Dobro, kad nećete da se igrate sa mnom! Bu-huuu...
Ne znam što niko komentariše večerašnji front kada su mogući pljuskovi, kiša i snega. Izfleda da će biti konvekcije. Meni lično to liči već večeras na pljuskove snega. Jedino što to ne vidi WRF.
Front, Joe? Nisam siguran da je to što ide front. Počeo je umeren severozapadni vetar koji advektira hladan vazduh u naše krajeve. Front ne ide sa hladnom advekcijom, već prethodi hladnoj advekciji. U slučaju tople advekcije (što sada nije slučaj - to se zove 'jugovina'), redosled je obrnut. Ali neki pojas oblačnosti sa padavinama... to da. Konvekcija? Termička je SF, a dinamička... ako do ovog trenutka nije bila, neće je ni biti, upravo iz opisanog razloga.
I YUBC i W2U vide sneg kod mene. E sad stvarno GFS sam protiv svih. Još samo RHMZ da ažurira prognozu.
Pa to je ista firma, ako nisi znao. W2U je unutar YUBCa, iako je nezavisna firma. Znam, zvuči nebulozno, ali činjenica je da automatska stanica W2U u Beogradu upravo u sedištu YUBC.
RHMZ ima konsultacije u ovo doba dana (11 h), gde obznanjuju šta će da urade. Onda pristupaju ažuriranju prognoze. Dakle, svakog trenutka treba očekivati njihov najnoviji izlaz.
ETA RHMZa se pušta dva puta dnevno, i to oko 5 / 17 sati. Ovo ne mora da ima veze sa zvaničnom prognozom RHMZa.
Pa zato i kažem PtPrince ocrni sneg, i bukvalno i tako se kaže. Ti ga sada pobeže unapred previše. A ovo za 10cm, pa naravno da ga neće biti više od 10cm. A to da li će biti vlažan? Hm pa meni više liči na suvi sneg prvi put ove godine.
A ovo za novu godinu ne bih komentariosao jer ni baba vanga to ne može predvideti.
Čuj, sačekaćemo da se Nova godina približi, a do tada ću ostati pri svome. Pa makar ispao deda Vanga!