Meri mikrometrom, obeleži kredom, seci sekirom!'

Značajnija promena klime se može primetiti samo lokalno. Razmisli sada: imaš malu površinu gradova, a neuporeivu površinu slobodnog, neurbanog terena. Površina gradova je toplija za recimo 2 stepena (i to preterah, jer podaci sa Vračara po mojoj proceni imaju povećan srednjak temperature za oko 1.2°C u ukupnom proseku). Koliko to može podići temperaturu u mezoklimatskim razemarama? Globalnim? Ne budimo smešni. Stanice koje mere polako guta urbanizacija i onda širimo temu na nehomogenosti i ostale kamene spoticanja u proučavanju klime.

Eto toliko za sada. Od utorka nastavak (ako bude još pitanja)!

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #13 poslato: 17. Novembar 2008. u 17:50 »
To sto sam video na Bezaniji je definitivno kisomer , jer sam video da ima i solarnu plocu...Kako bi bilo super da se tu postavi neka ams...Obzirom da se nalazi vazdusno 50 m od moje kuce,davala pi poprilicno dobru sliku o klimi mojeg kvarta :) Vodovod na Bezaniji zauzima jednu veliku povrsinu u sred naselja, na kojoj je u glavnom sve pod travom(polje) i nesto zgrada postrojenja.Verovatno je zato postavljen kisomer (jer odgovara propisima).
Sto se tice pitanja o lokalnim promenama klime usled sirenja gradova, kao i ''urbanizaciji'' okoline stanica, zanima me jos nesto...
Recimo koji je uslov( ako postoji ) kolika bi trebala otprilike da bude travnata okolina , gde se nalazi stanica?
Da li su radjena istrazivanja, recimo koliko bi trebala da bude od prvih zgrada vazdusno( u prevodu- koliki bi trebao da bude Karadjordjev park da se uticaj urbanizacije nebi osetio unutar parka)
Pretpostavljam i da je to u nekoj srazmeri sa velicinom samog grada.
Isto tako da li se zna kakav bi princip ocnog ohladjivanja bio na terenu kakav je Bezanija obzirom da je on samo plato izdignut iznad NBg-a oko 30 m, medjutim ona je ipak po ''vrhu'' svuda ravna, tako da vazduh kad se ohladi ne znam kako bi mogao da ''zna'', gde se nalazi ta nagla nizbrdica( kao sto se kod brda vazduh momentalno kad oteza spusta po nekoj kosini sa vrha)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #14 poslato: 17. Novembar 2008. u 19:55 »
Jeste, to je AMS, ali samo za padavine. Nema potrebe da se postavlja nešto više od toga, jer ostali meteorološki elementi uglavnom odgovaraju aerodromu Surčin.
Naravno da postoje propisi u pogledu postavljanja meteorološpkih stanica. Ali, pitanja u vezi postavljanja meteoroloških stanica bi mogle da pripadnu nekoj drugoj temi. Ostanimo ovde pri proučavanju i komentarisanju klime Beograda.
Da, rađena su ispitivanja uticaja raznih prepreka na vrednsoti meteoroloških elemenata. Međutim, mnogo, ali mnogo (skoro ključna stvar) zavisi od pravilnog postavljanja stanice. Opet, što je dobro za jednu, nije dobro za drugu namenu. Reprezentativnost meteoroloških stanica za veća područja ej uglavnom postignuta. Ali, za lokalne uticaje, nikad dosta merenja.
Uticaj urbanizacije se u Karađorđevom parku ne može eliminisati sve dok je Beograda. Ali ako misliš na uticaj pojedinih objekata, pa teško je postaviti nešto normalno na toj lokaciji. Merenje vetra je skopčano sa neverovatnim problemima, jer se bukvalno svaki objekat otiskuje na ruži vetra. To sam veoma detaljno proučavao i mislim da najbolje znam koliko je uzaludno nacrtati pravu valjanu ružu vetra za Beograd. O osunčavanju da ne govorimo (ovde ne mislim na intenzitet sunčevog zračenja već za osunčavanje kao sa heliografa).
Finese tipa nagnutost površine, vrsta podloge i slično, proučavali su Sovjeti, Amerikanci i drugi. Kod nas toga praktično nema, iako je bilo manje-više uspešnih pokušaja. Rezultati tih proučavanja se koriste za hranjenje mikro- i mezoklimatskih modela. Pokušavao sam to da primenim, sve dok nisam ustanovio da dobijam neku šareniš kartu koja nema veze sa meteorološkim merenjima. Dakle, još jedna opasnost od preteranog modeliranja.
Planiram da uskoro okačim neke interesantne metode izračunavanja i određivanja pojedinih parametara. Jednostavno je i ineresantno. Ali i o tome ćemo u nekoj drugoj temi.
Teme se šire, a ja na sve načine izbegavam off topic. Samo obećavam, a nisam uvek u poziciji da obećano ispunim. Dakle, sve to treba shvatiti kao planovi za širenje meteoroloških priča na ovom forumu.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #15 poslato: 17. Januar 2009. u 13:29 »
Hteo sam malo da ozivim ovu temu....Vidim da se pojavilo neki novi izum naucnika iz USA.

Белом бојом против климатског загревања

У борби против загревања планете, градове треба обојити у бело, предлог је једног научника америчке лабораторије у Калифорнији.
Научник из једне велике америчке лабораторије у Калифорнији предлаже да се у борби против загревања наше планете градови обоје у бело.

Зидови и кровови кућа обојени у бело су стара идеја и добро познато средство против топлоте, које од памтивека примењују становници јужне Европе и северне Африке.

Бела боја одбија сунчеве зраке боље него било која друга боја.

"Велико кречење" градова или примена облога које боље одбијају сунчеве зраке, допринело би у борби против све јачег климатског загревања, тврди Хашем Акбари из лабораторије "Лоренс Беркли" у Калифорнији.

Та мера би у првом реду допринела у борби против феномена урбаних острваца топлоте, који погађа велике градове и у којима је температура за три до пет степени виша од оне на периферији.

Пошто не задржава топлоту, бела боја би могла да допринесе и уштеди електричне енергије и смањењу загађења ваздуха кроз смањено коришћење климатских уређаја.

Хашем Акбари тврди да бојење у бело десет квадратних метара тамне површине једнако смањењу емитовања угљендиоксида за једну тону.

Симулација у Лос Анђелесу показала је да би бојење у бело две трећине кровова и путева, поред садње дрвећа, омогућило да се температура у овом граду са 300 сунчаних дана годишње, спусти за два до три степена.
izvor : RTS

Sta mislite?
U fizickom smislu donekle je razumljiva ova tvrdnja, posto je i Biljana Vranes(dipl. met.) u vremenskom izvestaju rekla da bi ovaj postupak smanjio prosecne temp. za 2-3c , zanima me mislite li i da li bi ovaj uticaj mogao da bude toliki.
Koliko se meni cini, u Karadjordjevom parku uticaj gradskog ostrva toplote na prosecnu temperaturu nije dostigao ni jedan ceo stepen (povecanje t, naravno).Ispravite me, ako gresim...Medjutim, ogromni megalopolisi u svetu, verovatno imaju mnogo intenzivnija toplotna ostrva...
Na kraju, kada bi se to primenilo, kakve bi koristi imali gradjani i grad od takve inicijative?

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #16 poslato: 17. Januar 2009. u 20:32 »
Malo mi je mnogo to smanjenje temperature za 2-3 C tim postupkom...

Van mreže beket

• **
« Odgovor #17 poslato: 17. Januar 2009. u 20:58 »
Na kraju, kada bi se to primenilo, kakve bi koristi imali gradjani i grad od takve inicijative?

ovo opet nema mnogo veze sa mikroklimom našeg grada, ali tu je u domenu futurizma...

i nisam sigurna u efekat tog predloga, pošto je članak, kao i svaki novinski izveštaj - pun rupa i nelogičnosti, ali sve podseća na satiričnu ujdurmu koju je opisao jedan naš negda popularan pisac u romanu "Heroj na magarcu"... (cela stvar je tamo imala drugi kontekst i drugi povod, ali slika je ista: čak su i magarca obojili u belo, ako se dobro sećam)

& of course, moj komentar je samo zabavna provokacija... očekujem ozbiljnije odgovore od upućenih u ove oblasti...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #18 poslato: 18. Januar 2009. u 00:59 »
Odavno planiram da predložim podforum koji bi se zvao 'Bad meteorology'. Ovim poslednjim postovima je mesto upravo tamo.
Šta bi sa klimom grada Beograda? Mani se ovih gluposti, spremaj Opštu meteorologiju 1!

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #19 poslato: 18. Januar 2009. u 01:51 »
Šta bi sa klimom grada Beograda? Mani se ovih gluposti, spremaj Opštu meteorologiju 1!
Hocu gazda,bas sada citam opstu meteorologiju 1!
 :idea: