Krivo mi je jedino sto nemamo guscu mrezu stanica, pa da bude kao u jaksicevskom vremenu kada smo bili najgusca mreza u Evropi.Plus sto nemamo uvid na Kosovu i Metohiji...zbog cega sam vrlo besan...
... elem,Po satelitu kisa tek dolazi...
Heh, ne budi besan... nema razloga.
Prvo, istina o Jakšićevoj mreži koju znaš je delimična. Malo kompletnija verzija se ne govori, a vrlo je srpska. Vladimir Jakšić je bio veliki entuzijasta, ali i uticajan čovek u Srbiji tog vremena. Svu svoju moć je upotrebio da bi ljude animirao da rade meteorološka osmatranja. Međutim, pažljivom čitaocu literature o tom vremenu i o njegovoj mreži može da promakne činjenica da je ta mreža funkcionisala svega šest godina. Takođe, merenja na njegovom imanju su radili članovi njegove porodice kada je on bio odsutan iz Beograda. Kako se ljudska narav nije menjala, pretpostavljam vrlo tužne činjenice.
- Srbja tog vremena je bila tek oslobođena od Turske imperije. Dakle, siromašna, razrovana zemlja. Takvu smo i mi imali 90ih u svojim životima (s tim da su za potonju Srbiju poznati razlozi, jer smo bili živi svedoci). U takvoj zemlji odvratno je teško nabaviti neke instrumente, da ne pominjem rezerve za postavljene instrumente. Projekat formiranja mreže stanica je bio nov, pa su bile prisutne 'dečije bolesti' tipa nedostatak rezervnih instrumenata, neodržavanje instrumenata, nemanje svesti o obavezama šta takva mreža podrazumeva, nedovoljno informacija iz tuđih iskustava sa takvim projektima itd.
- Ljudi ne vole da im se kaže šta da rade. Naročito ako su u pitanju ljudi dobre volje, kakve je Jakšić nalazio. 'Da ti učinim, uradiću to za tebe' - 'Ma ko ga šiša' je stereotipni odnos prema takvom radu i nekad i sad. Jakšićevi saradnici su to radili sve dok nisu shvatali, jedan po jedan, da oni od toga nemaju ništa, i da je to Jakšićev 'hir'. Tako su u početku zabušavali, pa su jedan za drugim prestajali da rade. I lepa inicijativa je ugašena. Da, važno je napomenuti da je odnos dobre volje i dobrih vremena obrnuto proporcionalan. Eto još jedne otežavajuće okolnosti.
- Veoma lep primer se nalazi u samim merenjima koje je Jakšić sa ponosom publikovao. Poznajući narav osmatrača, saradnika - dobrovoljaca i članova porodice (bio sam u svim tim ulogama u svom životu, veruj mi), njegova porodica se nije mnogo trudila da očita njegove 'storazdelne toplopise', baš kao što se tvoji ili bilo čiji bližnji neće potruditi da obave tvoja osmatranja umesto tebe, kad nisi tu. Ljude to jednostavno ne zanima. Naime, postoji vrlo dugačak niz sa zaokruženim vrednostima u početku na pola stepena, a onda na ceo stepen. Taj period se poklapa sa periodom kada su vrednosti beleženih elemenata bile ponavljane, čak 3 i 4 puta zaredom. Prema mom iskustvu, tu su u pitanju 'falš osmatranja' koja su učinjena od strane porodice kojoj nije stalo do ličnog projekta njihovog kući retko viđenog ukućanina. Toliko sam podataka pretandrljao preko ruku da već po rukopisu poznajem kako je neki podatak nastao.
- Imam lični primer u kući zbog kojih sam prozivan na ovom forumu iz Trstenika, a razumevanje je negde usput ispalo. Ljudski, skroz naskroz (i 'izdaja' članova porodice, i preskakanje razumevanja tuđih problema). Slično je i sa našom SerbianMeteo bazom. Nisam tu bazu osmislio kao lični projekat da mi se tako nešto pripiše. Bazu sam najpre predložio, jer ne želim da mi to iko stavlja za obavezu. Dakle, dobra volja. Potrošni materijal. Zato se nadam nekoj dobroj volji, iako znam da je iluzorno i pritiskajuće da insistiram na dobroj volji.
A gušća mreža stanica? Pa mi to možemo da uradimo, samo ako se malo potrudimo. Ne treba nam ništa posebno. Kao što kažu u 'Petru Panu': 'Malo dobre volje i vilinske prašine, i... eto!'
Izvinjavam se za još jedan off, ali morao sam negde to da kažem.
A sad, da ne bude potpuni off, da kažem i za 'crnu rupu' osmatranja sa Kosova i Metohije. Ne verujem da je nekome u Srbiji poznato da li se tamošnji živalj organizovao da radi meteorološka merenja. Sve meteorološke stanice koje su postojale razrušene su do temelja tokom prve polovine 1999. godine. To je dokumentovana činjenica. Međutim, aerodrom u Prištini je morao da funkcioniše, od 1999. godine pod upravom KFOR-a. Tamošnja meteorološka merenja gotovo da nisu prekidana. Samo je prešlo iz ruku civila u ruke stranih trupa. U početku su to bila samo dnevna merenja, dok KFOR nije opermio aerodrom za svoje potrebe i vremenom uspostavio 24-satna merenja. Rezultati tih merenja su dostupni svima u vidu METAR izveštaja sa aerodroma koja se emituju na pola sata. Kasnije je promenjena identifikacija aerodroma iz LYPR u BKPR, ali merenja i dalje postoje. Pogledajte na Ogimetu i sami.
Da, kiša je došla i ima da napravi lepo 'panonsko blato' (što bi rekao Crnjanski). Mrak, magla i kiša me prate od jutros u 6 sati, baš kad je vetar stao i umorio se od fijukanja. Na ovom brdu je vidljivost bila prilično loša (oko 200 metara), ali sad se baza oblaka malčice podigla, pa je ovaj jesenji mrakić manji.