Stara merenja u Novom Sadu iz 19. veka (1875-1886)Pre više godina u arhivi Meteorološke opservatorije-Beograd pronašao sam originalne dnevnike osmatranja, ali i štampane godišnjake sa podacima stanica sa teritorije tadašnje Austro-Ugarske Monarhije (država je postojala u periodu 1867-1918). Radi se o dnevnim i mesečnim podacima stanica i sa teritorije Vojvodine, pošto je ona bila u sastavu Austro-Ugarske. Ja sam uspeo da prepišem podatke za Novi Sad, pa ću staviti ovde mesečne vrednosti temperatura i mesečne sume padavina za period 1875-1886. Ima i nešto podataka iz prva 4 meseca 1874, pa je očigledno nastupio prekid u merenjima.
Staviću prvo ovde link RHMZ-a:
http://www.hidmet.gov.rs/podaci/dokumenti_ciril/delatnost_168.pdf, kao neki uvod u upoznavanje sa činjenicama iz prošlosti...
Na toj stranici se nalazi kompletan istorijat novosadskih merenja, a ima i klimatoloških podataka za Novi Sad za referentni 30-ogodišnji period (1971-2000).
Sada dolaze na red dve tabele-srednje mesečne i godišnje temperature, a zatim mesečne i godišnje sume padavina za Novi Sad (period 1875-1886):
Na ovoj stranici na sajtu RHMZ-a piše da je posle bilo čestih prekida u merenjima, a veliko je pitanje kakvog su kvaliteta i ova obavljena merenja...
Vidim da su u ovom periodu 1875-1886. merenja bila kontinuirana i vrlo profesionalna, mada primećujem dosta visoke vrednosti Tmin. Merenja su obavljana u tri dnevna termina ( 06, 14, 22h), pa sam morao da obavim redukciju ovih termina na standardne termine (07, 14, 21h). Padavine su beležene po ondašnjoj metodologiji (prethodni dan u odnosu na jutarnje merenje u 07h)...
Zapazio sam još neke stvari vezane za ova merenja, ali najbitnije napomene sam ipak ovde napisao. Samo ću još reći da nije poznata metodologija ovih merenja, to jest nisam uspeo da nađem tada korišćen tip termometara i vrste ostalih instrumenata.
PS: I ovde mi "opasno miriše" na nehomogenost u podacima...