Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Klimatološki podaci-šire područje Balkana  (Pročitano 13578 puta)

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Klimatološki podaci-šire područje Balkana
« poslato: 17. Novembar 2008. u 23:04 »
Evo sada nekih klimatskih karakteristika našeg okruženja: Zagreb, Ljubljana, Budimpešta...
« Poslednja izmena: 01. Maj 2009. u 00:16 Milosh »
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Amaterko

• **
Zagreb - Grič, srednje mesečne temperature po godinama, 1862-1989.
« Odgovor #1 poslato: 17. Novembar 2008. u 23:33 »

Kad save-ujete ove slike, onda će se odlično videti ovi skenirani podaci... ;)

izvor: "Klimatski podaci Opservatorija Zagreb-Grič za razdoblje 1862-1967", RHMZ SR Hrvatske, Zagreb, 1970.

Podatke za ostale godine (1968-1989) sam našao u dve publikacije: "Meteorološki godišnjak I-Klimatološki podaci" (SHMZ SFRJ) i "Meteorološki izvještaj" (RHMZ SR Hrvatske)...

NAPOMENA: 1989. godina se nalazi na vrhu 3. slike...
« Poslednja izmena: 03. Maj 2009. u 09:25 Milosh »

Van mreže Amaterko

• **
Re: Zagreb - Grič, srednje mesečne temperature po godinama, 1862-1989.
« Odgovor #2 poslato: 22. Novembar 2008. u 22:59 »
Evo Excel tabele sa dodatim godinama, tako da je to sada niz od 146 godina (1862-2007)...

« Poslednja izmena: 03. Maj 2009. u 09:25 Milosh »

Van mreže beket

• **
« Odgovor #3 poslato: 22. Novembar 2008. u 23:09 »
lepo, profiko, naucio si da postavljas slike, ali daj malo komentara na te podatke...
kanda bi bilo zanimljivo, posto nisu svima brojke pasija kao tebi -
tja, da ne gundjam dalje...  :blahblah:

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #4 poslato: 22. Novembar 2008. u 23:20 »
Pa nema tu šta da se komentariše posebno... Cifre govore za sebe... Oni koji hoće da upoređuju Beograd i Zagreb mogu da počnu sa igranjem... ;)

Reci šta te naročito interesuje, jer ja nemam baš toliko vremena da još komentarišem i ZG podatke (pored BG podataka)... A tek nemam vremena da iznosim zapažanja između podataka Beograda i Zagreba... ???

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #5 poslato: 24. Novembar 2008. u 09:49 »
Lepo, lepo... čestitam na uspešnom radu, ali potpuno razumem beket i njeno pitanje:
Zar nije svrha upravo proučavanje tih brojeva i određivanje njihovog tumačenja? Sve su to ustvari pripremni radovi za neku studiju, proučavanje nečega.
Ređati brojeve jeste lepo i ja lično uživam u tome, ali tumačiti ih jeste pravi izazov (a ne igranje  ;) ). Dakle, sa radošću očekujem komentare ovih brojki.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #6 poslato: 24. Novembar 2008. u 11:15 »
Nevjerovatno koliko su slične srednje godišnje temperature u Beogradu i Zagrebu. :) Srednji godišnji prosjek se razlikuje za samo 0.2C. Primjećujem da je Beograd nešto hladniji u zimskim, a Zagreb u ljetnjim mjesecima...
Bilo bi zanimljivo i uporediti količine padavine. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #7 poslato: 24. Novembar 2008. u 11:33 »
Lepo, lepo... čestitam na uspešnom radu, ali potpuno razumem beket i njeno pitanje:
Zar nije svrha upravo proučavanje tih brojeva i određivanje njihovog tumačenja? Sve su to ustvari pripremni radovi za neku studiju, proučavanje nečega.
Ređati brojeve jeste lepo i ja lično uživam u tome, ali tumačiti ih jeste pravi izazov (a ne igranje  ;) ). Dakle, sa radošću očekujem komentare ovih brojki.

Imate sada Beograd, Zagreb i Budapest... ;) Možete početi sa upoređivanjem brojki, pa zaključujte kako varira klimat od grada do grada.
Peđa, za početak možeš i ti da daš neki komentar ovih podataka. ;) Ja još sigurno nekoliko meseci neću ništa analizirati i komentarisati, jer prosto nemam vremena... :( :cry: Valjda vam je jasno da sam sebi stegnuo omču oko vrata baveći se u poslednje vreme isključivo ciframa, tačnije njihovim unošenjem i ispravljanjem. Nije potrebno da vam pričam koliki je sve to posao... Pozdrav, drage kolege... ;)

PS: Bavim se isključivo BG podacima, a Zagreb i Budapest sam unosio da bih ljudima omogućio da se igraju podacima, tačnije da sami vide kako izgledaju varijacije klimata...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #8 poslato: 24. Novembar 2008. u 16:33 »
Peđa, za početak možeš i ti da daš neki komentar ovih podataka. ;)

Moram da ih pregledam za homogenost pre nego što uletim u neke zaključke!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #9 poslato: 24. Novembar 2008. u 17:41 »
Moram da ih pregledam za homogenost pre nego što uletim u neke zaključke!

Eh, kad si već pomenuo homogenitet... ::)  Imaćeš ti i previše posla samo oko rada na BG podacima, a kamoli još...  ??? Uskoro ćeš dobiti i još mojih zapažanja i "osnovanih sumnji" na nehomogenitet podataka kod još nekih meteo-parametara... ::)
« Poslednja izmena: 24. Novembar 2008. u 18:24 amaterko »

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #10 poslato: 24. Novembar 2008. u 17:56 »
Primjećujem da je Beograd nešto hladniji u zimskim, a Zagreb u ljetnjim mjesecima...
Bilo bi zanimljivo i uporediti količine padavine. :)

Tačno... ;) Beograd ima, naravno, kontinentalniju varijantu klimata u odnosu na Zagreb, što znači toplija leta i hladnije zime...

Nemam dovoljno vremena da unesem i mesečne sume padavina po godinama (kao za Beograd), za sada jedino mogu da ubacim uporedni pregled mesečnih suma padavina...
Pošto su ZG podaci o padavinama zaokruženi na cele brojeve, morao sam onda i BG podatke da zaokružim na cele iznose...

U tabeli BG niz je dugačak nešto manje od 150 godina, a ZG niz je dužine od 100 godina (1862-1961), tako da se najveći deo paralelnih merenja lepo preklapa... ;)

« Poslednja izmena: 24. Novembar 2008. u 19:39 amaterko »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #11 poslato: 25. Novembar 2008. u 09:35 »
Biću vrlo kratak što se poređenja tiče.
Da bi se klimatski poredile dve tačke, potrebno je znati daleko veći broj parametara od srednjih mesečnih temperatura ili mesečnih suma padavina. Ovako, dva niza temperature mogu da se porede, ali to je samo detalj izvučen iz navedenog konteksta. Svi znamo da priča izvučena iz konteksta može da se koristi sasvim pogrešno (kao što se uglavnom i čini).
Dalje, pomenuo sam homogenost. Homogenitet je pogrešna reč za to. Da razjasnim: homogenost meteoroloških nizova je vremenska serija podataka koja je nastala pod istim ili uporedivim uslovima. Uslovi merenja koji se stalno menjaju prave nehomogenosti u klimatskim nizovima, 'prljajući' ih i tako stvarajući pogrešnu sliku o klimatskim karakteristikama proučavanog mesta. Vrlo banalni primeri negomogenosti se nalaze u urbanizaciji nekog kraja. To je ono što svi manje-više znamo. Ali otkrivanje nehomogenosti je skopčano sa neviđenim brojem problema, jer za svaku nehomogenost je potrebno znati i uzrok, za šta su neophodni podaci o stanici. Neke promene na stanici se ne mogu odraziti kao nehomogenost, a neke promene koje narušavaju homogenost niza su vrlo često (u najmanju ruku u bar 50% slučajeva) nezabeleženi u podacima o stanici (na primer rast drveća koje zaklanja neki instrument, nastanak ili nestanak neke nove prepreke, postupak urbanizacije u strogom lokalitetu, kvalitet osmatrača, izgubljeni podaci o promenama na stanici zbog ratova, nesreća, političke preraspodele, propadanja papira ili jednostavno nemara). Uf, odoh u off...
... alli da se vratim na temu. Još jedan ključni razlog za rezervisanost u poređenju dva niza jeste upravo dugački nizovi. Apsurdno, ali tako je. Preporuka WMO je da se ustanove tzv. normalni nizovi, odnosno nizovi od 30 godina koji bi bili referentni za proučavanje klime. Duži nizovi 'gutaju' klimatske varijacije koje mogu biti krajnje nejednake od mesta do mesta. S tim u vezi, uopšte nije neophodno praviti dugačke nizove da bi se poredile dve tačke. Mnogo korisnije je učiniti to nad nekim nizom od 30 godina. U svetu (pa i kod nas) usvojeno je da taj niz bude 1971-2000. Prema tom nizu se šalju i mesečni izveštaji u vidu CLIMAT depeše koje su dostupni javnosti baš kao i SYNOPi.
Korist od dugačkih nizova postoji samo u proučavanju klimatskih promena. Kako su dimenzije klimatskih promena ogromne u vremenu, tako su ogromne i u prostoru. Niz Zagreba, Beča ili Budimpešte je sasvim dovoljan za proučavanje promena klime na zapadnom Balkanu (kako se 'popularno naziva' prostor nekadašnje SFRJ) i Panonskom basenu, uključujući i Beograd. Ah, da, vrlo bitno je da takav niz bude homogen. A pošto homogen niz u principu ne postoji, onda niz treba da bude homogenizovan. Meni se homogenizovani nizovi gade baš koliko i homogenizovano mleko. Smuti, pa prospi! I svako može da napravi homogenizovan niz, ali niko ne može da tvrdi da je to istina.
Verujte mi ovo, jer vrlo usko se bavim ovom problematikom. O tome ću otvoriti novu, posebnu temu, kako bih demistifikovao sve tajne proučavanja klime sa aspekta pouzdanosti i homogenosti klimatskih nizova.

Dakle, u svom komentaru na okačene podatke biću krajnje obazriv i rezervisan. A komentar je sledeći:
Na osnovu ova dva niza možemo videti da su zime neznatno toplije u Zagrebu, a leta u Beogradu. Takođe, količina padavina je u svim mesecima veća u Zagrebu nego u Beogradu. Ovo je posledica geografskog položaja proučavanih tačaka. Naime, Zagreb, koji se nalazi zapadnije od Beograda, ranije dolazi pod uticaj vlažnih vazdušnih masa koje dolaze sa zapada, pa se tu izluči više padavina. Dok ta vazdušna masa stigne do Beograda, padavine se delom izluče na putu, a stvaranje novih padavina (i stvaranje vlage u visinskom vazduhu, što je privilegija mora i okeana - nije teško pogoditi i zašto) je neuporedivo manje, te na Beograd padne znatno manje padavina.
Sve ovo možete da nađete u raznim pisanim klimatologijama u našoj zemlji / našim zemljama, počev od najčešće sretane klimatologije Marka Milosavljevića do univerzitetskih udžbenika (Đuro Radinović), i da ne nabrajam kompletnu literaturu. Dakle, ništa novo nisam rekao u vezi razlike između Beograda i Zagreba.
Ovim ne pljujem po velikom radu i uloženom trudu koji je amaterko prikazao. Nimalo. Iako je to zvanično urađeno u meteorološkim službama, taj rad jeste za poštovanje. Samo hoću da kažem da je to tek sirovina za dalji rad (ne igranje).
Čekam u nadi da ćemo videti još ovakvih tabela, kako bi iskomentarisali klimatske razlike naših krajeva.

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #12 poslato: 25. Novembar 2008. u 22:36 »
Hrvatska meteo-služba jeste korektno uradila obradu podataka, što se za našu meteo-službu uopšte ne bi moglo reći... ??? ::) Peđa, ti dobro znaš šta ja hoću time da kažem... ;) Rekao sam ti i ranije na kakve sam  :redface: nailazio u originalnim mesečnim izveštajima i dnevnicima... Eh, ti pominješ Jakšića i njegovu porodicu... ::) Kad se jednog dana budeš dokopao 1909, 1910, 1911. godine, tek ćeš videti šta se tamo može naći... :-[ :redface:
Ja sam, što se tiče temperatura, odradio koliko sam mogao i imao vremena na raspolaganju u Opservatoriji...

Pošto ovde govorimo o Zagrebu, nađoh podatak da je na Griču padao sneg 31. maja 1873. godine. Poređenja radi, u Beogradu je poslednji sneg registrovan 11. maja 1953. godine. Jasno je da je u Zagrebu duže trajanje perioda sa pojavom snega nego u Beogradu ili Budimpešti, zbog blizine Alpa.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #13 poslato: 28. Novembar 2008. u 09:48 »
Slažem se sa tobom, samo tvoju pljuvačku da malo progutaš, jer nije lepo pljuvati po meteo službi svoje zemlje. Najzad, ona ti je obezbedila to što imaš.

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #14 poslato: 28. Novembar 2008. u 11:09 »
Slažem se sa tobom, samo tvoju pljuvačku da malo progutaš, jer nije lepo pljuvati po meteo službi svoje zemlje. Najzad, ona ti je obezbedila to što imaš.

Neće biti, kolega... Najveći deo moje bogate kućne arhive je dobijen iz Narodne biblioteke Srbije... Samo mali deo, koji mi je nedostajao, popunjen je posredstvom meteo-službe... Ali mislim da sam bar tolicko zaslužio, jer ja sam za istu tu meteo-službu zaista dosta toga uradio, a i dan-danas radim...
Još da dodam da sam od hrvatske meteo-službe preko maila i klasične pošte dobio dosta podataka i to besplatno, a nisam morao da ih moljakam i da im se pravdam zbog čega mi ti podaci trebaju... Nisu me pitali ni da li sam nešto zauzvrat uradio za njih...
« Poslednja izmena: 28. Novembar 2008. u 11:36 amaterko »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #15 poslato: 28. Novembar 2008. u 11:34 »
Ne, dragi moj, ti to radiš za sebe. Iako sam radnik Zavoda, ja nisam Zavod. A nije mi poznato da si na listi saradnika Zavoda. Istina, ima forumaša koji jesu, i za to im se Zavod zahvaljuje na adekvatan način koji nije samo dogovoren Ugovorom o saradnji.
Zato mi je poznato otkud ti neki podaci koje kačiš... Ima ih i na netu, istina, ali ima ih iz Zavoda. A i te na netu... za neke znam i ko ih je kačio (ECA&D). Lepo piše, pa može i da se pročita.
Najzad, svedok sam dela tvojih misija u potrazi za podacima, ogorčenja koje si doživeo u toj potrazi, uključujući i nalaženje podataka koji se ne uklapaju u istinu. Hvala ti na tome, ali je to manje nego kap u moru onoga što rade oni koje pljuješ. Ovim ne pljujem po tvom entuzijazmu, već ti prijateljski skrećem pažnju na neverovatnu obimnost posla koji se radi u vezi podataka u RHMZu. Ono što si video kod mene je samo ono što može da stane u moju minijaturnu kancelariju. Ono što postoji je neuporedivo više.
S druge strane, ja nemam pojma koliko si ti uradio. Ono što želiš da drugi znaju, to i pokazuješ. Ja znam koliko si ti uradio, odnosno ono što si meni pokazao. Svestan sam toga, ne brini. Ali taj 'mali' deo ti je nedostajao da zaokružiš neku celinu svog rada.
Što se Hrvatske tiče, poznajem lično dobar deo ekipe koji se bavi i podacima i klimatologijom, te poznajem njihovo stanje. I ne samo u Hrvatskoj, već gotovo da nema meteorološke službe u Evropi gde ne znam nikog. Znajući sve to, moram da ti razbijem iluziju o tačnosti nekih drugih podataka koji nisu iz Srbije. Ne postoji meteorološka služba, niti postoji baza podataka koja u svojoj kolekciji ne sadrži nešto netačno. To je utopija. Asimptota kojoj teži svaka baza. Nemoguća misija. Zato se meteo službe trude da to koliko toliko dovedu u red, a javnosti se prezentuje kontrolisan izlaz u vidu publikacija. Ti si malo zavirio iza te zavese, ali ne bi ti se dopalo da tamo boraviš.
Još jednom ću reći što ti uvek kažem. Tvoj trud je za svaku pohvalu. Ono što do sada nisam rekao jeste da nisam primetio da ceniš pomoć po koju si sam došao, savete koje si sam tražio, podatke koje si sam tražio. Nisi zadužio meteo službu da ti dižem hvalospeve. Nisam ni ja, iako tamo radim 23 godine za platu, što je jedini adekvatan način na koji mi se Zavod zahvaljuje za moj rad i trud. Meni je od Zavoda toliko dovoljno. Satisfakciju završenog posla imam sam. Nađi ti ti sebi, i bićeš zadovoljniji čovek, bez toliko oporosti.
Za kraj moje dobronamerne tirade ću ponoviti: Svako svoj posao da radi i mir na Zemlji!

P.S. Ono što me čudi jeste da se nimalo nisi brecnuo na pljuvanje. Ja se i dalje nadam...

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #16 poslato: 28. Novembar 2008. u 11:55 »
Naravno da radim za sebe, ali ne samo za sebe. Jer da radim samo za sebe, onda ne bih kačio na forum to što sam okačio i što ću još okačiti... Uzgred, nešto od toga si i ti do sada mogao da staviš na forum...
Ja ove tabele sa podacima nisam stavljao da bi se ljudi divili mom radu, već da bi se upoznali sa BG podacima, koji takoreći nigde nisu javno publikovani... Iz svog iskustva znam koliko je teško doći do podataka i koliko je služba zatvorena za javnost, a to u Hrvatskoj nije nikako slučaj... Podaci nisu službena tajna, već javno dobro, tako bi bar trebalo da bude...

Neka bude da sam ja sebičan i da radim za sebe, ali će još podataka biti stavljeno na forum... Toliko od sebičnog Amaterka...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #17 poslato: 28. Novembar 2008. u 12:24 »
Da ti skrenem pažnju: sebičluk sam pominješ. To je tvoj zaključak. A da je prebacivanje te osobine Zavodu neosnovano, služi sledeća informacija:
Podaci za Beograd, bar onako kako ih ti imaš i kačiš na forum (ali i za bilo koje mesto u Srbiji gde su vršena meteorološka merenja za odgovarajući period), može da dobije svako ako se obrati RHMZ Srbije, koji se po svojoj politici podataka nimalo ne razlikuje od drugih meteoroloških službi. Svaki maturant, diplomac, doktorant dobija podatke besplatno, uz uverenje škole / fakulteta da su im ti podaci potrebni. Besplatni podaci idu i sudovima za parnični / krivični postupak. Podaci koje firme traže su daleko detaljniji i naplaćuju se po utvrđenim tarifama. Koja god firma da se raspita, dobiće informaciju o tarifama besplatno. Tih zahteva u Zavodu ima na stotine i nije im moguće uvek udovoljiti na vreme, jer se izdavanjem tih podataka bavi vrlo mali broj ljudi, a odobrenje mora da potpiše direktor i/ili njegov pomoćnik/ci, koji imaju pravo na uskraćivanje podataka (čega još nije bilo sa njihove strane, ukoliko je zahtev osnovan i korektno obrazložen).
Javno publikovanje podataka je izvršeno izdavanjem publikacija koje mogu da dobiju zainteresovani ljudi. Deo toga je i na sajtu RHMZ.
Dakle, javnost dobra je tu. Samo ne znaš da postoji.
Tvoje kačenje podataka ovde nikom ne smeta, ni Zavodu ni forumašima. To je lepo od 'sebičnog' amaterka.
Da ja kačim sve podatke koje imam, to bi već smetalo. Naravno, postoje restrikcije kojih se pridržavam i koje su mi poznate. Ali ono što se nalazi na netu jeste javno dobro. E, to kačim potpuno slobodno, bez da mi iko išta može. Ukoliko mogu ili je neophodno, navedem i izvor podataka.
Svako, najzad, kači ovde ono što želi. I svaka čast onome ko to radi. Moja želja je da se ovde družim sa ljubiteljima meteorologije, da razmenjujem iskustva, da navijam za lepo vreme, sneg ili kišu, već kako komentarišemo... Moja namera je da se populariše meteorologija, da se šire znanja i saznanja, jer 'znanje je moć', iako Orwell tvrdi drugačije, odnosno ono što nam se nudi. Moja namera je i da ovde razlikujemo znanje i neznanje, da koliko je u mojoj moći svi dođu do znanja. A mojih deset pristiju na tastaturi, slobodno vreme, jedinstvenost moje glave i njenog sadržaja i ono što imam i čime raspolažem i najzad moja dobra volja su moja ograničenja, usko grlo. Nekad ne prođu podaci, nekad komentari, meteorološke činjence, nekad prođe revolt... nekad ne prođe ništa. Čovek sam. Razlikujem dobro i zlo, potrebno i nepotrebno, moguće i nemoguće. Tek toliko.

A pljuvačka ti se i dalje nakuplja, a nema potrebe, stvarno! I dalje se nadam, ali... :dubokuzdah) (admini, nedostaje taj smajlić  :P )

Van mreže Amaterko

• **
Ljubljana-Bežigrad, srednje mesečne temperature po godinama, 1851-2008.
« Odgovor #18 poslato: 30. April 2009. u 01:08 »
« Poslednja izmena: 17. Jun 2009. u 17:43 Milosh »

Van mreže Amaterko

• **
Budimpešta - srednje mesečne temperature po godinama, 1901-2000.
« Odgovor #19 poslato: 01. Maj 2009. u 00:05 »

Evo mesečnih i godišnjih podataka za Budapest (1901-2000)... ;) Pa ko voli, nek' izvoli... ;)

izvor: www.met.hu
« Poslednja izmena: 01. Maj 2009. u 00:15 Milosh »