Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Gradska klima - Beograd  (Pročitano 18221 puta)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
Re: Gradska klima - Beograd
« Odgovor #20 poslato: 18. Januar 2009. u 03:16 »
Pa ne znam mislio sam da idemo ukorak sa vremenom, neke novosti....mozda nije samo u pitanju posmatranje gradske klime, nego ipak i resavanje nekih problema....
Odavno planiram da predložim podforum koji bi se zvao 'Bad meteorology'. Ovim poslednjim postovima je mesto upravo tamo.
Šta bi sa klimom grada Beograda? Mani se ovih gluposti, spremaj Opštu meteorologiju 1!

Ah, da je opsta meteorologija 1 problem, bio bih na konju....Kolje me mehanika....  :-\

Inace,
Naslov jeste apsolutno sam po sebi besmislen, ali mozda bas pogadja (nenamerno) u srz problema, bas zato sto ako bi postojao BILO koji postupak , koji bi doveo do smanjenja tolptnih ostrva u gradovima, onda bi je li, doslo i do ublazenja katastroficnih scenarija o globalnom zagravanju(koji su opet nastali, analizom podataka sa sve vise urbanizovanih meteorloskih stanica).

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #21 poslato: 18. Januar 2009. u 09:55 »
Izvini, kolega, sad sam shvatio. Takav post je upravo posledica tvog čitanja! Bilans zračenja, itd...
Ako, samo napred. Janc će biti oduševljen znanjem kakvim ovde pokazuješ.
A mehanika... pa sve ti je u diferencijalnom računu i pravilnom postavljanju problema.
Ups,odosmo u off... sorry.

Back to ontopic: vrlo je veliko pitanje šta su ulazni podaci. Jedan kolega kojeg izuzetno poštujem za sve takve postupke kaže 'Garbage in - garbage out'. Ja bih dodao: 'Even more garbage out'. Na srpskom bi sve to bilo 'Nema pite od g***na, ustvari, ima je, ali nije jestiva!'
Toliko od 'fana' globalnog zagrevanja! ;)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #22 poslato: 20. Februar 2009. u 12:57 »
Evo, nije me mrzelo da malo procesljam knjigu Klima Beograda od Miroslave Unkasevic.Specijalno za Palmarka. :D
Sto se tice Beograda i to Karadjordjevog parka(koji je jos u urbanizovanom podrucju) stvari stoje ovako:
1.Srednji broj dana sa mrazom  u martu (tmin<0c) je 8.8, a maksimalni 26 dana.
2.Srednji broj dana sa mrazom u aprilu je 0.8 sto znaci da se mraz u proseku javlja u 8 od 10 godina(valjda je tako otprilike), a maksimalni broj dana je 10.
3.Majski mrazevi imaju cestinu (ili kako se vec zove) dosta manju od 0.1 pa zato pise 0.0 jer je blisko toj vrednosti.Maksimalan broj dana sa mrazom u maju je 1.
Inace srednji datum poslednjeg mraza je 26.3, najraniji je 16.2 , a najkasniji je taj 3.5.
Palmarkova prica bi se uklopila da se radilo o danima sa tmin<-4c, ciji je poslednji dan javljanja u proseku 3.3.
Cak se i dani sa Tmin<-10c javljaju u proseku 2 puta u 10 godina, tako da prica o bezopasnosti mraza u martu ne drzi vodu ....
Da napomenem, da su ove vrednosti za niz od 103 godine, u kojima ova stanica u pocetku nije imala uticaj ostrva toplote, ali kasnije jeste...ne znam koliko to ima uticaj na neki ovoliki niz.Sto se tice Palmarka i Banovaca, oni sigurno nisu pod tim uticajem , pa verovatno imaju jos malko ostrije podatke....
« Poslednja izmena: 20. Februar 2009. u 13:28 gencic »

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #23 poslato: 20. Februar 2009. u 13:31 »

Sto se tice Palmarka i Banovaca, oni sigurno nisu pod tim uticajem , pa verovatno imaju jos malko ostrije podatke....
Tako je, kolega i druže. ;) Ubuduće nemoj da se mučiš oko kopanja po podacima. Nema potrebe, tamo u onoj BG temi sam okačio sve to. Samo treba malo pogledati... ;)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #24 poslato: 20. Februar 2009. u 13:37 »
Pa pogledao sam...nisam istina, bas sve pogledao, ali nisam video da si ubacio ovako sazvakano...Pa posto nisam nasao ovo, a opet se odnosi na grad, ko velim nece da skodi i jos jednom.

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #25 poslato: 20. Februar 2009. u 13:45 »
 ^^
Dobro kažeš, prilično sam sažvakao sve. :) Ali vidiš da ni to sažvakano izgleda da nekima nije dovoljno... ::) Nikad nije naodmet ponavljati priču... ;) :)

Pošto se ova tema odnosi na klimu Beograda, i ovde ću da stavim link ka temi "Beograd u meteorološkim brojkama". Ona sadrži gomilu mesečnih, pa i dnevnih BG podataka za dugi niz godina... ;) :)

http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1095.0.html
« Poslednja izmena: 20. Februar 2009. u 13:59 amaterko »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #26 poslato: 20. Februar 2009. u 14:22 »
Međutim, u Unkaševićkinoj Klimi Beograda postoje i neki drugi podaci koji se odnose na lokacije koje nisu Vračar. Amaterkov Beograd u meteorološkim brojkama je iksljučivo Vračar.

Ipak, lepo je spojiti linkom ove dve teme, koje u suštini nisu iste.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #27 poslato: 10. Jun 2009. u 13:37 »
Negde pronađoh mape sa prikazom vrednosti srednjih godišnjih temperatura i godišnjih suma padavina za područje Beograda... ;)