Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2008  (Pročitano 82914 puta)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
Re: Decembar 2008
« Odgovor #440 poslato: 25. Decembar 2008. u 17:29 »
Poceo da izlazi GFS 12Z koji je dosta drugaciji nego prethodnici...
Uskoro ce analiza...
Ali sada mogu reci da se novo zahladjenje crta vec 1 januara,sa mogucim padavinama!Bice to susnezica i sneg...
Do tad nista zanimljivo,temperature oko 0C.Jutarnje uglavnom izmedju -4 i -9C,izuzev planina gde ce biti jos hladnije.

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #441 poslato: 25. Decembar 2008. u 17:35 »
biće dobro ukoliko temperatura ne skoči iznad nule jer bi se u tom slučaju zadržao sneg u krajevima gde trenutno pada

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #442 poslato: 25. Decembar 2008. u 17:52 »
E, ovaj gfs 12z napravio izlaz, za Ginisa...Onoliko snega koliko je on dao za nedelju oko Bozica, skoro nisam video....to bi bio beznadezni snezni potop....
Naravno , nisam pomenuo ni hladni front koji bi presao preko nas, na 1.1.2009., koji se btw uopste nije crtao u 06z-u...videcemo...

Van mreže jocozr

« Odgovor #443 poslato: 25. Decembar 2008. u 17:58 »
Gencic gde gledas karte za sneg??
Inace zaista...do nove godine hladno vreme,ali suvo.
1,2 i 3 januara nesto toplije...1 i 2 uz moguce prolazne padavine.U vidu susnezice i snega.
3 je suv,i prvi deo dana skoro ulazi u plus...a u drugom delu dana stize hladniji vazduh.On ce imati uticaj na nas 3 pa i 4 januara i to zhaladjenje moze proci sa vrlo malo padavina.
E ondah nastupa ono glavno ali je to za sada dosta daleko,osetni pad temperature uz dosta padavina pocev od 5 januara uvece,pa sve do 10 januara.Bice to naravno sneg...
Ako se ovo ostvari vreme za Bozic ce stvarno biti strava.I prema nekim mojim racunaljkama kod mene izmedju 30 i 50cm...
Ovo je Bajka...ako se ostvari pola od ovoga bilo bi super!
Takodje od 6 januara ledeni dani...
Jedva cekam 30 decembar pa da mozemo dati neku sigurniju prognozu za pomenuti period

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #444 poslato: 25. Decembar 2008. u 18:02 »
Pa ne gledam karte za sneg, nego vidim da su to uslovi za sneg, pa kada bih sabrao tu kolicinu padavina, to bi bio haos....Tada bi se ciklon nalazio u idealnom polozaju , kako vidim , onda bi bilo dovoljno hladno (i previse) :) , a padavine bi stalno pristizale sa jugozapada....ma kao bajka....

Van mreže Sale

• **
  • Starost: 44
« Odgovor #445 poslato: 25. Decembar 2008. u 18:09 »
Za Nis GFS crta 72mm padavina u periodu od 5-10 januara,a temperatura u debelom minusu,mislim da nema nista od toga ,bar ne u toj kolicini...

Van mreže jocozr

« Odgovor #446 poslato: 25. Decembar 2008. u 18:18 »
Sale...i ja mislim da se ovo nece ostvariti.
Sneg vrlo tesko pada na -7 ili -8C...
Ovo je za malu decu,a vrlo moguce da ce biti dosta padavina (od tih 72mm bar 35mm)i max temp. oko -3 ili -2C.
Ja gledam ove GFS karte,ali ovima koji me pitaju za prognozu kazem nesto drugacije.
Za danas sam pogodio kao dam sam trazio dlaku u jajetu,bar za Zrenjanin ;)  :lmao:  :smartass:

Van mreže Sale

• **
  • Starost: 44
« Odgovor #447 poslato: 25. Decembar 2008. u 21:20 »
Pa i tih 35mm na -3 nije lose,to je oko pola metra snega  :)
Bicu zadovoljan i polovinom polovine :)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #448 poslato: 25. Decembar 2008. u 22:08 »
EC i GFS su gotovo jednaki kada se radi o periodu pocetka januara.Ako se ostvri to sto se crta vec nekoliko izlaza a to je AC na severu evrope i aktivno sredozemlje bi ce vise nego zanimljivo.Naravno da sve moze da se promeni ali po meni ovako nesto je sasvim moguce.Naravno da sada ne pricam o najnizoj temperaturi ili o kolicini padavina ali verujem da ce bar deo toga biti dostizan.Valjda smo zasluzili!  :first:

Van mreže jocozr

« Odgovor #449 poslato: 25. Decembar 2008. u 22:15 »
Da Dusane...
Kod nas u Zrenjaninu bi palo vise od 30cm snega!To bi bilo sjajno...
Daleko je ovo jos uvek...
Uskoro ce 18Z pa cemo videti.
Malopre sam gledao i EC i slicni su dosta...

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #450 poslato: 25. Decembar 2008. u 22:15 »
RHMZ u sezonskoj prognozi kaže da će januar 2009 biti iznad proseka  :-[

Citat
Јануар 2009 : Блажи јануар уз чешћу појаву снега. Средња месечна количина падавина биће изнад или знатно просека

Средња минимална температура ваздуха у јануару кретаће се изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 2.7ºС на североистоку земљем, док ће у централној и југоисточној Србији бити знатно изнад вишегодишњег просека са вредностима вишим за око 3.6ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јануарске средње минималне температуре ваздуха од 2.4º С. Средња максимална температура ваздуха у јануару биће изнад вишегодишњег просека са вредностима у просеку вишим за 2.1ºС на западу до 3.0ºС на североистоку у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јануара биће око 4.4º С. Средња количина падавина током јануара биће изнад или знатно изнад вишегодишњег просека са вредности у просеку већим за око 15 мм на југоистоку до 40 мм на југозападу земље у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња јануарска количина падавина износиће око 61 мм.

Ako stvarno ovako onda nema ništa od snega  :bang:

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #451 poslato: 25. Decembar 2008. u 22:19 »

iskreno,ali u tu dugorocnu rhmz prognozu,neverujem nista!

Van mreže jocozr

« Odgovor #452 poslato: 25. Decembar 2008. u 22:22 »
Roberto ja takodje! :D  ???
Ma bice ovo jedan prosecan januar,ako ne ispod proseka  ;D
Cekamo 18Z koji ce poceti da izlazi za par minuta.Detaljan opis njegovog izgleda oko 23h ;)

Van mreže Darko_9

« Odgovor #453 poslato: 25. Decembar 2008. u 22:27 »

Ma daj! kao blag januar sa čestim snegom  :lmao: ti veruješ u to  :lmao:

Van mreže jocozr

« Odgovor #454 poslato: 25. Decembar 2008. u 23:24 »
U prvih 180h(do 3 januara) GFS 18Z dosta slican svom prethodniku.Mada se izgubio prodor sa severa 1 i 2 januara  :-\.U periodu do NG crta iste temp. pa cak i malko hladnije...uz moguce provejavanje snega,ili nisku oblacnost u vecem delu Srbije 30 i 31 decembra :)
Za period posle 180h opis za 15 minuta

Van mreže jocozr

« Odgovor #455 poslato: 25. Decembar 2008. u 23:50 »
Kao sto sam i ocekivao... ;)
Prodor je malo kasnije i stize 2januara uvece po visini,a na 2m 3 u toku dana...
Veoma hladno vreme nastupa od 3 do 7 januara...po visini ce ici i do -20C  :o a na 2m ledeni dani,i jutarnje od -8C do -12C.Snega i susnezice ce biti 2 januara,a snega 5 i 6 januara,uglavnom juznije od Beograda.A 7 i 8,i 10 januara severno od Bg-a,doduse dosta malo jedva 10 ili 15-tak mm.
U svakom slucaju posle 180h kad se sve sabere i oduzme model je losiji nego 12Z...crta dosta manje padavina,narocito severno od Beograda.
Ovo je suvise daleko,pa necu uzeti za ozbiljno jos uvek... :redface:  :-\
Nadam se da ce se GFS popraviti u narednim izlazima.
Sada izlazi i EC...koji ce mozda biti drugciji od GFS-a,po pitanju padavina... ::)
Doce sve to na svoje mesto...znam ja...bice snegaaa! ???

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #456 poslato: 25. Decembar 2008. u 23:53 »
sve u svemu, izgleda da nas čeka hladno vreme oko božića

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #457 poslato: 26. Decembar 2008. u 08:27 »
GFS je kao i obocno sve pokvario, zadrzao je neke padavine ali je temperatura znatno iznad nule posle 5 januara, cak i po visini.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #458 poslato: 26. Decembar 2008. u 09:18 »
Ma lljudi bre, GFS do prekljuce za juce nije pokazivao nijedan mm padavina i crtao je temperature u nekakvom + za naredne dane! Ko jos gleda GFS, on nema pojma, narucito za 10 dana unapred! :)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #459 poslato: 26. Decembar 2008. u 09:30 »
ec dobar!