Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2008  (Pročitano 82935 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Re: Decembar 2008
« Odgovor #380 poslato: 23. Decembar 2008. u 09:26 »
A gle weather2umbrella u prognozi za 10 dana za Beograd umesto 01.01.09 napisali 01.01.08  :lmao:

Prema prognozi za 1. januar 2008. biće snega, prava snežna bajka. Javite odmah W2U, da znaju. Siguran je ubod! :lmao:
Mislim, tako je i bilo, ko se seća.

A za 1. januar 2009... videćemo... možda se istorija ponovi, ne znam. Sve sam se nadao, ali neko moje iskustvo mi kaže da neće dve iste novogodišnje noći zaredom. Jes' da nema meteoroloških osnova za takvu tvrdnju, ali statistika je čudo. Pa ko voli, nek' izvoli.
Što bi Mark Twain rekao: Postoje tri vrste laži. Obična laž, neopevana laž i statistika.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #381 poslato: 23. Decembar 2008. u 09:40 »
Ensemble crta neku kisicu za NG, bar za sad...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #382 poslato: 23. Decembar 2008. u 10:32 »
Kao što sam se i nadao, noviji izlazi GFS-a su se priklonili ostalim modelima koji su crtali padavine u četvrtak...
Sada već možemo da očekujemo i sniježni pokrivač, ali je pitanje koliki... Ako modeli nastave ovim trendom pojačavanja padavina, mogao bi Beograd dobiti i više od 5cm:

WRF-NMM:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #383 poslato: 23. Decembar 2008. u 10:37 »
Padavine koje probijaju sa SZ, GFS je sada malo pomjerio istočnije. Odlično! 8):

:zima   :hii

GFS zaokruzio Novi Sad tamnijom plavom.  ;) Svaka čast.

Sve što je lepo kratko traje. Kreće novi izlaz. Nadam se da lepo neće kratko da traje.  8)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #384 poslato: 23. Decembar 2008. u 10:41 »
Meni to liči na bljuzgu, a ne na sneg. U Beogradu će biti haos od saobraćaja, svi prljavi, a sneg crn od prljavštine. Ja se ovome ne bih radovao, samo zato što kad želim sneg, želim čist sneg, a ne prljavštinu.
Kamo lepe sreće da padne neki poštenski sneg, kao prošle godine za doček. To je bilo lepo.
Ni one mrvice od 29og ne obećavaju ništa posebno.
Bojim se da će za Novu godinu biti ćorak.

Je l' neko za utakmicu?
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #385 poslato: 23. Decembar 2008. u 10:47 »
GFS se totalno priklonio WRF-NMM-u.  Pogledajte oblačnost, vetar, sve. Sve je to juče nanjušio WRF na slici što je Miloš okačio. 

Auuu Peđa sad baš ocrni sneg.  :o Biće utakmice već vidim.

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #386 poslato: 23. Decembar 2008. u 10:49 »
Sve što je lepo kratko traje. Kreće novi izlaz. Nadam se da lepo neće kratko da traje.  8)

:crutch: Tako i naša radost jer već po 6Z-u ništa od toga. Čak je malo i topliji.  :evil: Ali ne sekirajmo se, jer će 12Z to opet vratiti.  ???
Više neću gledati te izlaze jer ću ispaliti na živce. Poradujem se kad.. ništa... najbolje gledati u nebo i sam predviđati, kakvi modeli....  ??? :evil:

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #387 poslato: 23. Decembar 2008. u 10:50 »
Po 06Z sve ide zapadnije a i oslabljene su padavine

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #388 poslato: 23. Decembar 2008. u 10:51 »
GFS06Z ukinuo padavine skroz. Kao što rekoh sve što je lepo kratko traje.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #389 poslato: 23. Decembar 2008. u 10:53 »
Ko još vjeruje GFS-u ? :) Pa dokazano je da je to najgori prognostički model...
Pratite vi WRF i nemojte da se sjekirate. ;)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #390 poslato: 23. Decembar 2008. u 10:54 »
Ma ljudi ja i dalje mislim da je WRF-NMM pouzdaniji. Čekamo njegov naredni izlaz.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #391 poslato: 23. Decembar 2008. u 10:58 »
Uvek u isto vreme sa ostalima pišem.

Freemeteo poprilično zadovoljavajući za Novi Sad. To je stari GFS ako se ne varam.

[/URL]

Van mreže JOPA

« Odgovor #392 poslato: 23. Decembar 2008. u 11:00 »
To je stari GFS ako se ne varam.

Da, čini mi se da se freemeteo mjenja samo dvaput dnevno. Nisam siguran.  ::)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #393 poslato: 23. Decembar 2008. u 11:04 »
Auuu PtPrince sad baš ocrni sneg.  :o Biće utakmice već vidim.

Da, ocrnio sam sneg, i to bukvalno.
Dakle, moj položaj za utakmicu je sledeći:
- Za 25-ti snega će, nažalost, biti, ali to će biti crn i neprijatan bljuzgavi sneg. Neće ga biti više od 10 cm. Ako bude 5 cm, to će biti zato što će biti vlažan.
- Za 28 / 29 snega može da bude u tragovima, maksimalno od 3 cm. To će biti neki suv sneg koji neće biti ni za grudvanje.
- Nova godina biće dočekana u Beogradu bez snežnog pokrivača. Moguće su krpe da ostanu od onoga što će kao pasti pre Nove godine. Štaviše, veći deo Srbije će ostati bez snežnog pokrivača. Uključiću u to i Slavoniju (izvini Jopa) i sever BiH (pre svega Semberiju i Posavinu - za Banjaluku ništa ne garantujem, tamo ume da bude drugačije).

Ako se ne slažemo, ja sam 'obuo kopačke' i zagrevam se. Čekamo se na sredini terena! :fball:
Još da uvedemo živinu u igru... :lmao:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #394 poslato: 23. Decembar 2008. u 11:15 »
Bojim se da utakmice neće ni biti, jer se svi slažemo da će biti snijega. ;) A sad, kakav će biti, to je potpuno nebitno, važno je da je snijeg. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #395 poslato: 23. Decembar 2008. u 11:15 »
I YUBC i W2U vide sneg kod mene. E sad stvarno GFS sam protiv svih. Još samo RHMZ da ažurira prognozu.

Ne znam što niko komentariše večerašnji front kada su mogući pljuskovi, kiša i snega. Izfleda da će biti konvekcije. Meni lično to liči već večeras na pljuskove snega. Jedino što to ne vidi WRF.  :-\

Pa zato i kažem Peđa ocrni sneg, i bukvalno i tako se kaže.  ;) Ti ga sada pobeže unapred previše. A ovo za 10cm, pa naravno da ga neće biti više od 10cm. A to da li će biti vlažan? Hm pa meni više liči na suvi sneg prvi put ove godine.
A ovo za novu godinu ne bih komentariosao jer ni baba vanga to ne može predvideti.  :D

Van mreže JOPA

« Odgovor #396 poslato: 23. Decembar 2008. u 11:22 »
Ovaj je najbolji.  :ghug: Ako pogodi, svaka mu čast.  ??? :pop:

GFS 12Z neću ni gledati. Živili ALADIN i WRF-NMM. Čekam njih.  :pop: :pop: :pop:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #397 poslato: 23. Decembar 2008. u 11:27 »
Dobro, kad nećete da se igrate sa mnom! Bu-huuu... :lmao:

Ne znam što niko komentariše večerašnji front kada su mogući pljuskovi, kiša i snega. Izfleda da će biti konvekcije. Meni lično to liči već večeras na pljuskove snega. Jedino što to ne vidi WRF.  :-\

Front, Joe? Nisam siguran da je to što ide front. Počeo je umeren severozapadni vetar koji advektira hladan vazduh u naše krajeve. Front ne ide sa hladnom advekcijom, već prethodi hladnoj advekciji. U slučaju tople advekcije (što sada nije slučaj - to se zove 'jugovina'), redosled je obrnut. Ali neki pojas oblačnosti sa padavinama... to da. Konvekcija? Termička je SF, a dinamička... ako do ovog trenutka nije bila, neće je ni biti, upravo iz opisanog razloga.

I YUBC i W2U vide sneg kod mene. E sad stvarno GFS sam protiv svih. Još samo RHMZ da ažurira prognozu.

Pa to je ista firma, ako nisi znao. W2U je unutar YUBCa, iako je nezavisna firma. Znam, zvuči nebulozno, ali činjenica je da automatska stanica W2U u Beogradu upravo u sedištu YUBC.
RHMZ ima konsultacije u ovo doba dana (11 h), gde obznanjuju šta će da urade. Onda pristupaju ažuriranju prognoze. Dakle, svakog trenutka treba očekivati njihov najnoviji izlaz.
ETA RHMZa se pušta dva puta dnevno, i to oko 5 / 17 sati. Ovo ne mora da ima veze sa zvaničnom prognozom RHMZa.

Pa zato i kažem PtPrince ocrni sneg, i bukvalno i tako se kaže.  ;) Ti ga sada pobeže unapred previše. A ovo za 10cm, pa naravno da ga neće biti više od 10cm. A to da li će biti vlažan? Hm pa meni više liči na suvi sneg prvi put ove godine.
A ovo za novu godinu ne bih komentariosao jer ni baba vanga to ne može predvideti.  :D

Čuj, sačekaćemo da se Nova godina približi, a do tada ću ostati pri svome. Pa makar ispao deda Vanga! :lmao:

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #398 poslato: 23. Decembar 2008. u 11:31 »
JMA je totalno poludeo, mada nije to mnogo različito bilo od prethodnog GFS-a. Ovo su JOPA padavine za 12 sati, a ne šest.  :)

Peđa a šta ako bude konvekcije večeras?  :)

Koliko ja vidim prvi front je bio noćas, a drugi ide večeras.  :-\

Frontić bolje reći...

A treći u četvrtak od koga najviše očekujemo.  ;)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #399 poslato: 23. Decembar 2008. u 11:41 »
PtPrince a šta ako bude konvekcije večeras?  :)

Koliko ja vidim prvi front je bio noćas, a drugi ide večeras.  :-\

Frontić bolje reći...

A treći u četvrtak od koga najviše očekujemo.  ;)

Jeste lepo namreškana oblačnost na satelitskoj slici, ali konvekcija neće da može. Naročito ako je frontić, i ako ga i bude.
Front je po definiciji granična oblast između dve vazdušne mase. Različitost vazdušnih masa može da bude i minorna, ali mora da postoji. Dakle, nešto što će se principijelno razlikovati od meteoroloških elemenata može da obeleži frontić, neki makar suptilni, ali manje-više nagli prelaz. Po mom mišljenju, advekcija koja je u toku polagano i nežno spušta temperaturu, bez naglih ispadanja.

A taj treći (najveći) jeste frontić, i ako je to najviše što očekujemo, onda i nije neki gadan, već slabašan.

Lopta je na centru. Jesi li tu, Joe? :fball: